Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Glosniki i karta dzwiekowa

slayer6136 16 Jan 2009 19:36 1487 4
    slayer6136
    Level 13  
    Witam!

Zamierzam kupic w koncu jakies przyzwoite (jak na mozliwosci finansowe) audio do komputera.
    Niestety na ampli i jakies przyzwoite glosniczki do tego, mnie nie stac wiec moj wybor ograniczony jest tylko do dobrej karty muzycznej i glosnikow.

Co do karty w ogole nie mam pojecia co kupic, ale mysle, ze glosniki to mogloby byc cos na ksztalt Microlab Solo 6c ze wzgeldu na wymiary i ponoc niezla jakosc dzwieku.

Na calosc chcialbym wydac ok 600zl (np. wyzej wspomniane microlaby -400zl na allegro, chyba, ze mozna je skads sprowadzic taniej i reszta na karte).

I jezeli mozna rozpatrywac w kategoriach brzmieniowych - chcialbym raczej jasno brzmiacy (lecz nie przesadnie, czyli zupelnie wyprany z basu) sprzet. Gleboki i rozlewajacy sie bas nie cieszy tak jak dobrze wyeksponowana gora i srednica no i dobrze kontrolowane niskie tony ktore brzmia tak jak powinny. :)

Co polecacie?
    Mihas66
    Level 22  
    kolego piszesz że nie masz kasy na lepszy amplituner a tu na komplet chcesz wydać 6 stówek fajnie... z własnego doświadczenia wiem ze te wszystkie super hiper głośniki komputerowe 5.1 itp nawet lepszych marek to aby pupę otłuc sam miałem średnie manty2.1 to porostu porażka(obudowy plastik które wpadały w rezonans.głośniki ciulowizna i te całe może 5wat rms na kanał to za dużo;p) na ale zaraz mnie tu pojadą ze miałem chłam ale panowie chyba z rok temu w media markt były na wystawie uruchomione jakieś super hiper Creative z super karta muzyczną wiem ze komplet coś blisko 2 tysie a chłam że nie wiem a gościu zachwalał i aby testy odsłuchowe prowadził;p no więc reasumując:

głośniki komputerowe sobie odpuść...
    kartę kup jakąś creative sb live nawet(dobra cena a i tak wątpię że lepszego za bardzo nic nie usłyszysz bo mp3 to niestety mp3...)
    600zł-jak to podzielić?-proste jak budowa cepa kup głośniki naszego polskiego tonsila używki np altony midtony bardzo dobre a za 3 stówki nawet coś wyrwiesz za 2 tylko pamiętaj kupuj na oryginalnych głośnikach a jak regenerowane to na piance w zawieszeniu bo super hiper tuningi to w chinach robią i niech to tam pozostanie a nie naszego tonsila będzie psuło... po drugie amplituner albo wzmak kto co woli mi się strasz nie podobają z wyglądu i dźwięku stare pioneery z czarnym aluminiowym panelem ale radiem już cyfrowym to tez za 2 stówki może wyrwiesz na alledrogo;p a jak nie to polecam unitre z serii pw szczególnie taką grafitową z czerwonymi kółeczkami woku gałek-wygląd nowoczesny a moc prawdziwa! 2*/35wat wymiata wszystkie super wieże co maja 200wat

wiem wiem zaraz któryś naskoczy ze jestem następnym fanatykiem tego złomu unitry ale odkąd się przesiadłem na marnego at9115 +zg25c z manty to tak jak by moje pasmo słyszenia było dwa razy większe... koledzy przychodzili i sami stwierdzili ze stare ale jare bo ich wieże philipsa/sony itp które naprawdę maja po 100wat na kanał tak ładnie nie graja i mocno jak to co ma 2*27-po prostu unitra prawdę pisała...
    slayer6136
    Level 13  
    Widze, ze nie dokonca zostalem zrozumiany. :)

Karty Creative sa to karty robione do gier i z dobra jakoscia brzmienia maja malo wspolnego. Chodzi mi o dobra karte do muzyki typu Prodigy HD2 (tylko, ze jest troszke droga).

Nie slucham w mp3 tylko we flacach, a jezleli w mp3 to VBR V0 ew. VBR V2.

Co do glosnikow - Microlab to zupelnie inna kategoria niz Creative... I nie sa to glosniki stricte komputerowe tylko zestaw audio 2.0 . Tonsile to zupelnie nie to brzmienie ktorego szukam po za tym szukam malych glosnikow, a nie olbrzymow, ktorymi obudze pol osiedla.

Creative, Logitech'y i podobnych w ogole nie biore pod uwage bo przeciez to nie o to chodzi... Mialem okazje uslyszec rozne modele Creative, jakies dwa Logitechy i to sie tylko do gier moze nadawac, a nie sluchania muzyki.

Nastepna rzecz - zebym podlaczyl wzmacniacz to i tak potrzebuje dobrej karty muzycznej bo co z tego, ze kupie dobrze brzmiacy wzmacniacz jak dzwiek bedzie "psuty" zanim do niego dojdzie.
    pol102
    VIP Meritorious for electroda.pl
    To zależy... ja jestem posiadaczem SB Audigy na jakość nie narzekam, a nie należę do osób tolerancyjnych na zniekształcenia. Basu nigdy nie brakuje, a jak brakuje to jest ogromna możliwość korygowania brzmień.
    Anonymous
    Level 1