Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wskaźnik wysterowania LM3915 - pare pytań

skoti123 24 Sty 2009 16:49 21876 83
  • #31
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #32
    skoti123
    Poziom 22  
    Jak włączyłem zasilanie to się zapalały od końca po kolei diody, przeszła taka kolejka i zgasły, jak dałem sygnał to zaświeciły proporcjonalnie do głośności (którą zwiększałem) po kolei, pierwsza, druga itd. (ale świeciła jedna, poprzednie gasły) a teraz coś nic nie działa :/

    Dodano po 10 [minuty]:

    Teraz np. zwiększeniem głośności spowodowałem zapalenie się kolejnych diod, ale poprzednie wciąż świeciły... szkoda, że nie mrugały:/

    Dodano po 9 [minuty]:

    Teraz zwiększyłem głośność, a kolejne diody zapalały się co pare sekund.. aż zapaliły się wszystkie i tak świeciły...
    Chyba zrobie nową płytke (wydrukuje u innego kolegi bo ma lepszą drukarke, może wyjdzie lepsza, choć ta jest nawet dobra).
    Ooo, teraz zauważyłem, że diody zaświecają się nawet bez sygnału, tyle, że trwa to chyba troszkę dłużej...
  • #33
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #34
    skoti123
    Poziom 22  
    Oba kondensatory mają 474 czyli 470 000pF.
    Po zwarciu IN z GDN za pierwszym razem diody zgasły ale po chwili zapalaliły się spowrotem, a teraz zawieram i nic się nie dzieje..
    Teraz jak włącze to diody świecą odrazu wszystkie, a LM się grzeje...

    Zasilanie do zasilacz od anteny takiej ze wzmacniaczem... 12V 100mA. Co jest w środku nie wiem...

    Chyba nie ma się co męczyć, zrobie nową płytke i zasilanie i zobaczymy...
    Myślałem, że będzie to troche większe, a tu pudełko od zapałek...
    Układów nie przegrzałem, bo mam podstawki do obu.
  • #35
    skoti123
    Poziom 22  
    Wskaźnik wysterowania LM3915 - pare pytań

    Czy może ktoś sprawdzić czy dobrze przerobiłem płytkę pod TL082?

    Oba wejście tego nieużywanego wzmacniacza zewrzeć do masy? IN- i IN+? czy jeszcze OUTPUT?


    Wskaźnik wysterowania LM3915 - pare pytań

    Takie coś mi wyszło.
  • #36
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #37
    skoti123
    Poziom 22  
    Nóżka nr. 5 to IN+ i będzie ona połączona z rezystorem 2,2k... (połączenie o którym zapomniałeś)
    Przecież 3 nózka jest połączona z 9...

    Więc ani wejść ani wyjść nie wykorzystywanej części TL (nie LM) zostawić w spokoju?

    Płytka ma troche krzywe ścieżki bo kolega na szybko pogrubiał i mu właśnie tak wyszło:P
  • #38
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #39
    skoti123
    Poziom 22  
    A co miało znaczyć pytanie "No i miał być słupek...?" :> Bo jak pisałem, nóżki są połączone, więc nie wiem czy nie dostrzegłeś tego czy ma być inaczej, lecz tak pisze w PDFie...
    Jutro, a w sumie dziś spróbuje uruchomić ten wskaźnik...
  • #40
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #41
    skoti123
    Poziom 22  
    A, myślaem, że chodzi Ci o tryb pracy, płytke przerobiłem, ale jak byłem u kolegi ją wydrukować okazało się, że jest lipna jakość (zmniejszanie i zwiększanie w Paincie) więc na szybko ściągnąłem orginał u niego i tylko przerobiliśmy wyprowadzenia.
    Z resztą to przecież chwile narysować.
    Wskaźnik wysterowania LM3915 - pare pytań
    Jedna z "moich" wersji... były inne, ale gdy wytrawiłem już płytke stwierdziłem, że są nie potrzebne, ta się gdzieś uchowała...
  • #42
    skoti123
    Poziom 22  
    No nie... zrobiłem i znów nie działa :/ Podłączyłem pod 12V z zasilacza regulowanego na LM350... ustawiłem nawet nie całe 12V, włączam zasilacz (bez sygnału) i nic nie świeci to myśle działa... wyłączyłem zasilacz i diody zaświeciły... i nie wiem, czy wyłączyłem akurat w tym momencie gdy się coś spaliło czy przy wyłaczaniu zasilacza podskoczyło napięcie czy coś (w co wątpie)...
    Zwierałem wejście i nic nie gaśnie... nieużywanej części TL082 jeszcze nie uziemiłem... płytka nie ma zwarć nigdzie, nie mam pojęcia co jest źle... musze kupić TL081 albo tego LM741 i spróbować bo to coś jest nie tak:/ Mam nadzieje, że 3915 się nie spalił :/

    Dodano po 3 [godziny] 55 [minuty]:

    Znalazłem coś takiego:
    http://mischievousconducts.blogspot.com/

    Co o tym sądzicie?
    STEP 13 Build a PC Fan controller + VU Meter in a 5.25" bay
  • #43
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #44
    skoti123
    Poziom 22  
    Wiem, że to to samo, ale Twoja (bez obrazy oczywiście) wersja coś mi nie wychodzi...
    Właśnie zaraz dorobie wzmacniacz operacyjny i jutro (chyba) spróbuje wykonać...
    Czemu może się tak dziać, że diody świecą bez sygnału?
    Jaka jest szansa, że LM się uszkodził?
  • #45
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #46
    skoti123
    Poziom 22  
    Właśnie staram się dorzucić prostownik do tej konstrukcji z http://mischievousconducts.blogspot.com/
    a jutro spróbuje wykonać tą płytke...
    No a u mnie nie działa :/ jutro będę miał TL081 to spróbuje coś zdziałać... zrobie po raz 3ci Twoją wersje i tą nową...
    Teraz włączyłem ten mój felerny wskaźnik bez wzmacniacza operacyjnego.. diody święcą odrazu, a gdy dołożyłem TL082 i włączyłem to zapalały się pokolei...
    Nie mam pojęcia co mogłe zrobić źle dwa razy (te same objawy)
    Może winny jest ten 082? choć wyporwadzenia są dobre...
    A co do wersji http://mischievousconducts.blogspot.com/
    to zrobie taką jaka jest (bez wzmacniacza operacyjnego) i zobacze co będzie... będę musiał podać napięcie gdzieś 1,5V? Podłącze równolegle z kolumną...
  • #47
    skoti123
    Poziom 22  
    Witam, moge zrobić układ z noty katalogowej i podłączyć do niego sygnał z kolumny poprzez diode prostowniczą i może jakiś elektrolit po niej...?
  • #48
    skoti123
    Poziom 22  
    Witam, zrobiłem "na pająka" i działa, tylko mam pytanie co co prostownika
    http://www.edw.com.pl/pdf/k01/02_08.pdf
    Do prostownika na rys. E nie ma doprowadzonego zasilania? nie jest ono potrzebne? Bo narazie zrobiłem z porostownikem z rys. D i podłączyłem pod kolumnę... a teraz chce aby układ reagował na napięcie z kabli sygnałowych...
    Pozdrawiam.

    W prostokątnej wersji brakuje połączenia między 3cią nóżką wzm. operacyjnego, a 8 nóżką LMa?
  • #49
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #50
    skoti123
    Poziom 22  
    Wiem, że m.in. w Twojej wersji jest zasilanie doprowadzone do wzmacniacza operacyjnego, ale w PDF na rysunku E nie ma...
  • #51
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #52
    skoti123
    Poziom 22  
    Witam, układ zrobiłem i działa... ruszył za drugim razem bo zapomniałem wsadzić scalaków:D
    Aczkolwiek, myślałem, że będzie to inaczej wyglądać... chyba kupie LM3916, bo teraz praktycznie mrugają tylko dwie ostatnie diody...
    MatyAS możesz nagrać filmik podczas pracy swoich wskaźników? Wiem, że na filmie to co innego, ale...
    Ważne, że działa :]
  • #53
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #54
    skoti123
    Poziom 22  
    Wskaźnik wysterowania LM3915 - pare pytań

    Zrobiłem i działa... nie wiem czemu "okrągła" wersja nie ruszyła, ale ważne, że ta działa.
    Tylko ta praca mi nie podchodzi... myślałem, że będziesz troszkę inaczej...

    EDIT: Mam rozwiązanie! podłączyłem sygnał z subwoofera, murga tylko do basu i teraz to jest wskaźnik! Tylko jedno pytanko, C2 między 4 i 5tą nożką LMa odpowiada, że szybkość reakcji wskaźnika? (np. za szybkość gaśnięcia diod kiedy odłącze sygnał)
  • #55
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #56
    skoti123
    Poziom 22  
    A Twój wskaźnik reaguje na wszystko? I dobrze pracuje?
    U mnie teraz jest wiele lepiej, wskaźnik mruga, nie świeci.
    C2 jak dam 100nF to nie będzie za mało?
  • #57
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #58
    skoti123
    Poziom 22  
    Witam, chce dorobić filrt dolnoprzepustowy, tak aby układ reagował na częstotliwości do 200Hz.

    Zakładając kondensator np. 10uF

    R=1/2*pi*f*C
    R=1/12560=7,961

    800om?

    Filtr dać całkiem przed wjeściem do układu ?

    A co sądzicie o equalizerze opartym o np. 5 wskaźników na LM3915 i filtrach RC?
  • Pomocny post
    #59
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Twój filtr będzie "ciął" 20Hz, a nie 200Hz. Jeśli dasz 1uF i 1k (wartości łatwe do znalezienia) to masz 160Hz.
    Filtr MUSI być w tej części, gdzie jest prąd zmienny, a więc przed prostownikiem.
    Equalizera nie robi się na wskażnikach LM3915, bo przecież położenie potencjometru widzisz, a wynik słyszysz, chyba że robisz analizator widma? Ale analizator widma możesz łatwo zrobić bez 'hardweru", są programy, które wykorzystując kartę dźwiękową zamieniaja twój komputer w oscyloskop i analizator widma. Wskaźnik może Ci dać tylko informację o chwilowym wysterowaniu - taka jest jego funkcja.
  • #60
    skoti123
    Poziom 22  
    Ten filtr nie wprowadza jakiegoś dodatkowego obciążenia źródłą?
    A jeśli chciałbym więcej niż 160Hz? Mógłbyś podpowiedzieć jak to obliczać??
    Chciałbym coś w stylu: http://pl.youtube.com/watch?v=0IumYugz8B8&feature=related
    Tylko, że mnie mniej tych słupków...
    Aktualny (a raczej aktualne dwa) podłączyłem pod wyjście na sub i mrugają o wiele fajniej...
    Jakbyś mnie nauczył obliczać te wartości bym porobił różne filtry i popatrzał na jakim paśmie jak mruga i czy opłaca się to robić.