Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kasowanie pamieci lub nastaw predkosci portow S7-200

pembuk 17 Sty 2009 15:39 2433 7
  • #1 17 Sty 2009 15:39
    pembuk
    Poziom 11  

    Witam. Mam takie pytanko :)
    Czy jest mozliwosc kasowania do nastaw fabrycznych predksoci portow w sterownikach S7-200 bez pracy w trybie on-line? Mam problem poniewaz, ustawilem sobie port w sterowniku CPU 224 na 187,5 pod komunikacje z panelem Tp177A do programownia uzywam stacji simatic field PG M . Nieistety obecnie pojawily sie jakies problemy z poretem w komupterze Siemensa i nie mam mozliowsci polacznia sie ze sterownikiem. Istnieje mozliwosc komunikacji poprzez kabelek siemensa ale on obsluguje predkosci tylko do 115.

    Czy mozna jakos zewnetrznie wykasowac pamiec sterownika wraz z nastawami predkosci portow?

    0 7
  • #2 17 Sty 2009 16:56
    misio1234
    Poziom 11  

    Kolega programuje S7-200 i TP177A przez MPI czy PC/PPI Cable. Używasz kabla profibasowego do połączenia S7-200 z TP177A. Nie ustawiaj żadnych prędkości zostaw wszystko na FreePort.Prędkości same się ustawią i bez problemów wgrasz program do sterownika, panela i między nimi będzie poprawna komunikacja gdy je razem połączysz

    Zobacz

    www.automatyka.siemens.pl/solutionsandproducts/2453.htm

    https://mall.automation.siemens.com/PL/guest/...rameset.asp?configID=3&MATNR=&retURL=&lang=pl

    Jeśli masz komputer PC to podłącz sterownik do niego przy pomocy PC/PPI(bo inaczej nie można, ponieważ w PC jest port RS232) i wyczyść przy pomocy
    Kasowanie pamieci lub nastaw predkosci portow S7-200
    , jeśli nie możesz z programatora.

    0
  • #3 17 Sty 2009 17:22
    pembuk
    Poziom 11  

    Wszystko byloby ok, tylko, ze teraz nie mam dostepu do sterownika, poniewaz wczesniej pracowalem na predkosciach 187,5 tak tez ustawilem port w sterowniku. Teraz gdy padl mi port w komputerze siemens-a nie moge sie przez niego laczyc ani z panelem ani ze sterownikiem. pozostaje wiec inny komputer z RS232 i kabelek PC/PPI z tym ze te kable ktore posiadam obsluguja predkosci maksymalnie 115 wiec nie mam jak dostac sie do sterownika zeby zmienic mu ustawienia predkosci portu. Nie mam poprostu mozliwosci komunikacji ze sterownikiem :/ . Myslalem ze jest moze jakis sposob zeby bez komputera przywrocic ustawienia fabryczne sterownikowi nawet kosztem wykasowani programu (to nie jest problem).

    0
  • #4 17 Sty 2009 18:10
    Zgredzio69
    Poziom 14  

    Spróbuj zewrzec nóżki superkondensatora.

    0
  • #5 17 Sty 2009 19:57
    kemot55
    Poziom 30  

    Z tego co wiem to nie potrzeba (dla kabla PC/PPI Port 0) ustawiać prędkości w sterowniku. Proponuję ustawić tylko zworki na kablu na prędkość 9600Bd i w oprogramowaniu tak samo (z mojego doświadczenia to zwykle działało) i wyczyścić sterownik poleceniem "Clear"

    0
  • #6 17 Sty 2009 21:04
    pembuk
    Poziom 11  

    Niestety nawet jak ustawialem na kabelku na 9.6 i probowalem funkcji Clear przez port nr 0 program zglaszal blad komunikacji. Generalnie mialem przestawione oba porty na predkosci 187.5.

    O dziwo po wielu probach i kombinowanie z mozliwymi polaczeniami i w kolko przestawianiem medody i predkosci komunikacji port w komupterze siemensa ozyl i udalo sie skomunikowac przez PPI z predkoscia 187.5 strasznie marudne sa te siemensy. Oczywiscie zapobiegawczo ustawilem wszystkie dostepne sterowniki na bezpieczne 19.2 :) ( przynajmniej bedzie dostep z innego komputera przez kabelek)

    A propo takich wlasnie marudnych portow w siemensie. Probujac wgrywac nowa aplikacje na panel np TP 177A porzez MPI gdy korzystam z funkcji transfer z atualnie wgranej aplikacji za kazdym razem musze zmienic predkosc portu na inna i zaraz wrocic do tej ktorej normalnie uzywam. W przeciwnym wypadku WinCC nie wykryje mi panela. Po za tym Win CC nie wykrywa panela gdy mam w tym samym czacie wlaczony MicroWin, i nie musi byc w trybie on-line czy podgladu poprostu jest odpalony a WinCC juz sie sypie z komunikacja. Niby to zaden problem wylaczyc na chwile programik, ale kurcze jakos to takie nieteges.

    Ciekawe czy z S7-300 tez sie tak sypie.

    Pozdrawiam i dziekuje za sugestie. Problem zostal rozwiazany.

    0
  • #7 19 Sty 2009 10:22
    ThoronDC
    Poziom 14  

    Witam

    pembuk napisał:

    A propo takich wlasnie marudnych portow w siemensie. Probujac wgrywac nowa aplikacje na panel np TP 177A porzez MPI gdy korzystam z funkcji transfer z atualnie wgranej aplikacji za kazdym razem musze zmienic predkosc portu na inna i zaraz wrocic do tej ktorej normalnie uzywam.


    MircoWin łączy się po PPI (ustawiłeś na 19.2) a WinCC po MPI (187,5) nie ma takiej możliwości aby oba programy w jednym czasie używały w tego samego fizycznego łącza z różnymi prędkościami i protokołami.

    Ja u Siebie mam wszystkie S7-200 ustawione na 187,5 i nigdy nie miałem żadnych problemów z komunikacją. Zarówno po PPI jaki i MPI.
    Używam Siemensa CP5512, Softinga Net Link Pro Eth i IBH Softect NetLinka jak i zwykłego kabla USB-PPI Simensa ale tylko jako PPI.
    Wszystkie bez problemu się łącza.

    Z S7-300 tak samo. 0 problemów.

    Pozdrawiam

    0
  • #8 19 Sty 2009 12:44
    pembuk
    Poziom 11  

    Generalnie stosowalem sie do Twoich nastaw czyli wszedzie gdzie sie dalo 187.5 i na sterownikach i na panelach. A w przypadku jednoczesnego otwarcia MicroWin i WinCC, WinCC sie wlasnie wysypywal z komunikacja. Korzystam z WinCC 2005, byc moze byl jeszcze niedopracowany.
    Dopoki nie zdubluje sobie dostepu do urzadzen na predkosci 187.5 musze niestety jechac na bezpiecznych :). Ale zamowienie juz zlozylem na stosowny kabelek :D

    0