Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Windows odpalany z USB-HD Vista i XP

17 Sty 2009 21:45 5437 11
  • Poziom 15  
    Witam

    Mam dość ciekawy przypadek do rozwiązania.

    1.Obecnie w laptopie mam dysk z Vistą.
    2.Zewnętrzny dysk twardy mam z XP.
    3.W BIOSie ustawiam jako bootowalny USB-HD
    4.Dysk botuje i windows wczytuje się prawidłowo do momentu aż kończy się przesuwać pasek wczytywania Windows XP i wtedy następuje BLUE SCREEN
    5.Jak zmieniam dyski to mam tą samą sytuację z Vistą. Trochę się wczytuje windows i BLUE SCREEN.
    6.Zmieniałem z AHCI na IDE i odwrotnie i nic to nie zmienia,
    7.Nawet po wyciągnięciu dysku z kompa, dysk USB nie zmienia litery na C,
    zawsze ma literę D, nawet w BIOSie jest symbol D obok tego dysku USB.
    8.Domyślam się, że chodzi o ścieżki, system instalowany był wcześniej na dyskach C, w oby dwóch przypadkach były widziane przez system dyski jako C.

    Pytanie zasadnicze:
    Czy muszę od nowa instalować system na partycji D, czy mogę w jakiś sposób przekierować wszystko z C na D ???
  • Admin grupy komputery
    Szybciej zrobisz to ponownie instalując system .
  • Poziom 15  
    No ok. Zainstalowałem i dalej ten sam BlueScreen. Teraz będę próbował na pendrive zainstalować XP.
    Możliwe, że coś ten USB-HD nie służy dobrze jako dysk botowalny lub jeżeli będzie to samo z pendrive to zostaje mi coś z biosem zmienić, bo on może być winny skoro źle botuje z USB ? Napisz jak pódzie...
  • Admin grupy komputery
    BSOD ma numer - podaj jego treść .
  • Poziom 15  
    "Pojawił się problem i system windows został zamknięty aby zapobiec uszkodzeniu, bla bla bla bla...
    Sprawdź dysk twardy i kontrolery dysków....
    Czy jest poprawnie zainstalowany system...
    Uruchom CHKDSK...

    Informacje techniczne:
    STOP: 0x0000007B (0xF78A2524, 0xC000000034, 0x0000000000, 0x0...)"

    Odczytałem że znaczy to:
    · INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE (0x0000007B). Oznacza uszkodzenie dysku, kontrolera dysku lub pojawienie się wirusa na sektorze rozruchowym

    Nie ma wirusa na pewno...

    Słuchaj dalej nic... Nie mogę zainstalować systemu na Pendrive, instalator odrzuca możliwość instalacji na takim urządzeniu, coś tam wypisuje że coś SCSI i żebym zobaczył dokumentację kontrolera, więc też nic z tego.
    Może wiesz jak zainstalować system na pendrive?

    Podłączyłem jeszcze raz dysk zewnętrzny i choć litera została przez instalatora odczytana jako C:, a ten dysk, który jest w laptopie jako D: E:, to i tak wyskakuje po instalacji Bluescreen po wczytaniu części windowsa...

    P.S.
    Dodam, że dysk, który mam zewnętrzny, jest to dysk z laptopa, napewno dobry w obudowie/adapterze, taki jak na tej aukcji dokładnie:
    http://www.allegro.pl/item522950361_ak108_obudowa_dysku_2_5_ata_sata_na_usb_2_0_sata.html
  • Spec od komputerów
    Standardowego XP nie da sie zainstalowac na USB. Blad wystapi przy uruchamianiu przez XP sterownikow do USB - nie masz wtedy dostepu do dysku z systemem.
  • Poziom 15  
    No ok, mi w ogóle instalator nie zamierza instalować na pendrive systemu, coś mu nie odpowiada to urządzenie...

    Tylko dlaczego ten bluescreen przy starcie windowsa po pewnym czasie?
    Czyżby ten adapter nie spełniał jakichś standardów?

    Jako dodatkowa stacja w systemie spełnia swoją rolę rewelacyjnie, nie ma problemów, pełna obsługa. W biosie również widać poprawnie ten napęd.

    ----------------------------------
    Zainstalowałem jeszcze jeden system na tym co miałem poprzednio, oczywiście pod USB-HD.
    Teraz mam do wyboru 2 systemy XP na początku bootowania i niezależnie który wybiorę po kilkunastu sekundach ładowania się systemu mam błąd:
    INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE (0x0000007B)

    Czyli tak jakby część się wczytała i potem ten błąd...

    Mam do wyboru w biosie AHCI i IDE, ale zmieniam na to i na to drugi i dalej to samo... :( fuck!

    P.S.
    Może muszę BIOS zaktualizować?
    W faq dla nowego Biosu dla mojego laptopa piszę m.i.n.:
    BIOS:
    1). Modify Dts function.
    2). Fix BSOD 77/7A.

    Tylko mój błąd to BSOD 7B, a o nim nie ma wzmianki... :|
  • Poziom 23  
    Spróbuj utworzyć na dysku USB 2 partycje, obie sformatuj na FAT32. 1 z nich ustaw jako aktywną i skopiuj na nią pliki systemowe DOS - msdos.sys, io.sys i command.com oraz plik smartdrv.exe. Pliki te są na dysku Windows 98. Na 2 partycję skopiuj folder i386 z płyty XP. Zabootuj z dysku USB
    i gdy wyskoczy na ekranie C:> odpal plik smartdrv. Następnie przejdź na partycję D poleceniem D: na partycji D
    wpisz "cd i386" a następnie wpisz "winnt" Uruchomi się instalator i spyta o pliki instalacyjne - oczywiście D:\i386.
    Po skopiowaniu plików uruchomi się ponownie i da ci szansę na wybór partycji pod XP, możesz od razu skonwertować C na system plików NTFS - możesz też zrobić to w Windowsie. Po skończonej instalacji będziesz miał w menu do wyboru XP oraz Microsoft Windows (czyli DOS). Być może w ten sposób uda się rozwiązać twoje problemy z uruchamianiem systemu i literkami dysków / partycji. Spróbować zawsze można - choć instalacja jest dłuższa (dwukrotne kopiowanie plików).

    Powyższy sposób dopiero co wykorzystałem pomyślnie z konieczności - w laptopie popsuł mi się napęd DVD - komputer uruchomiłem z pendriva z plikami z dyskietki startowej Win98, miałem na nim także Volkow Commandera, bo nie jestem zbyt biegły w komendach DOSowych oraz program graficzny do "zabawy" z partycjami. Przy 1 próbie zapomniałem o pendrivie i głupi instalator skopiował na niego pliki instalacyjne XP, widząc go jako aktywny dysk - trwało to ze 2 godziny. Nie próbowałem dalej się bawić z pendrivem tylko po zrobieniu powyższych czynności po prostu go odłączyłem.

    Aha - przy próbie instalacji XP z pendriva z obrazem płyty XP i wykorzystaniem bootloadera Grub4Dos też wyskakiwał mi ten sam błąd BSOD.
  • Poziom 15  
    Zaktualizowałem BIOS do najnowsze wersji, niestety nie pomogło.
    Nie wiem gdzie leży problem.
    Dyski są sprawne.
    Wczytuje się windows z USB-HD do pewnego momentu i bluescreen...
    Jak XPk, tak i Vista. Ma ktoś jakieś pomysły?
  • Poziom 23  
    Niestety nie - pendriva musisz sformatować z systemem plików FAT lub FAT32 - jest do tego programik, który załączam. Potrzebne ci będą pliki z dyskietki startowej np.
    Win98, których nie załączam.... :) Poszukaj, a znajdziesz...
    Tym programikiem sformatujesz pena i wskażesz miejsce przechowywania plików dyskietki. W Biosie oczywiście boot z USB-HD, nie USB-Floppy.

    Zanim zdążyłem to wysłać, to twój post się zmienił... Ale - czy próbowałeś tego chkdiska odpalić? Trzeba by jeszcze te dyski sprawdzić w DOSie...
  • Poziom 43  
    Przede wszystkim to brakuje mi tutaj podstawowej informacji,kiedy pojawił się problem? Czy tak nagle z dnia na dzień, czy wcześniej coś zmieniałeś/instalowałeś itd.?

    Skąd Twoja pewność,że dyski są OK - jak to napisałeś? Sprawdzałeś ich kondycję jakimś programem ?
  • Poziom 15  
    Przeskanowałem CHKDSK z atrybutami /f /r. Znalazł błędy, skanował z godzinę, naprawił, odpaliłem i dalej w tym samym momencie BSOD7B. Już myślałem, że przejdzie dalej, pasek wczytywał kilkanaście sekund poprawnie i niestety ...

    Teraz znowu skanuję chkdsk i chyba jak narazie jest ok.
    Dodam, że dyski mam w formacie NTFS, może sformatowanie tego z XP w FAT32 by coś zmieniło?
    ----------------------------------------------------
    mat_ed napisał:
    Przede wszystkim to brakuje mi tutaj podstawowej informacji,kiedy pojawił się problem? Czy tak nagle z dnia na dzień, czy wcześniej coś zmieniałeś/instalowałeś itd.?

    Skąd Twoja pewność,że dyski są OK - jak to napisałeś? Sprawdzałeś ich kondycję jakimś programem ?


    Problem nie powstał nagle. Po prostu zrobiłem dwa systemy, nie chce Visty na wieczność odpalać, dlatego przełączać chciałem te systemy, tak żeby nie trzeba było wymieniać dysków w kompie. Więc włożyłem jeden z dysków 2.5cala do obudowy SATA i podłączyłem pod USB i taką mam teraz historię.
    CHKDSK mówi, że dyski są dobre.

    Nie wiem dlaczego wysypuje się start tego systemu z USB...

    Ale mam pewien trop, tzn.

    Jak zmienię w biosie SATA: AHCI na IDE i uruchomię Vistę, to tak samo zachowuje się system i po kilkusekundowym wczytywaniu paska wyskakuje BlueScreen. Ten sam błąd co przy wczytywaniu XP przez USB.

    Jak zmienię na AHCI to jest poprawnie z Vistą, ale jak dysk jest założony w laptopie.
    Jednak pod USB to niezależnie, czy jest to AHCI czy IDE ustawione w SATA, zawsze jest BlueScreen, przy Viście i przy XP.
    Jakieś koncepcje?