Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Trzeba podnieść napięcie

Lazarslaw 03 Apr 2004 17:22 1387 4
NDN
    Lazarslaw
    Level 11  
    Problem jest taki aby wysterować Diaka potrzebuje napięcia ok 37V przebiegu trujkątnego. W pracowni mamy generatory do 10V a ja potrzebuje 40V więc potrzeba jakoś podnieść. myślałem o Mosfecie albo o 3 stopniowym wzmacniaczu a w najgorszym przypadku myślałem o transformatoże i jakimś generatorze takim małym ale niewiem czy diak pracuje przy 50Hz. POMOCY :)
  • NDN
    stasiekm
    Level 30  
    w jakm celu chcesz sterowac diak?
    masz zbadać jego charakterystykę?
    jesli tak to najprościej będzie zastosować transformator sieciowy o wartosci maksymalnej napiecia ok 50 V, rezystor ograniczający prąd do bezpiecznej wartosci połaczony szeregowo z diakiem oraz oscyloskop pracujacy w trybie xy
  • NDN
    Lazarslaw
    Level 11  
    robiłem badania i diak nie reagował na sin mam diode przełączająca do tego ona tez nie działała na sin tylko na przebieg liniowy Niemam jak tego sprawdzić teoretycznbie bo Diaka niema w bibliotekach PSpice moge przesłać analize diody przełączającej której zasada działania jest podobna do Diaka. Tak musze zrobić badanie diaka czyli statycznie i dynamicznie.
    stasiekm
    Level 30  
    jeżeli doak nie reagował na sinusoide to znaczy ząe miała za małą amplitudę
    podaj typ diaka i tej diody
    modela diaka mozesz poszukać na stronach producenta
    czasami są..
    Lazarslaw
    Level 11  
    Już pisze diak to DB 30 z tolerancją 5V dioda przełączająca to układ zastępczy symulujący prace diaka przedstawie go w następnym poście gdyż straciłem wczoraj cały katalog i właśnie go odzyskuje powoli. najbardziej interesuje mnie jak zdjąć z niego charakterystyke dynamiczna mając do dyspozycji generator z napięciami sin prostokąt i trujkąt o amplitudzie 10V. I może jak się odczytuje prąd przełączanijeśli masz GG to może byśmy pogadali:)