Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Whirlpool ADP 4420 - nie załącza się

Hanna Wnuk 18 Sty 2009 10:48 8124 20
  • #1 18 Sty 2009 10:48
    Hanna Wnuk
    Poziom 2  

    Proszę o pomoc - zmywarka Whirlpool ADP -4420 - najpierw praca pompy odpompowującej wodę byłą przerywana , teraz nie załącza się w ogóle , świeci zielona dioda pulsująco - przewód odpływowy drożny , pompę przeczyściłam i jest sprawna. Będę wdzięczna za podpowiedź .

    0 20
  • #2 18 Sty 2009 11:45
    bronek1806
    Poziom 22  

    ile razy pulsuje zielona dioda??

    0
  • #3 18 Sty 2009 13:13
    Hanna Wnuk
    Poziom 2  

    W oczekiwaniu na podpowiedź wymontowałam presostat - sprawdziłam go manualnie - moim zdaniem też działa , zmontowałam wszystko i jeszcze raz uruchomiłam - zmywarkę - włączyła się i pracuje normalnie. tak ,że nie wiem nadal co było przyczyną i w jaki sposób ją naprawiłam. Nie zdążyłam policzyć pulsowania diody - Hanna

    0
  • #4 18 Sty 2009 14:07
    stankas
    Poziom 12  

    Ze zmywakami bywa czasem tak że się po prostu "zawieszają" i potrzebny jest reset, w Whirlpoolu poprzez przytrzymanie startu przez kilkanaście sek.

    0
  • #5 18 Sty 2009 22:11
    Jasxx
    Poziom 21  

    Zapewniam cię że ta sytuacja jeszcze się powtórzy. Na 90% do wymiany programator.

    0
  • #6 11 Lis 2009 13:59
    skylark
    Poziom 25  

    Witam.
    Zazwyczaj staram się pomagać innym a tym razem sam szukam pomocy.

    Zmywarka jak w temacie.
    Problem: w trakcie zmywania wyłączyła się awaryjnie pozostawiając brudną wodę.
    Kod błędu 4 czyli problem z odprowadzeniem wody.
    Opróżniona z wody zmywarka, sprawdzone drożności, wyczyszczony i sprawdzony hydrostat.
    Po zresetowaniu jest martwa a po prawie 5-ciu minutach wyświetla ponownie błąd 4.

    Pytanie do fachowców:
    Co jeszcze może sprawdzić laik, jakim się uważam w temacie AGD, i jaka jest prawdopodobna przyczyna usterki.

    Z góry dziękuję za zainteresowanie się moim problemem.

    1
  • #7 11 Lis 2009 17:03
    Jasxx
    Poziom 21  

    Wyczyszczony hydrostat nie znaczy koniecznie, że jest on sprawny.

    Skoro układ drożny (sprawdziłeś)
    pompa działa (włączyłeś na krótko)
    wyłącznik membranowy wyczyszczony (myślę, że go zdemontowałeś)
    i dalej nie działa to może programator, ale raczej mało prawdopodobne.

    Może zacznij od tego:
    zmywarka po włączeniu sprawdza czujnik NTC, gdy jest on sprawny rozpoczyna wypuszczanie wody, jeżeli wyłącznik membranowy jest sprawny zaczyna nabierać wodę, jeśli nie działa mamy bład F4 (obecność wody w zmywarce).

    1
  • #8 11 Lis 2009 22:12
    skylark
    Poziom 25  

    Czujnik membranowy ma przejście na zewnętrznych stykach w stanie wolnym, a po wciśnięciu membrany na styku wewnętrznym. Wykluczam zatem jego uszkodzenie.
    Gdzie znajdę czujnik NTC i jak go sprawdzić?

    0
  • #9 14 Lis 2009 14:53
    schnauzerman
    Specjalista AGD

    Zanim zaczniesz szukać dziury w całym, sprawdź działanie pompy spustowej.

    2
  • #10 15 Lis 2009 12:59
    skylark
    Poziom 25  

    No właśnie... pompa spustowa nie działa. Programator podaje na nią napięcie i jest cicho. W schemacie zauważyłem na obwodzie pompy spustowej jeszcze jakiś wyłącznik zabezpieczający. Jeszcze nie dobrałem się do samej pompy.

    Moje pytanie: możliwe, że uszkodzone jest to zabezpieczenie, czy też można śmiało założyć uszkodzenie pompy?

    0
  • #11 15 Lis 2009 13:51
    schnauzerman
    Specjalista AGD

    skylark napisał:
    No właśnie... pompa spustowa nie działa. Programator podaje na nią napięcie i jest cicho...

    Sprawdź rezystancję silnika pompy, zobacz czy coś nie blokuje jej turbinki, jeżeli to wszystko jest ok, a nie działa to wymień silniczek.

    0
  • #12 15 Lis 2009 14:00
    skylark
    Poziom 25  

    Przy programatorze mierzona jest przerwa na silniku. Na samym silniku też.
    Gdzie można kupić pompę drenażową o nr 64747?

    0
  • #13 16 Lis 2009 17:56
    Jasxx
    Poziom 21  

    Napisz mi na prv. Poszukam takiej pompy.

    Dodatkowy czujnik jaki widzisz na schemacie to wyłacznik pływakowy pod zmywarką.

    1
  • #14 22 Lis 2009 18:52
    bulamoto
    Poziom 9  

    Witam, podepne sie do tematu. Mianowicie posiadam zmywarke Whirpool adp 4109. Jest ona nowa i co dopiero zostala zainstalowana. Po ustawieniu programu pobierala wode i na tym sie skonczylo...zaczela mrygac pulsacyjnie kontrolka start, co oznacza ze wystepuje blad. W zmywarce jest woda i jej nie wypompowuje, podczas pracy woda nawet nie zostala ogrzana, a kostka do mycia jest dalej sucha.

    Jakie czynnosci mogly zostac pominiete podczas instalacji?? Zmywarka jest nowa, najpierw zalalem zbiornik soli woda i nastepnie dosypalem 1,5kg soli zmiekczajacej. Odplyw podlaczony do syfonu

    Doprowadzenie wody podlaczyli do wody CIEPLEJ, czy moze byc to powodem usterki?

    0
  • #15 23 Lis 2009 13:21
    Jasxx
    Poziom 21  

    Na początek sprawdź ile razy mruga dioda START. Objaw pozostawienia wody zaraz po jej pobraniu sugeruje błąd F4.

    0
  • #16 23 Lis 2009 13:49
    nares
    Specjalista AGD

    bulamoto napisał:
    Odplyw podlaczony do syfonu

    A króciec syfonu nie zaślepiony przypadkiem?

    0
  • #17 27 Lis 2009 22:06
    bulamoto
    Poziom 9  

    Po przelaczeniu doplywu z cieplej na zimna wode w zmywarce woda jest goraca"nagrzewa sie"...jeden krok do przodu :) jednak dalej problem jest z odplywem, mianowicie kontrolka mruga 4razy i woda ze zmywarki nie jest odprowadzana, w wezu odprowadzajacym jest woda, bo jest ciezki ale pompka jej nie wypompowywuje... Co moze byc??

    0
  • #18 29 Lis 2009 00:44
    movzx
    Poziom 39  

    Może być to co napisał Nares. Pierwszą rzeczą jaką powinna zrobić zmywarka po włączeniu programu jest pozbycie się wody. Słychać pompę spustową?

    0
  • #19 29 Lis 2009 10:30
    bulamoto
    Poziom 9  

    Waz odplywowy wlozylismy do zlewu i woda dalej nie jest odprowadzana. Pompka pare sekund "buczy" wylacza sie i zaczyna mrugac kontrolka. Cala woda ze zmywarki moze zleciec pod wplywem sily grawitacji, mianowicie po podniesieniu zmywarki cala woda sama splynela ze niej...

    1
  • #21 19 Gru 2009 15:45
    bulamoto
    Poziom 9  

    Okazalo sie ze w pompce odprowadzajacej byl kawalek plastiku i on ja wlasnie zablokowal...zmywarka teraz furczy i jest wszystko ok. Dzieki za pomoc:)

    1