Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kodeki i komputer do 1080p, dźwięk rozjeżdża się z obrazem

bald_man 18 Jan 2009 12:27 10264 15
    bald_man
    Level 14  
    Witam
    Mam problem z uruchomieniem filmów full HD (rodzaj pliku *.mkv) na takim oto sprzęcie (pewnie od razu się pojawi głos że jest za słaby)
    Athlon-M 10,5 x 226 (2,4 FHz), 1 GB ram (fsb:ram 1:1), Radeon 9550, nforce2, 80 GB 7200 rpm, SB Live 5.1

Problem polega na tym, że im dłużej oglądam film tym bardziej się dźwięk rozjeżdża (przez 1- 2 minuty idzie ok). Obraz nie zarywa wogóle. Używam K-Lite Mega Pack, doinstalowałem jeszcze coreavc, do oglądania służy mi Media Player Home Cinema. Nie wiem jak je mogę skonfigurować żeby to lepiej działało.
    Szukam po sieci bawie sie z tymi codekami i nic - nie mogę dać sobie z tym rady. Z informacji co znalazłem na sieci to wszystkim wogole nie chodzi obraz płynnie na 1080p, wiec nie wiem czemu u mnie z obrazem nie ma kłopotu przy takim słabym kompie. Może ktoś pomóc mi co można przestawić w codekach
    WojtasJD
    Level 43  
    Odinstaluj niepotrzebne K-Lite Mega śmieci i upewnij się że w czasie odtwarzania działa CoreAVC. Do testu najlepiej wybrać taki materiał gdzie jest bardzo dużo zmian na obrazie np. chmara lecących owadów czy ptaków na całym obrazie (gorzej dla procesora jeśli to będzie 'prawdziwe' 1080 jak 1920x1080 a nie np. 1920x812 / ścieżka DTS) - wtedy obserwuj obciążenie CPU - pewnie nie da rady :|
    bald_man
    Level 14  
    Jest to prawdziwe 1080. Zaraz pousuwam k-lite (tylko co będzie mi dekodować zwykłe XVID-y i DIVX-y). Ogólnie zauważyłem że obraz idzie płynnie a dźwięk jest przesunięty cały czas o ten sam czas (dźwięk jest szybszy niż obraz). Obciążenie procesora jest niestety 100 % - ale obraz jest płynny

Po usunięciu k-lite i zainstalowaniu coreavc, dźwięk idzie równo z obrazem, obciążenie procka 96-100%. Niestety w dźwięku są ułamkowe przerwy (zaniki- coś jakby styki nie łączyły). Jednak brakuje mu mocy na to, chyba, że coś da się ustawić w tym coreavc. Nie widziałem żeby u kogoś szedł płynni obraz w 1080p na takim staruszku
    WojtasJD
    Level 43  
    bald_man wrote:
    Zaraz pousuwam k-lite (tylko co będzie mi dekodować zwykłe XVID-y i DIVX-y).

FFDshow

aha i jeszcze wypróbuj VLC media player
    irondick
    Level 31  
    Dobra rada to taka że jeżeli możesz to wymień kartę na jakikolwiek model z serii X1xxx Radeona i zainstaluj nowe stery.
    Efekt gwarantuje. (wyjątek to model X1300 nie polecam)
    Te karty wspierają dekodowanie HD znacznie lepiej od analogicznych modeli nV.
    WojtasJD
    Level 43  
    irondick wrote:
    Dobra rada to taka że jeżeli możesz to wymień kartę na jakikolwiek model z serii X1xxx Radeona i zainstaluj nowe stery.

Podaj jakiś przykład, co i jak - mam komputer z X1600XT pod Vistą i narazie próbowałem na niezbyt nowych sterownikach pod Media Player Classic-HomeCinema - nie działa.
    ninjafan
    Level 20  
    Dużo zależy od dekodera - przy złych kodekach Core 2 Duo z 6MB cache, 4GB RAM Dual, Grafika GeForce 9800 zupełnie nie radził sobie z odtwarzaniem FULL HD (pliki *.mkv czy *.ts) gdzie były bardzo szybkie animacje - sprawdzałem na filmie IMAX Into the Deep. Polecam VLC Media Player - zresztą tak samo jak kolega WojtasJD kilka postów wyżej. Program posiada własne dekodery nie najgorszej jakości, jest poza tym dość często aktualizowany. Pozdrawiam.
    jaredj
    Level 12  
    Hej - coś dużo tu nieścisłości w tym temacie. Proponuję zajrzeć na forum hdtvpolska, temat: http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=12266. Oczywiście trzeba się zarejestrować, ale tam temat instalacji wszystkich kodeków, ich konfiguracji, aplikacji jak i wymagań sprzętowych jest dokładnie i krok po kroku opisany. Nie chcę tu przeklejać wszystkiego bo to by pozbawiło autora tego poradnika należnej mu uwagi na tamtejszym forum.
    bald_man
    Level 14  
    irondick wrote:

Nie jestem pewien ale karty graficzne nie wspierają wszystkich formatów, tak że pewnie mimo wymiany grafiki części filmów i tak nie będę mógł obejrzeć. Zajrzę na tego linka z ostatniego postu
    jpl
    Level 34  
    podstawa to instalacja COREAVC najnowszego.... jest to programo ktory dekoduje strumine H264. Po instalacji coreAVC zaisntaluj K-lite codecs, w kongfiguracji -> Ffdshow video decoder -> codecs -> H264/AVC daj albo disabled albo coreavc.

Napisy - uruchom z konfiguracji k-lite, opcje VOBSUB, w zakładce general zmiec opcje recolution na "original resolution"

Wtedy nie bedziesz mial problemow z dzwiekiem podczas wyswietlania napisow, odpal tak i powiedz czy cos pomoglo
    jaredj
    Level 12  
    Oczywiście - radeony z serii X1xxx nie wspierają DXVA czyli DirectX Video Acceleration (DXVA) - sprzętowa akceleracja wideo w materiałach H264 i niektórych .mkv x264. Wspierają je tylko karty z serii HD. Nvidia nie wiem, ale można to sprawdzić np. tu http://www.nvidia.pl/docs/CP/17536/PureVideo_Product_Comparison.pdf. Karty starsze, czyli X1xxx i starsze wspierają tylko tzw. motion compensation czy jakoś tak. Na wzmiankowanym forum radzą aby w ogóle nie korzystać z DirectVobSub.
    bald_man
    Level 14  
    Niedługo będę próbował według opisu z forum HDTV, rozjeżdżanie się dźwięku mam bez prób wgrania napisów. Na razie staram się uruchomić sam obraz i dźwięk. Czuje że jednak bez wymiany grafy się nie obejdzie żeby chociaż część filmów zadziałała.
    Szukał właśnie jakie karty na AGP wspierają AVIVO lub PUREVideo.
    Pierwsze ATI które wspierają DVXA to x1150 - to już jest pełne wsparcie dla HD czy jeszcze nie??

Avivo™ Video and Display Platform

* High performance programmable video processor
    o Accelerated MPEG-2, MPEG-4, DivX, WMV9, VC-1, and H.264 decoding and transcoding
    o DXVA support
    o De-blocking and noise reduction filtering
    o Motion compensation, IDCT, DCT and color space conversion
    o Vector adaptive per-pixel de-interlacing
    o 3:2 pulldown (frame rate conversion)
    jaredj
    Level 12  
    No właśnie pełne wsparcie dla dekodowania materiału HD z DXVA mają dopiero karty ATI HD i to potwierdzają moje obserwacje (obciążenie procesora) jak i wypowiedzi ludzi z tamtejszego forum, którzy zmienili karty na HD - obciążenie procka po zmianie to kilka procent.
    bald_man
    Level 14  
    To najtańszą kartą z pełnym wsparciem HD będzie GF6500 (według tego zestawienia). W zestawieniu umieścili karty na PCI-Ex ale przy AGP to żadna różnica chyba??
    jaredj
    Level 12  
    Jeśli tak napisali to na pewno tak jest - ale karty ATI z dolnej półki np. HD2000 to jest naprawdę tanizna. Do gier to się nie nadaje ale HD wspomaga. Właśnie patrzę sobie w sklepie i np. Sapphire ATI Radeon HD 3450 Silence "Low Profile" 256MB DDR2 TV-Out/DVI/HDMI (PCI-Express) kosztuje 27 funciaków - to jest ok. 116 zł. GeForce 8400 jest o 3 funty tańszy nawet. Starszych nie mają nawet na stanie.
    k735123
    Level 12  
    Athlon XP 1600 MHz (8*200), nforce2, RADEON HD 3450 AGP
    XPSP2 32bit, DX9c, Catalyst 9.4 AGPhotfix, KMPlayer z kodekiem wspierającym DXVA i...
    wspomaganie dekodowania filmów HD 1080p/i (VC-1, h.264) odtwarzanych z HDD działa rewelacyjnie (kontenerów .mkv nie testowałem) - obciążenie CPU nie przekracza 20% w peaku.