jarbzyk wrote: Najprawdopodobniej znalazłem ten czujnik,znajduje się on poniżej głowicy w bloku silnika,idą od niego dwa przewody,mierząc opór czujnika nie ma żadnej reakcji na mierniku,tak jakby obwód był otwarty,to samo jest z wtyczką do czujnika,tak powinno być?
Nadmienię jeszcze,że czujnik ma dwa wtyki,wtyczka tak samo dwu pinowa,a w wiązce przewodów do wtyczki idą trzy kable ,jeden czerwony jest ucięty i zaizolowany,tak powinno być?
Przepraszam za lakoiczne podejście,ale nie jestem znawcą w tym temacie.
Witam.
Znalazłeś właśnie czujnik spalania stukowego. Czujnik jest piezzoelektryczny, więc kontrola miernikiem daje takie odczyty.
Trzeci przewód to ekran, ma zapobiegać zakłóceniom sygnału. Pomiar najlepiej wychodzi oscyloskopem.
Spotkałem się już z przypadkiem, kiedy po regeneracji wtryskiwaczy kody zapisane fabrycznie na korpusach nie były już odpowiednie do wydatków. Można się o tym przekonać po oglądnięciu parametrów pracy wtryskiwaczy, a konkretnie po korekcji dawek. Duża korekcja świadczy o wydatku innym, niż ten, który wynika z klasyfikacji(kodu). Może świadczyć o uszkodzeniu, zużyciu, lub złym sklasyfikowaniu wtryskiwacza. Serwis BOSCH powinien mieć urządzenie do klasyfikacji wtryskiwaczy, tzn. na podstawie wydatku w kontrolowanych warunkach mogą nadać kod, który należy wpisać w pamięć ECM. Niewłaściwy kod może powodować niestabilną pracę silnika ze względu na nieodpowiednie dawki na poszczególne cylindry. Na biegu jałowym po krótkim czasie (ok. 1-2 min.) ECM wyrówna pracę silnika przez korekcję dawek, ale pod obciążeniem korekcja jest wyłączana a dawki ustalane wg. mapy dla poszczególnych wtrysków w funkcji zapotrzebowania na moment obrotowy. Punkt na mapie jest określany właśnie za pomocą tego kodu.
Według objawów które podałeś, możliwe przyczyny takiej pracy silnika to niesprawność wtryskiwaczy (mimo ich regeneracji), nieodpowiednie kody (mimo tego, że są takie jak na korpusach). Usterki fazy rozrządu lub ustawienia pompy HP(nie wiem czy w tym silniku jest ustawiana) pomijam, bo raczej paska rozrządu do regeneracji wtrysków nie demontowałeś.