Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odblokować, unlock, zdjąć simlock Huawei E220 3G HSDPA modem

gogler 19 Jan 2009 04:13 149475 43
  • Jak odblokować, zdjąć simlock z Huawei E220?

Witam

Zamieszczam tu sposób postępowania, który ma na celu odblokować każdy modem USB HSPDA (3G) Huawei E220.
    Metoda nie jest moja, ale po trudach jakie przeszedłem aby odblokować własny modem
    postanowiłem zebrać wszystkie informacje do kupy i umieścić w jednym miejscu.
    Mam nadzieje, ze to pomoże paru osobom zaoszczędzić trochę czasu i kilka zlotych.

Przed podjęciem jakichkolwiek działań należy pamiętać, że opisane poniżej czynności prowadzą do wymiany oprogramowania w pamięci Flash modemu i zdjęcia blokady simlock.
    Oznacza to złamanie warunków umowy z operatorem (jeżeli taka posiadacie) i utratę gwarancji na modem !!!
    Jeżeli nie macie potrzeby odblokowania modemu, wynikającej z chęci zmiany dostawcy mobilnego internetu, nie polecam tej procedury.
    Poniższe czynności nie ingerują w kod źródłowy żadnego z opisywanych programów, więc nie naruszają warunków licencji producenta na korzystanie z tych programów.

Cały proces składa się z kilku etapów i dotyczy tylko 32 bitowych systemów Windows Vista, WinXP i Win2000. Przez cały czas pracujemy na modemie podłączonym do portu USB naszego komputera. Przy właściwym wykonaniu poniższych czynności nie ma potrzeby odłączać i podłączać modemu ponownie.

Użytkownicy Windows Vista!!!

Jeżeli pracujemy na Viście, to zabawę rozpoczynamy od zainstalowania nakładki (patch'a) na oprogramowanie modemu, która pozwoli systemowi na wykrycie naszego urządzenia jako modem 3G. Bez tej nakładki Vista nie wykryje modemu, a wykryje tylko napęd Flash, około 7MB.
    Po ściągnięciu nakładki uruchamiamy ją, a po kilku sekundach kreator poinformuje nas o zakończeniu instalacji. Vista wykryje modem i zainstaluje sterowniki.
    Od tego momentu Vista rozpoczyna prawidłową prace z modemem, a dalsze czynności są takie same dla obu systemów, XP i Vista.

Kolejne etapy to:

- Aktualizacja oprogramowania (firmware) zawartego w pamięci Flash modemu do najnowszej wersji - nie wymagane, ale przydatne

- Zrzut oprogramowania z modemu (firmware) do pliku binarnego "efs.bin"

- Odczytanie kodu sieci z pliku "efs.bin" przy pomocy edytora szesnastkowego (hex edytora)

- Wprowadzenie kodu sieci do modemu i odblokowanie urządzenia

Aktualizacja firmware

Ten krok, teoretycznie nie jest niezbędny do odblokowania modemu.
    Spowoduje wymianę naszego starego interfejsu, przy pomocy którego łączyliśmy się z internetem, na znacznie bardziej funkcjonalne, oryginalne oprogramowanie Huawei E220.

Na stronie producenta znajdziemy cztery pliki:

1. E220 Client Software HOSTB107D05SP00C03 for WinXP&2K&Vista - nie chcemy go, jest to nowsza wersja firmware jakie już macie na swoim modemie

2. E220 Client Software MACHOSTB023D01SP00C03 for Mac - chyba nie muszę dodawać, ze ten jest dla Mac'a i tez go nie chcemy

3. E220 Client Software WINMACB300D00SP02C03 - ta kopia zainstaluje się na Windowsa i Mac'a, nie chcemy jej

4. E220 Client Software UTPSB002D03SP16C03 for WinXP&2K&Vista - to chcemy

Interesuje nas plik rozpoczynający się od UTPSB.... i nie istotne jest czy zainstalujemy aktualną wersje, cze wersje która pojawi się jako następna.
    Plik ten jest aktualizacja instalatora zawartego w pamięci Flash (memory stick około 7MB) modemu i jak już wcześniej nadmieniłem, nie jest niezbędny do odblokowania modemu.
    Wykonujemy ten krok ze względu na poprawę funkcjonalności programu, który będzie wdzwaniał się i logował do sieci komórkowej naszego dostawcy internetu.
    Równie dobrze mogli byśmy skonfigurować i korzystać z windows'owskiego programu wdzwaniajacego (dialer) klikając na właściwościach modemu w połączeniach sieciowych.

Ściągamy firmware i rozpakowujemy je. Uwaga plik nie ma nadanego rozszerzenia co powoduje, że windows nie skojarzy go z żadnym programem.
    Plik jest spakowany w zip'ie, wystarczy nadać mu rozszerzenie .zip lub porostu otworzyć go w naszym programie do kompresji plików po przez funkcje otwórz plik, bez nadawania rozszerzenia.

Tak wypakowany firmware instalujemy postępując zgodnie ze wskazówkami instalatora.
    Należy zwrócić uwagę aby w czasie instalacji nie wyciągać modemu z portu USB, jeżeli pracujecie na laptopie to poziom naładowania baterii nie powinien być niższy niż 30%.
    Nagle przerwanie aktualizacji "unieruchomi" modem na dłuższy czas, przy czym ja już wam nie pomogę :).

Po zakończonej instalacji Windows ponownie wykryje i zainstaluje sterowniki dla naszego modemu. Jeżeli by tak się nie stało w przypadku Visty, należny ponownie zainstalować nakładkę na modem o której była mowa na początku artykułu. Nie powinno tak się stać, bo przecież nasz E220 Client Software obsługuje również i Vistę, niestety mi tak właśnie się stało. Po sflashowaniu modemu Vista wykryła mi tylko Flash drive.

Jeżeli mieliśmy zainstalowaną poprzednia wersje E220 Client Software na naszym komputerze, to jest to najlepszy moment aby odinstalowanie go. Teraz możemy zainstalować nasze nowe oprogramowanie znajdujące się w pamięci Flash modemu.

UWAGA!!! Nasz nowy dialer (E220 Client Software) jest pozbawiony jakichkolwiek profili, wiec nie działa, bo nie jest skonfigurowany. Dane potrzebne do utworzenia profilu dla waszego dostawcy internetu znajdują się na jego stronie WWW, a jeszcze łatwiej, porostu "ask GOOGLE".

Przykładowe ustawienia dla PLAY:

APN: Internet
    Numer dostępowy: *99#
    Nazwa użytkownika: brak
    Hasło: brak
    DNS: dynamiczny

Na tym etapie mamy sprawnie działający modem 3G lecz wciąż niezdolny do obsługi innych kart sim jak tych na które został zablokowany.

Generowanie pliku efs.bin

Pora na konkrety, przy pomocy analizatora telefonów komórkowych QMAT dokonamy wygenerowania pliku binarnego, który następnie przejrzymy przy pomocy hex edytora w celu zlokalizowania i odczytania kodu sieci, niezbędnego do zdjęcia simlock.

Aby modem USB mógł zostać wykryty przez QMAT musimy dokonać pewnego zabiegu. W tym celu ponownie uruchamiamy kreatora instalacji Firmware - E220 Client Software UTPSB002D03SP16C03 i postępujemy zgodnie z instrukcja do momentu aż kreator wykryje nasz modem, a następnie przerywamy instalacje klikając na "cancel".

Wypakowujemy QMAT i uruchamiamy program. Na pasku narzędzi wybieramy "Hardware Forensics" -> "Use COM/USB Port". Otworzy nam się okno dialogowe komunikacji z portem COM. W polu wyboru portu COM zobaczycie "HUAWEI Connect - COMx - 3G PC UI Iterface (COMx)". Jeżeli nie, to wybieramy to urządzenie ręcznie. Następnie klikamy przycisk "Send Cmd" co w efekcie zakończy się komunikatem zwrotnym w okienku poniżej "Successfully send command".
    W razie braku tego komunikatu powtarzamy cały zabieg od początku począwszy od przerwania instalacji E220 Client Software.

W części "Com Functions (all in hex)" w okienku wyboru funkcji wybieramy z listy "Read EFS" i zatwierdzamy nasz wybór "Lets go". Pojawi się nam okno dialogowe z prośba o nadanie nazwy i wyboru miejsca docelowego dla naszego pliku binarnego, który zawiera kod sieci.
    Plik będzie miał 22-32MB, a czas trwania tego procesu to około 2min.

Odczyt kodu sieci z pliku efs.bin

Do tej operacji niezbędny jest nam HEX EDYTOR, ja posłużę się XVI32. Uruchamiamy program i otwieramy plik efs.bin przygotowany wcześniej. Po załadowaniu pliku z paska narzędzi wybieramy "Search" -> "Find". Pojawi się nam okno dialogowe wyszukiwarki. W polu tekstowym "Hex string" wpisujemy wartosc "53 64 2c 00" następnie "OK".
    Jeżeli podany strumień szesnastkowy nie został znaleziony należy wówczas usunąć dwie ostatnie cyfry i poszukać wartości "53 64 2c" lub "53 64". W moim przypadku zadziałało dopiero przy wartości "53 64".
    Należy pamiętać, że proces wyszukiwania rozpoczyna się od podświetlonego miejsca (komórki z liczbą szesnastkową) w dól pliku, oznacza to, że jeżeli rozpoczniemy wyszukiwanie gdzieś w środku pliku to wartości powyżej miejsca do którego rozpoczęliśmy wyszukiwanie zostaną pominięte.
    Chce powiedzieć, że wyszukiwanie należny rozpocząć z samego lewego górnego rogu okna liczb szesnastkowych.
    Wyszukiwarka podświetli pierwszą liczbę z naszego ciągu, mianowicie "53".
    Każda liczba szesnastkowa (lewe okno) ma swój odpowiednik alfanumeryczny w prawym oknie.
    Podświetlona liczba 53 ma swój odpowiednik w prawym oknie, który w tym czasie też jest podświetlony.
    W prawym oknie odszukujemy pierwszy nieprzerwany ciąg 6-8 cyfr znajdującego się za podświetlonym wcześniej znakiem. To jest nasz kod który użyjemy do odblokowania modemu.

Odblokowanie modemu

Najprostsza czynność, wykonujemy ja przy pomocy E220 Simlock Unlocking tool.
    W przypadku podania prawidłowego kodu operacja zakończy się komunikatem "Unlock Succesfoul"
    Od tego momentu nasz modem morze współpracować z dowolnym dostawca mobilnego internetu.

Pozdrawiam
    About Author
    gogler
    Level 11  
    gogler wrote 8 posts with rating 5, helped 1 times. Live in city Braniewo. Been with us since 2008 year.
    kaczmarj
    Level 24  
    No to trzeba zabierać się do pracy :-)
    Działa bezbłędnie.
    miwona
    Level 1  
    Czy ten sposób usuwania blokady można zastosować do Huawei K3565 Vodafone UK?
    gogler
    Level 11  
    miwona wrote:
    Czy ten sposób usuwania blokady można zastosować do Huawei K3565 Vodafone UK?

Niestety nie wiem, ale jeżeli uda ci sie zlokalizować kod sieci w pliku efs.bin, to pewnie sie da odblokować.

Pozdrawiam
    Iwan188
    Level 15  
    :( :(
    sorry, że "zawracam gitarę", ale postępowałem step by step zgodnie z powyższą instrukcją...i w wygenerowanym pliku EFS za cholerę nie mogę odnaleźć poszukiwanego ciągu 6-8 cyfr stanowiącego kod odblokowujący...
    Wygenerowany plik na ponad 67MB.
    Może jakaś podpowiedź z Waszej strony???
    Z góry dzieki....
    kaczmarj
    Level 24  
    "Jeżeli podany strumień szesnastkowy nie został znaleziony należy wówczas usunąć dwie ostatnie cyfry i poszukać wartości "53 64 2c" lub "53 64". W moim przypadku zadziałało dopiero przy wartości "53 64".

Myślę, że odpowiedź jest zawarta w poście autora tematu.
    Iwan188
    Level 15  
    tak tez właśnie szukałem... Najpierw całego ciągu "53 64 2c 00", potem "53 64 2c"...itd... Na końcu samo "53" ale tego typu ciągów jest strasznie dużo, jednak za żadnym nie występuje ciąg 6-8 cyfr...
    gogler
    Level 11  
    Iwan188 wrote:
    tak tez właśnie szukałem... Najpierw całego ciągu "53 64 2c 00", potem "53 64 2c"...itd... Na końcu samo "53" ale tego typu ciągów jest strasznie dużo, jednak za żadnym nie występuje ciąg 6-8 cyfr...

Witam

Jeżeli twój modem to model E 220 i postępowałeś zgodnie z opisem zawartym w artykule to nie jestem w stanie Ci pomóc.
    Możliwe, że pojawiła się nowsze wersja E 220 na którą nie działa powyższa metoda. Pozostaje Ci uruchomić GOOGLE i szukać, niestety artykuły na ten temat tylko w języku angielskim.

Pozdrawiam
    bbmotor
    Level 14  
    OK. Działa. Dzięki kolego. I pomyśleć że fachman z serwisu chciał 70 zeta za usługę.
    cymesky
    Level 11  
    U mnie tez niestety nie da sie znalezc tego ciagu znakow 53 64. A 53 jest cala masa. Jezeli udalo sie komus to obejsc blagam o info :]

Przed chwilą rozmawiałem z przedstawicielem Plus GSM, operator ma obowiązek po zakończeniu umowy nieodpłatnie usunąć simlock z każdego urządzenia w tym także modemów GSM. Jedynym minusem jest czas oczekiwania do 14 dni na zwrot modemu.
    kaczmarj
    Level 24  
    A czy napewno przed całą robotą wgraliście starszy soft o jakim wspomina gogler ? Może tu należy szukać przyczyny niepowodzenia. Ja po całej udanej operacji wgrałem najnowszy soft i jest OK.
    konekt.net

Level 13  
    kaczmarj wrote:
    A czy napewno przed całą robotą wgraliście starszy soft o jakim wspomina gogler ? Może tu należy szukać przyczyny niepowodzenia. Ja po całej udanej operacji wgrałem najnowszy soft i jest OK.

starszy?
    kolega gogler pisze:
    "Kolejne etapy to:
    - Aktualizacja oprogramowania (firmware) zawartego w pamięci Flash modemu do najnowszej wersji - nie wymagane, ale przydatne "

ja w każdym bądź razie miałem nowy firmware, zrobiłem zgodnie z opisem j.w. i modemik bryka we wszystkich sieciach

pozdr. M.D.
    kaczmarj
    Level 24  
    Quote:

Na stronie producenta znajdziemy cztery pliki:

1. E220 Client Software HOSTB107D05SP00C03 for WinXP&2K&Vista - nie chcemy go, jest to nowsza wersja firmware jakie już macie na swoim modemie

2. E220 Client Software MACHOSTB023D01SP00C03 for Mac - chyba nie muszę dodawać, ze ten jest dla Mac'a i tez go nie chcemy

3. E220 Client Software WINMACB300D00SP02C03 - ta kopia zainstaluje się na Windowsa i Mac'a, nie chcemy jej

4. E220 Client Software UTPSB002D03SP16C03 for WinXP&2K&Vista - to chcemy

Jak widzę to pisze dokładnie jaki soft ma być. Ja wgrałem soft 4. na stronce producenta i zrobiłem resztę jak w opisie goglera. Wszystko chodzi jak marzenie.
    pelson1986
    Level 1  
    witam

bardzo mi pomógł ten temat.Muszę powiedzieć, że mi też nie znalazło tego kodu lecz zanalazłem ciąg paru cyfr dokładnie 8 i tak nic sobie wpisałem je do unlock i działa! teraz działam na play i orange.Pozdrawiam!
    amicom
    Level 2  
    Witam Serdecznie!

Artykuł jak najbardziej OK. Dzięki.
    Mi dopiero pomógł firmware 11.117.09.00.00.

Niestety sugerowany przez autora nie dał się wgrać pomimo force ...

Zajęło mi to 3 godzinki poszperania na innych anglojęzycznych forach żeby znaleźć "szczęśliwy" firmware ale było warto.

Jeszcze raz bardzo dziękuję

Pozdrawiam
    SEB
    gogler
    Level 11  
    amicom wrote:
    Zajęło mi to 3 godzinki poszperania na innych anglojęzycznych forach żeby znaleźć "szczęśliwy" firmware ale było warto.

Gratuluje inwencji i inicjatywy :D.

Pozdrawiam
    pgoral
    Level 26  
    Oj z tym force to trzeba uważać.

Amicom - a z jakiej sieci miałeś simlocka?
    Anonymous
    Anonymous  
    pgoral
    Level 26  
    ściągnięcie simlocka nic nie zmieni z limitem.
    Anonymous
    Anonymous  
    pgoral
    Level 26  
    Tak jasne - limit dotyczy tylko karty sim. Modem może przepchnąć dowolnie dużo danych.
    Anonymous
    Anonymous  
    kaczmarj
    Level 24  
    Jeśli się boisz to nic nie rób. Nie idź do salonu bo zrobią to samo i strach u ciebie pozostanie. Dodatkowo stracisz kasę.
    W twoim przypadku strach jest dobrym doradcą i niech tak pozostanie. Lepiej nic nie rób jeśli masz zrobić źle.
    Anonymous
    Anonymous  
    kriskross
    Level 2  
    witam
    mam problem, gdyz nie moge wygenerowac pliku binarnego
    wszystko idzie tak jak zostalo napisane i po podaniu nazwy w okienku pojawia sie pleas wait...po czym po 10 min zamyka sie program a plik zapisany na dysku ma wielkosc 120kb

ma ktos pomyls co jest nie tak?!
    Pussy
    Level 1  
    Dzięki Gogler! Wszystko poszło szybko i sprawnie. Pozdrawiam :*:D
    tommasz1975
    Level 10  
    Wtam ja mam problem tego typu modem e220 z plusa system widzi na usb i na comie ale nie mogę go updatowac bo go program do update nie widzi

Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:

poszło ale stoję na ciągu cyfr
    Ickam
    Level 11  
    tommasz1975 wrote:
    Wtam ja mam problem tego typu modem e220 z plusa system widzi na usb i na comie ale nie mogę go updatowac bo go program do update nie widzi

Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:

poszło ale stoję na ciągu cyfr

A co zrobiłeś, że Ci zaczął program widzieć modem? ja już próbowałem trzech wersji firmware'a, dwóch kabli usb i dwóch różnych kompów. Mój modem może być zablokowany, bo brat przywiózł go z Anglii. Da się coś z tym zrobić?
    gogler
    Level 11  
    Witam

Opis całej procedury oparty jest na dwóch modemach angielskiej sieci "3-UK" (TRÓJKA).
    Obydwa zostały odblokowane za pierwszym podejściem.

Pozdrawiam