Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

SONY KV-2165MT nie włącza się, odchylanie pionowe i poziome?

majster_15 19 Sty 2009 14:20 1318 6
  • #1 19 Sty 2009 14:20
    majster_15
    Poziom 23  

    Witam Kolegów serdecznie, telewizor przyszedł jako nie włączający się...
    Ja wkładam go do gniazdka telewizor rusza normalnie, wszystko ok, lecz po jakiejś minucie działania obraz zaczął się zwężać w pionie i poziomie, i po chwili skakało tak ciągle. Fonia działała prawidłowo. Przelutowałem zasilacz i kawałek odpowiedzialny za odchylanie pionowe i próbuję TV odpalić lecz z marnym skutkiem... Nie w chodzi nawet w Stand by, tzn. nie świeci nawet dioda czuwania. Napięcia po pierwotnej stronie prawidłowe.
    Od czego zacząć, od zasilacza czy winy szukać gdzieś w odchylaniu? Proszę bardziej doświadczonych Kolegów o radę.

    Pozdrawiam, Matt.

    0 6
  • #4 20 Sty 2009 14:31
    majster_15
    Poziom 23  

    lisek napisał:
    KV-2165MT Chassis G-3E
    *produkowanu od "93r.

    schemat na
    http://www.eserviceinfo.com/index.php?what=search2&searchstring=kv-2165mt

    Potem słynna > Szukaj..ka

    p.s
    standart uszkodzeń w tej serii:
    -zimne luty (dużo ) zwłaszcza w ok. ukł.H / V + przelotki
    - R520 ma być 560ohm !
    -elektrolity w zasilaniu *po obu stronach


    To jest dokładna, precyzyjna odpowiedź o którą mi chodzi. Wprawdzie schemat i szasi znałem ale i tak bardzo dziękuje Koledze.
    Zaraz zabieram się do pracy.

    Pozdrawiam, Matt.

    EDIT:

    Powodem nie włączania się był najprawdopodobniej zimny lut na pierwszej nodze STRS6307 w zasilaczu, (okulary i mocne światło :D)
    Przelutowane odchylanie pionowe i poziome, przelotki i wszystko w okolicy. Obraz zwęża się obecnie tylko w poziomie. Wygląda to na jeszcze jakiś zimny lut :cry: R520 ma 542 omy nie wylutowany...
    Jeszcze raz muszę przelecieć poziome i zobaczymy co z tego będzie.

    0
  • #5 21 Sty 2009 13:55
    majster_15
    Poziom 23  

    Chyba powoli coś z tego będzie. Martwi mnie jeszcze jednak o 15V za duże napięcie +B Wg. schematu powinno być 115V a jest 130V

    Pozdrawiam, Matt.

    0
  • #6 21 Sty 2009 23:52
    mirex
    Poziom 43  

    Przecież w tym modelu jest IC602 w kontroli napięcia?

    0
  • #7 22 Sty 2009 02:12
    majster_15
    Poziom 23  

    mirex napisał:
    Przecież w tym modelu jest IC602 w kontroli napięcia?

    Tak, jest w sprzężeniu zwrotnym ten wzmacniacz błędu w tym celu... Napięcie zauważyłem, że wartości przyjmuje różne... Telewizor chodził jakieś 1,5 godziny, wyłączyłem go, ostygł, ponownie uruchomić się go nie dało. Napięcia na STRS'ie prawidłowe. Po kilku próbach udaje się go odpalić działał normalnie lecz nagle zaczął wariować, zwężał się w poziomie, fonia zanikała całkowicie. Aż w końcu napięcie +B spadło poniżej 70V i zdechł. Dałem mu na dziś spokój, bo nie miałem siły. Wydaje mi się, jeśli dobrze myślę, że odchylania H i V udało się opanować tj. zimne luty, ponieważ jak chodził przez te 1,5h "sprawdzałem" miejsca podejrzane przez obstukiwanie delikatne i nie reagował na te czyny :D Wcześniej stukając w płytę tracił się lub pojawiał. Także został problem przetwornicy. Pierwszy raz spotkałem się z taką ilością problemów na raz, odchylanie pionowe, poziome i jeszcze szalejąca przetwornica.


    Pozdrawiam i dziękuję, Matt.

    0