Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

RENAULT LAGUNA 1,8 RT 1995r - podświetlenie

fantaz_ja 20 Jan 2009 11:58 20022 17
    fantaz_ja
    Level 2  
    witam Panów serdecznie! mam mały problem ... kupiłam piękne, "nowe" auto które miało być cudem techniki i w ogóle, ale w praktyce wyszło trochę inaczej ... tzn chodzi o stan techniczny, który wg sprzedającego miał być idealny a taki niestety nie był. spłukałam się na mechanika, ale pozostał mi jeszcze jeden mały problem, który może z Waszą pomocą udałoby mi się rozwiązać samej. mianowicie - nie mam podświetlenia przy regulatorach/pokrętłach do nawiewów i zegarku który znajduje się nad nimi. czy to może być wina przepalonej żarówki, albo bezpiecznika, czy to jakaś grubsza sprawa która bez mechanika/elektronika się nie obejdzie? gdzie szukać tych bezpieczników/żarówek w razie czego? może dodam że mam podświetloną deskę - zegary i włącznik do ogrzewania tylniej szyby, ale pokrętła i zegarek zdechły ;(
    drugą rzeczą jest fakt że jak otwieram drzwi z centralnego to otwiera mi się tylko przód, a tył nie zaskakuje ! znaczy pozostaje zamknięty. czy to może siłowniki?
    trzecią rzeczą jest fakt że jak odpalam LALUNIĘ na zimnym silniku to dopiero za którymś razem zaskakuje - tutaj już sama nie zamierzam grzebać ;) ale prosiłabym o sugestie co to może być i ile to może kosztować, bo tak jak wcześniej pisałam - spłukałam się totalnie.
    poproszę o radę w języku technicznym zrozumiałym dla kobiety. serdecznie dziękuję i Panów gorąco pozdrawiam !
    Anonymous
    Anonymous  
    fantaz_ja
    Level 2  
    bardzo Panu dziękuję za pomoc ;)
    Lin_coln
    Level 11  
    Witam. Również mam z tym problem. Lecz wyjmowanie tego wszystkiego mam już opanowane :))
    Tylko właśnie nie wiem gdzie mógłbym kupić żarówki do zegarka.Są tam trzy sztuki. Byłem już na każdym CPNie. W necie nie moge jej znaleźć, bo nie ma na niej oznaczenia i nie wiem co wpisać w wyszukiwarce. Jeśli ktoś może pomóc, to prosiłbym bardzo. Z góry dziękuje.

A dodam jeszcze, że mam lagune 1.8 90KM '98r.
    Anonymous
    Anonymous  
    Lin_coln
    Level 11  
    No musze właśnie znowu się popytać. Bo ostatni raz z tą żarówką w motoryzacyjnym byłem chyba dwa lata temu i nie mieli.
    A i tak w ogóle, to wymieniłem właśnie dzisiaj żarówkę z pokręteł, bo była też przepalona :D Normalnie teraz miód malina :D:D
    Lin_coln
    Level 11  
    Byłem dzisiaj w sklepie i lipa. Mieli pełno różnych żaróweczek, z cokołem i bez cokołu, ale takiej akurat nie mieli. Prawdopodobnie dostępna jest tylko w serwisie renault, gdzie chcą za nią 25zł i życze im wszystkiego dobrego. Gdzieś na jakimś szrocie może dostane.
    Anonymous
    Anonymous  
    Lin_coln
    Level 11  
    No to widze, że chyba nikt nie wie jaka to żarówka.
    Anonymous
    Anonymous  
    Lin_coln
    Level 11  
    No teraz naprawde nie wiem o co Ci chodzi. Wstawiłem przecież zdjęcia jak chciałeś.
    sermarek
    Level 16  
    Witam. Nic prostszego. W sklepie elektronicznym kupujesz żaróweczkę 12V/30-50mA (taką jakie są w panelach do radia), ew. podobną żaróweczkę z cokołem ale żeby dała się rozebrać. Tobie jest potrzebna sama żaróweczka z wąsami. Zakładasz ją na ten żołty cokół tak jak była stara, montujesz do auta i gotowe. Koszt 2zł. Pozdrawiam. Marek
    wojtek2812
    Level 22  
    Ciężko coś przy tym porzeźbić. Kiedyś wymieniałem żarówki podświetlenia w liczniku w golfie III. Tam są identyczne. Plastik pękał przy wyciąganiu ich (pewnie przegrzany) więc może być ciężko z naprawą tej żarówki. Koszt w motoryzacyjnym to ok 2 PLN. Trzeba dobrze poszukać
    agatagniewino
    Level 2  
    witam. mam problem z centralnym zamkiem nie chce mi się zakluczyć auto chciałabym się dowiedzieć gdzie jest bezpiecznik od centralnego zamku bo chciałabym go sprawdzić czy się czasem nie przepalił. proszę o odpowiedz.
    Anonymous
    Anonymous  
    agatagniewino
    Level 2  
    tak laguna 1 . wiesz moze gdzie jest ten bezpiecznik od centralnego zamku od laguny w którym miejscu ?????

Dodano po 2 [minuty]:

centralny zamek jest radiowy dokładany.
    Lin_coln
    Level 11  
    A nie tam gdzie wszystkie, czyli pod kierownicą pod taką klapką? Przynajmniej ja tak mam :)