Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermoPasty.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Czemu przetwornica sie grzeje?

04 Kwi 2004 18:37 5594 24
  • Poziom 13  
    Mam wzmacniacz Blaupunkt MPA4. Wzmacniacz z przetwornica, tylko jeden problem kiedys grał w aucie i sie zapalił !! Spalily sie tranzystory od przetwornicy, ale tylko połowa po jednej stornie mostka wyniemiełem je. Ale teraz wzmaczniacz chodzi, tylko sie strasznie grzeja te tranzystory co wymieniłem i nie wiem czy znowu sie nie spalą!
    Pomóżcie
  • TermoPasty.pl
  • Poziom 27  
    Czy zastosowales oryginalne tranzystory?
    rozumiem twoja rozpacz.
  • TermoPasty.pl
  • Poziom 13  
    Co do tranzystorów to nie wiem czy są oryginalne. Z jednej strony mostka są IRFD, a te co sie grzeja to jakieś 60P90 czy coś takiego. A czy ma coś do tego to, że jak sie wyłączy czerwona kontrolka PROTECT to przetwornica zaczyna brzęczeć? Podejrzewam, że to wina albo lużnych zwojówna trafie impulsowym, albo wzbódzania sie jej.
  • Poziom 12  
    Witam :) to całkowicie naturalne że tranzystory w przetwornicy się grzeją , oczywiście normalne to nie znaczy np że do 100 stopni - jeśli masz możliwośc to sprawdż jaka jest ich temperatura, mam nadzieje że pamiętałeś o posmarowaniu wymienionych tranzystorów pastą silikonową - to bardzo poprawia odprowadzanie ciepła, na wszelki wypadek sprawdż jakie masz napięcie (+12 - 14,4V) podczas pracy alternatora w aucie , brzęczenie to już zależy od wykonania trafa i od częstotliwości pracy przetwornicy w niektórych egzemplarzach to też naturalne zjawisko .
  • Poziom 19  
    Zadam trochę głupie pytanie,piszesz o mostku Graetz'a?
    Jeśli tak,to jaką funkcję on tam spełnia bo nie spotkałem się z mostkiem w przetwornicy.Po pierwotnej stronie jest?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 19  
    Zdziwił mnie ten mostek,ale kolega Mardoq pisał o uszkodzonych tranzystorach w przetwornicy :roll:
    Z opisu jednak wynika,że to będą tranzystory we wzmacniaczu(,,po jednej stronie mostka'').Wnioskuję,że wymieniłeś FET'y z kanałem P(symbol-60P90),być może się mylę ale takowe chyba nie są stosowane często do sterowania trafa.
    Proszę o sprostowanie mojej wypowiedzi jeśli żle rozumuję.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 13  
    Tranzystory się grzeją to jest normanle i o tym wiem tylko, że nawet bez podłączonych głośników grzeją się z jednej strony mostka, a z drugiej nie.
  • Poziom 14  
    Jesli wolno cos doradzic, to wymien jeszcze elektrolity po stronie pierwotnej.
  • Poziom 30  
    To, że przetwornica piszczy, to w żaden sposób nie jest naturalne, a zwłaszcza wtedy gdy pali siię przy tym lampka protect, która sygnalizuje jakieś uszkodzenie.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 27  
    eoeof I sroka dziwne ze piszecie ze nie ma w przetwornicy mostka gratza skoro w takiej wlasnie konfiguracji pracuja superszybkie diody shottky-ego w przetwornicy i w jakim by one opakowaniu nie byly to zawsze tworza mostek greatza pamietajmy ze nawet 4 osobne diody w prostowniku pelnookresowym laczymy w walsnie mostek greatza.
    niewazne ja bym sprawdzil najpierw napiecia na nozkach scalaka moze byc tak ze scalak bedzie padniety napopularniejszy to sg 3525 i wedlug noty katalogowej sprawdzamy czy jest na nim odpowiednie napiecie odniesienia jezeli sclaka amy oki sprawdzamy rezystorki naokolo niego sprawa moze byc rozwniez taka ze poszly nam wlasnie owe diody shottkyego.sprawdz jakie masz napiecie na wyjsciu przetwornicy.jezeli diody sa oki to pozostaja nam tranzystorki kluczujace czyli owe irf-y.
    Pozdrawiam.
    aHA JESZCZE JEDNO TAK NA PRZYSZLOSC TRANZYSTORKI ZMIENIAMY PARAMI.
  • Poziom 19  
    :arrow: dymek
    Nie przeczę,że są mostki w przetwornicach(ale są i pojedyńcze diody).
    Co mają wspólnego tranzystory w przetwornicy z mostkiem?
    Dalej nie wiem czy kol. mardoq wymieniał tranzystory w przetwornicy czy może we wzmacniaczu.
    Ty tak dokładnie jesteś pewien?,bo z opisu nie mogę wywnioskować, które ma ,,od jednej strony mostka''
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 19  
    Sorki,że tak namieszałem z tym mostkiem,ale cięzko mi było wyobrazić sobie połączenie mostka z tranzystorami (kluczami) w przetwornicy-tak wyglądało z opisu:
    mardoq napisał:
    Spalily się tranzystory od przetwornicy, ale tylko połowa po jednej stornie mostka wyniemiełem je.


    Również proponuję zakończyć temat mostka,a kol. mardoq jak mu zależy na tym sprzęcie niech napisze jakie są oznaczenia wszystkich tranzystorów to podejrzewam,że szybciej dojdziemy do jakiegoś porozumienia i stracimy mniej czasu na zbędne dyskusje.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 13  
    Otóż tak tranzystory w przetwornicy są ułożone parami po trzy i sterowane przez jeden U1620 steruje przez tranzystorki P60N06 i to te tranzystory sie grzeja jak ch...ra, natomiast po drugiej stronie mostka sa IRFZ46N sterowane przez U1620R nie jestem już całkiem pewien czy te tranzystory sa w parach komplementarnych czy w tzw układzie H
  • Poziom 12  
    posprawdzaj kondensatory i oporności rezystorów. Sprawdź też sterownik przetwornicy
  • Poziom 13  
    Rozpracowałem fragment schematu tej przetwornicy (okolice transformatora).
    Czemu przetwornica sie grzeje?
    Na schemacie obydwie gałęzie mostka są narysowane z tranzystorami oryginalnymi tylko, że w jednej są wlutowane P60N06, a najciekawsze jest to, że tylko jeden z tych trzech P60N06 się grzeje.
    Jedno teraz wiem, tranzystory powinny być tego samego typu w obu gałęziach mostka. Tylko, że w jednej jest IRFZ46N a w drugiej inny, teraz tylko czekam na dostawę części do sklepu. Ale jedno mnie też trapi czemu ten transformator tak bardzo brzęczy (wcześniej tego nie było!), ale jak go ścisnę ręką to już nie brzęczy. Na razie zalałem go trochę klejem epoksydowym (Distal). Zobaczymy jak wymienię tranzystory czy dalej ta jedna gałąź mostka się będzie dalej grzać (a tak w ogóle to nie trzy tylko jeden tranzystor, z tych trzech w gałęzi, się grzeje).
  • Poziom 13  
    Jezeli sa to takie same tranzystory to proponuje zamienic ten grzejacy z tym co sie nie grzeje. mozliwe ze ten co sie grzeje jest walniety
  • Poziom 41  
    a wegług mnie trazsformator! bo przeciesz jak tamte sie spaliły to dostały zwarcie prwadopodobnie i puściły duzy prąd na uzwojenie trafa i padło a teraz ono jets spalone i przeciazają sie tranzsytory...
  • Poziom 40  
    Moze przyda wam sie moja rada jako ze projektuje przetwornice napiecia.
    Jesli polecialy tranzystory kluczujace to prawdopodobnie uszkodzily sterownik bramek ktory teraz nie dysponuje odpowiednim pradem i wytwarza przebieg na bramki mosfetow ale pewnie z bardzo wolnym napieciem narastania i opadania co powoduje duze straty dynamiczne w tych mosfetach wiec sie grzeja. Mogly tez uszkodzic sie oporniki w bramkach mosfetow i jesli maja wieksza wartosc to beda powodowac rowniez wspomniane zjawisko. Wystarczy pomiar poboru pradu i obserwacja przebiegu na oscyloskopie zeby wszystko wyjasnic.
    Wspomne jeszcze o tranzystorach w koncowce mocy jesli je wymieniamy to musimy zawsze ustawic prad spoczynkowy bo moze byc to przyczyna grzania sie koncowki bez wysterowania.
  • Poziom 13  
    Tramsformator jest na 99,999% dobry (tzn, nie spalił się) nie jest ani przypalony ani nie ma na nim żadnych rys tylko mógły się trochę poluzować zwoje, więc unieruchomiłem je klejem epoksydowym. Co do tranzystorów to jutro (chyba jak bede miał kasę) wymienię je (tylko te z tej strony mostka co sie grzeje) na takie same co są z drugiej strony gdyż te są oryginalne i nie ruszane (nielutowane przez nikogo), wtedy zobaczymy co ztym bedzie dalej? A co do sterowika to jest on na małej plytce z elementami SMD i jest zamontowana kątowo i nie ma tam zadnego potencjometro tylko jeden układ scalony tylko nie pamiątam jaki typ jak zobacze to napisze na forum może ktoś wpadnie na tej podstawie co mogło się konkretnie zepsuć i czy bedzie to na pewno działać - bo ja stawiam na spalone tranzystory i je bede wymieniał i wtedy się będę bawił tym dalej (A tak wogle jak można sprawdzić tranzystory typu MOSFET-N bo nie mam zielonego pojęcia -> nie mam oscylospopu ani tym podobnych użądzeń tylko miernik cyfrowy).
    Tak wogle to dzieki za odpowiedzi. Pozdrawiam wszystkich fanów głośnej muzyki nie tylko w Samochodzie
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 20  
    A tak nawiasem to dziwię się bardzo czemu nie wstawiłeś TAKICH SAMYCH tranzystorów jak były. Ja bym od tego zaczął. Kolega który sugerował sprawdzenie rezystorów sterujacych i sterownika też ma rację. Trafokowi daj spokój. Jeśli chodzi o moje doświadczenia to z uszkodzeniem samego sterownika (scalaka) się nie spotkałem, ale spotkałem się z przypadkiem palenia kluczy na skutek zimnych lutów w układzie sterownika. Protect się pali bo albo masz za dużą tempereturę albo plynie za duży gdzies prąd. Albo coś jest uwalone. Wiem że piszę masło maślane. Ale tak to już jest.