Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem ze wzmacniaczem WS304S.

04 Kwi 2004 18:38 4876 28
  • Poziom 34  
    Mam problem z tym wzmacniaczem - wywala bezpieczniki po stronie wtórnej (każdy 2,5A-zwłoczny). Bezpieczniki te są przed prostownikami. Sprawdziłem końcówki mocy i kondensatory filtru - są OK. Przejrzałem płytę i nieznalazłem żadnych zwarć. Nawet po odłączeniu tranzystorów mocy (z końcówek) palą się bezpieczniki. Ludzie pomocy już nie wiem co robić ! Pomożecie ?[/code]
  • Poziom 13  
    może masz jakieś mikro pęknięcie na którejś ścieżce
  • Poziom 13  
    gdzieś przy końcówce mocy - poprostu patrz czy nie ma przecięcia ścieżki

    z tego co wiem to może to powodować takie zwarcie
  • Poziom 34  
    Dobra rozumiem, a powiedz mi czy to normalne, że tranzystor mocy BD243C (jest w końcówce) ma połączenie kolektora z wkładką radiatorową ? Końcówki są przeciwsobne, a wzmacniacz stereofoniczny.
  • Poziom 43  
    To typowa awaria tego urządzenia. Te wzmacniacze po prostu tak mają że wypala tam się zwarcie nawet bez płytek końcówkowych. Widziałem to pare razy, powiem szczerze nie walczyłem z tym zamieniałem zawsze na końcówki scalone i z głowy. Może po prostu wybieracz układu głośników ma jakies nietypowe zwarcie do masy?

    Tak tak blacha podpięta jest zazwyczaj do srodkowego wyprowadzenia w tym wypadku kolektora (B C E) - a dajesz w tym wzmacniaczu podkładki izolujące pod tranzystory??
  • Poziom 34  
    Nie daje podkładek pod tranzystory, bo jak wzmak dotarł do mnie to ich nie było. Czy to może być problemem ? Powiedz mi dlaczego bezpieczniki spalały się nawet po odłączeniu tranzystorów mocy ?
  • Poziom 13  
    to chłopie daj pod nie podkładki i najlepiej wymień końcówke mocy !!
  • Poziom 43  
    http://members.lycos.co.uk/sltzn/tematykanf.p...niacze&plik=Wzmacniacze/WS%20304S.jpg#schemat - przeanalizuj schemat. W tym wzmacniaczu podkładki pod tranzystory to podstawa, najlepiej dobrze spowite silikonem.

    wyciągnij najlepiej wszystko i moduły i tranzystory podłącz. Możesz mieć spalonych więcej tranzystorów, jesli już to zawodzi to może diody?? albo jakiś podchwytliwy błąd w montażu. pozamieniane druty skoro poprzedni właściciel oszczędzał na podkładkach...
  • Poziom 34  
    Tranzystory odizolowane, może nie najlepiej z braku pasty i przekładek mikowych, ale dobre i to. Sprawdzałem omomierzem czy nie ma zwarć pomiędzy tranzystorami, a masą i radiatorami, okazało się że nie. Sprawdziłem tranzystory (jak wszystko rozkręciłem) - są OK, napewno ! Spalone okazały się dwie diody w jednym z mostków (tym z prawej strony płyty) wymieniłem je i teraz bezpieczniki nadal się spalają, jednak z jakimś opóźnieniem. Spalone (zwęglone) okazały się też jakieś rezystory (4,7R 0,5W) połączone równolegle z cewkami (10uH). Elementy te występują po końcówkah mocy.
    Czy to może być problem związany z podłączeniem elektrolitów w filtrach (polaryzacja) ? Czy to normalne, że w wzmacniaczu nie było elementów:
    T301, R301, D301, C301, D101, D102. Poza tym za nim spali się bezpiecznik to dymią rezystory na modułach (chyba R162 i R262).
    Błagam was pomóżcie !
  • Poziom 14  
    Sprawdź najpierw sam zasilacz, bez podłączania końcówek mocy.
    Jeżeli bezpieczniki będą całe.
    Załóż bardzo staranie tranzystory mocy: pasta, podłądka pod śróbę, podkładka pod tranzystor. Musi być to bardzo staranie zmontowane.
    Posprawdzaj wszystkie tranzystory na płytkach.
  • Poziom 14  
    Spróbuj wymienić didy prostownicze i kondesatory
    w zasilaczu.
  • Poziom 34  
    Tyle 55 to ja wiem. Jak napisałem diody są całe, końcówki też i zostały jako tako odizolowane - moim zdaniem nie ma zwarć. Jednak nie jestem pewien co do podłączenia elektrolitów w filtrach. Pozatym są tam kondensatory 2x4700uF każdy. Na schemacie nie ma takich elektrolitów i nie wiem co z tym fantem zrobić. Jak podłączać te kondensatory ? wiesz coś o tym ?
  • Poziom 43  
    ja miałem wersje z jednym podwójnym (2x4700uF) wszelkie oznaczenia sa na samej płyrce. jesli wymieniasz na pojedyńcze musisz odpowiednio podłączyć układ zastępsczy. posłóż się schematem. Ten jeden podwójny działał dobrze, i jakoś to chodziło (plusy i minusy graetzów się łaczą razem - jakby połaczenie równoległe diod). Problem z tymi płytkami jest taki że wystepowały one w róznych wzmacniaczach... to była produkcja masowa wystarczyło inaczej polutować podzespoły i juz inny model...
  • Poziom 20  
    Elementy ktorych Ci brakuje to stabilizator napiecia na parze roznicowej. Czesto zamiast tych elementow wystepowala po prostu dioda zenera.
    Co do problemow z ws`ka to proponuje tak: po pierwsze musisz wszystko uporzadkowac, nie probowac od konca, a od poczatku, czyli odlacz narazie tranzystory mocy od napiec zasilajacych, wyjmij plytki. Doprowadz do sytuacji, gdzie zasilacz pozostaje bez obciazenia. Wtedy sprobuj uruchomic chociaz samo zasilanie, pomierz napiecia. Gdyby dalej byly problemy to ewidentnie uszkodzone sa diody prostownicze lub ktoras ze sciezek zasilajacych zwarta jest do masy...
  • Poziom 34  
    Wiecie dziś poszedłem za waszą radą, wyjąłem moduły, odłączyłem elektrolity filtrów, odłączyłem końcówki mocy i okazało się, że nie ma zwarcia. Potem podłączyłem elektrolity i dalej nie było problemu, po włożeniu modułów też nie. Problem jest z końcówkami mocy. Poprzedni właściciel zastosował do końcówek tranzystory BD243C (po dwa na końcówkę !). Te tranzystory są n-p-n, a w układzie powinna być para tranzystora p-n-p z tranzystorem n-p-n (dla przesunięcia fazy). Jak już mówiłem tranzystory są odizolowane słabo i pomiędzi masą, a radiatorem i tranzystorami, a radiatorem są opory rzędu 0,4KR-1,5KR. Takie zwarcie może powodować spalenie się bezpiecznika - to oczywiste. Powiedzcie mi jednak, czy problemem mogą być złe tranzystory (tworzą zwarcie) ?
    Na schemacie piszą, że tranzystory mocy to BDP285 (n-p-n) i BDP286 (p-n-p). Jakie tranzystory zastosować w zamian i czy warto je parować ? Czy można zostawić po jednym tranzystorze BD243C w układzie i doszukać do niego tranzystora komplementarnego (bo tak taniej) ?
    Co o tym wszystkim sądziecie ?
  • Poziom 43  
    bd911 / bd 912 - nie wychodza drogo ok 3,20 za sztuke grają dośc dobrze w tych wzmacniaczach. Nie zostawiał bym jednego tranzystora jak wymieniać to wszystkie od razu jak się nie będa za bardzo zgadzały ich charakterystyki to w najlepszym wypadku będzie grał okropnie. Dzieje się tak czasami jak przepali się jeden tranzystor wstawimy nowy w miejsce starego.. Po prostu układ będzie grał nierówno...
  • Poziom 19  
    Do BD243 parą jest BD244.
    Nie zapomij założyć podkładek izolacyjnych pod śrubki.
    Silikon kup sobie,(tylko nie taki do okien :wink: ) za pare groszy będziesz miał na lata.
    Kiedyś w szkole parowało się tranzystory,ale teraz powiem szczerze nie słyszałem o kupnie w sklepie takich par.
    Być może się mylę,ale postaraj się dobrać parki z w miarę podobnym wzmocnieniem(chociaż przy tej mocy :roll: )
  • Poziom 11  
    ja tez mam problemy z tym wzmacniaczem pozyczyłem kumplom a oni przynosza rozwalony.właczam a on buczy i nagle poszły bezpieczniki 2.5 A wiec wymieniłem koncowki mocy.właczam po wlutowaniu a tam cos poszło na tych doczepianych płytkach wiec wymieniłem tam tranzystory BD40-16 i rezystory emiterowe .właczam i lipa jak nie działało tak nadal ie działa juz nie mam siły do tego wzmaka a ze sie nie znam to chyba zaczne wymieniac wszystkie elementy :(

    i mam schemat tego wzmaka ale na tym schemacie jest wiecej czesci niz ta tym moim.
  • Poziom 34  
    Masz gdzieś zwarcie Woody. Zrób tak jak ja: odlutuj kondensatory filtrów (zero możesz zostawić), wyjmij płytki mocy (te moduły przy końcówkach), odłącz tranzystory z końcówek mocy (wszystkie elktrody). Teraz możesz uruchomić wzmaka, podłączając go do sieci. Jeśli bezpieczniki wytrzymają, to możesz wszystko z powrotem podłączać pokoleli (po każdym dodaniu elementu wzmak do sieci), gdy bezpieczniki padną oznacza to, że problem jest z którymś z prostowników. Odlutuj wszystkie diody z mostków i każdą sprawdź testerem diod, lub omomierzem. Zamiast diod BYP401-100 stosowanych w mostkach (te z czerwonym paskiem) można użyć diod np. 1N4001...7. Jednak ja użyłem tych samych z odzysku. Pamiętaj, że należy koniecznie odizolować tranzystory opd radiatorów !

    Scalono

    Acha te tranzystory BD40-16 to na pewno BD140, bo takich o których mówisz niema. Miłej zabawy ze wzmakiem.


    Scalono Ck.


    Powiedz mi teraz Tremolo co mam dalej zrobić z tym wzmakiem, bo założyłem już te tranzystory, o których mówiłeś i teraz nie ma zwarcia, ale on dalej nie działa. Połączyłem dwa głośniki szeregowo (4R 5W) i podałem to na jeden z kanałów (obciążyłem tylko jeden kanał), podałem sygnał na wejście od tunera, ustawiłem wzmak na to gniazdo i w głośnikach nie było nawet najmniejszego brumu. Co dalej ?
  • Poziom 14  
    tylko że schematy ktore znalazłem są w formacie rar* i nie mam czym ich otworzyć :( też mi pali bezpieczniki w tym wzmacniaczu a dostałem go bez tranzystorów, kupiłem bd911(npn) i bd912(pnp) tylko który gdzie ma być??? bo jak podłanczam to pali te bezp. 2.5A
  • Spec od sprzętu Unitra
    Maciej_333.A Co Ty jestes taki madry sam nie wiedziales nie dawno jak ten wzmacniacz naprawic a teraz pouczasz mniej doswiadczonego kolege ze myslenie ma przyszlosc!!!!!!!
  • Poziom 34  
    Przepraszam, że tak się zachowałem. To było trochę czasu temu. Teraz mam już dużo więcej doświadzczenia i wiedzy na temat sprzętu RTV.

    Kolego zrób tak: wylutuj BD911 i BD912 (na obu końcówkach). Potem włacz wzmacniacz i jak nie wystrzeli bezpieczników to pomierz napięcia. Zmierz napięcia zasiljące końcówki (+/-) względem masy na punktach w które lutujesz kolektory tranzystorów mocy od końcówek (środkowy punkt lutowniczy w tym trójkątnym otworze). Jak w danym punkcie jest -35V to tam należy wstawić BD912. Jak masz +35V to włączasz tam BD911. Tak jest prosto i szybko. Sprawdz też stopnie sterujące. Ponadto popatrz może gdzieś Ci ścieżki przepaliło, lub spaliło któryś mostek prostowniczy.
  • Poziom 21  
    tez chce tak zrobic jak napisał maciej_333! tylko czy trzeba wyjmowac płytki sterujące?
  • Poziom 34  
    Na tym etapie to bez znaczenia. I tak nie ma końcówki to i nie ma co sterować. Zrób jak pisałem, pomierz wszystko, również napięcia na sterowaniu (częściowo na płycie głównej) i w parze różnicowej (to już na modułach). Jak już kupisz tranzystory i dobierzesz je w pary (ważne) to za nim włączysz wzmacniacz z nowymi tranzystorami przetnij im ścieżki od kolektorów i wlutuj tam oporniki 100R na kilka watów. Zaoszczędzisz sporo kasy dzięki temu. Potem jak już wstawisz, to ustaw prąd spoczynkowy na właściwy, ok. 2-3mA. Po ustawieniu zmierz napięcie na wyjściu końcówki (na emiterach) - ma być 0V. Jak jest np. +2V to jest coś ze sterowaniem (para różnicowa) i trzeba się pobawić. Dodatkowo przeryć trzeba tranzystory wysterowujące końcowe BD.

    Ten wzmanciacz ma to do siebie, że jest czasem upierdiwy do naprawy. Kiedyś spaliło mi końcówkę, a okazało się, że jeden se sterowników był coś taki dobry/niedobry. Na m.cz. dość często tak jest.