Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nie pali się kontrolka poduszek Bravo

bartekwr 20 Jan 2009 20:23 2396 12
    bartekwr
    Level 17  
    Witam
    Jestem nowy na forum więc jak źle zamieściłem temat to z góry przepraszam:) Chodzi o to, że... mam okazję kupić fiata bravo 97' 1.6 i jest mały problem-otóż przy zapalaniu stacyjki nie zapala się kontrolka poduszek-niby są dwie-właśnie..niby. Czy to oznacza, że poduszek po prostu nie ma? Kolega mechanik mówi, że przy samych poduszkach nie widać, żeby było grzebane aczkolwiek co do kontrolek to nie ma pojęcia. Będę wdzięczny za odpowiedź.
  • Helpful post
    kazik1234
    Level 12  
    podepnij pod kompa i będziesz miał odpowiedź.A najprościej może padła żarówka.
  • Helpful post
    viptradeac
    Level 19  
    Kolego sprawa prosta jedz autkiem na stacje gdzie mogą sie z autkiem połączyć starczy zwykły KTS i jak nie ma błędów w systemie srs to czyli ze sie kontrolka spaliła jak sa błędy to ktoś ja umyślnie wykręcił.

Dodano po 2 [minuty]:

Tosmy sie kolego zdublowali
    bartekwr
    Level 17  
    Dzięki:) To, że na serwis to wiem:) Tylko sprawa jest o tyle trudniejsza, że auto jest na niemieckich blachach i nie mogę się nim poruszać:/ Więc kwestia sprawdzenia na serwisie jest tylko po fakcie kupna i zarejestrowania:/ Obejrzałem już kilka tych bravo i wszystkie już miały wycieki w silniku itd, były pokryte szpachlem;) a ten jest niby git:) tzn jest, bo mechanik powiedział, że warto go wziąć :) najgorsze jest też to, że auto już u mnie stoi, jutro mam podpisywać umowę;/ Jeśli chodzi o tą żarówkę to czy jest to drogie?Podejrzewam, że nie, ale wolałbym się upewnić:) Może być tak, że fajnie trafię, albo będę sobie pluł w brodę:) tak już jest jak się jest biednym studentem i trzeba liczyć na farta z używanym autem;)
    fil2006
    Level 27  
    do boscha taniej powinno być
    enauto
    Level 29  
    Zadzwoń do serwisu i spytaj ile kosztują poduchy napinacze itd. Jak mechanik powiedział, że warto go wziąć to niech go weźmie a ty go od niego odkup jak uzupełni SRS. Dopóki nie podpisałeś umowy nie jest twoje i się nim nie przejmuj.
    bartekwr
    Level 17  
    Mechanik to mój kolega:) Inny gościu sprzedaje auto. Jutro będę się widział ze sprzedawcą to dowiem się czegoś więcej. Najgorsze jest to, że oni z reguły mówią, że takie ściągnęli i wiedzą tyle co ja:/
    enauto
    Level 29  
    Nie daj się wpuścić w "okazję". Sprawdzaj dokładnie wszystko łącznie z tylnią wycieraczką itp
    Pfemek
    Level 24  
    Jak nie pali się kontrolka poduszek po włączeniu zapłonu to znaczy, że coś z nimi jest nie tak. Żarówka się nie mogła spalić bo jej po prostu tam nie ma! Moim zdaniem ktoś specjalnie odłączył kontrolkę (np. wylutował led'a). Żeby to sprawdzić to najprościej zrobić diagnozę...
    kazik1234
    Level 12  
    Jaki problem pakuj gościa ze skanerem do samochodu podjedźcie razem niech sprawdzi i wiadomo o co idzie.
    tzok
    Moderator of Cars
    viptradeac wrote:
    (...)jedz autkiem na stacje gdzie mogą sie z autkiem połączyć starczy zwykły KTS i jak nie ma błędów w systemie srs to czyli ze sie kontrolka spaliła(...)
    Nawet jeśli była by to zwykła żarówka i by się spaliła to byłby błąd - "Usterka kontrolki SRS"... sam to przerabiałem, po wymianie się świeciła cały czas, dopiero po skasowaniu tego błędu zgasła.
    bartek_j
    Level 35  
    Dodam tyle, że w tych bravo często woda się dostaje do sterownika poduszek. Wtedy w sterowniku robi się bagienko i sterownik nie działa / zapala lampkę. Oczywiście z żadną diagnozą się nie połączy wtedy...
    Handlarz w takim przypadku likwiduje żaróweczkę / leda lub stosownie kabelkami od w/w lampki zamiesza.

Dla pocieszenia dodam że takie sterowniki są łatwe do dostania (np alledrogo) i niezbyt cenne (koło 150 PLN)