Wracam po dłuższym czasie, by "wyprostować" co nieco co tu napisałem.
Kupiłem ten drugi tranzystor - trochę to trwało, bo jak jako tako dmuchało, to nie chciało mi się znów wymontowywać schowka itd - tymbardziej, że zima była w pełni. Drugi model tranzystora zakupiony czekał na lepsze czasy.
Niedawno wziąłem się za robotę. Tranzystor wymieniłem i... przyznaję: odczuwalnie wiało tak samo. Bardzo się zawiodłem. Wkurzyłem. I jeździłem dalej. ;-(
Kilka dni temu miałem okazję porównać w innym scenicu: głośność działania taka sama, ale moc nadmuchu odczuwalnie większa, choć nie powalała.
Postanowiłem więc wymienić filtr kabinowy - już dodam, że to było to!. Aż mi głupio, że wtedy Cię nie posłuchałem mikrocb - miałeś rację!Ale jeszcze opiszę coś co mnie bardzo zdziwiło. A mianowicie, wymontowałem stary filtr, aby mieć na wzór jak pójdę kupić nowy. Wymontowałem filtr, włączyłem pełen nadziei dmuchawę i... prawie żadnej poprawy. To już totalna załamka. Tzn. dmuchało odczuwalnie lekko mocniej, powiedzmy jak ustawienie "na twarz" i maksimum mocy - to nawiew odczuwalny był gdzieś na ok. 40cm i to dosyć delikatnie.
Żadnej znaczącej różnicy w mocy nawiewu z lub bez filtra.
To już się załamałem, no bo jak filtra nie ma - to powietrze nie ma żadnego oporu. Więc lepiej (mocniej) już być nie może. Odczuwalnie w skali 1-10 wcześniej z brudnym filtrem odczuwałem to na 2-3 to po wymontowaniu i jeździe bez filtra na ok. 4-5. Troszkę lepiej, ale nadal fatalnie.
Filtra w sklepie nie było więc od piątku jeździłem sobie smutny bez filtra.
Wczoraj odebrałem ze sklepu i dziś rano przed pracą zamontowałem.
No i znów wróciła moc nadmuchu! Hurra! Wali z kratek jakby była włożona tam suszarka do włosów. Pęd powietrza wyraźnie czuć siedząc na tylnich siedzeniach (co wcześniej było nie do pomyślenia, jak w pierwszym rzędzie lekko co było wyczuwalna), wisząca choinka zapachowa ustawia się prawie poziomo
Nie wierzę w to wszystko! Czyżby wcześniej filtr zapchany, a potem -bez filtra - takie zawirowania powietrza w kanałach, dawały taki opór? Głośnośc dmuchawy ciągle taka sama.
W każdym razie: lato idzie i ze spokojem na nie czekam, więdząc, że w upały nie ugotuję się w aucie.
2