Witam. Jestem posiadaczem pieca Junkers Novatherm ZW20 i jak do tej pory nie miałem z nim większych problemów. Nie licząc odkamieniania wymiennika do cwu oraz conajmniej raz na dwa sezony czyszczenia palnika (-usuwania pozostałości po spalonym kurzu).
Od kilku dni mam problem z cwu: po odkręceniu kurka ciepłej wody palnik zapala się tak jak dotychczas, natomiast woda z kranu leci zimna. No może ledwo letnia. Podejrzewam, że jakiś zawór (-może elektrozawór) nie przełącza się prawidłowo. -Wykluczam kamień w wymienniku i zapchany filtr siatkowy.
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi na następujące pytania:
1. jak i od czego zacząć,
3. czy ktoś ma już jakieś doświadczenia w tym względzie i zechce się nimi podzielić?
2. jakie są szanse na naprawę we własnym zakresie nie angażując wielkich środków finansowych.
Sprawa jest PILNA!
Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
Od kilku dni mam problem z cwu: po odkręceniu kurka ciepłej wody palnik zapala się tak jak dotychczas, natomiast woda z kranu leci zimna. No może ledwo letnia. Podejrzewam, że jakiś zawór (-może elektrozawór) nie przełącza się prawidłowo. -Wykluczam kamień w wymienniku i zapchany filtr siatkowy.
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi na następujące pytania:
1. jak i od czego zacząć,
3. czy ktoś ma już jakieś doświadczenia w tym względzie i zechce się nimi podzielić?
2. jakie są szanse na naprawę we własnym zakresie nie angażując wielkich środków finansowych.
Sprawa jest PILNA!
Będę wdzięczny za wszelkie informacje.