Przy tym dysku na 1 screenie proponuje podmienic tasme IDE laczaca dysk z kontrolerem na plycie glownej oraz sprawdzic molex zasilajacy dysk czy ciasno "siedzi". Poza tym mozna powiedziec,ze ok.
Co do drugiego dysku to ok.
Jak chcesz dokladniej poznac kondycje dyskow to wykonaj skan w MHDD 2x F4, wtedy dowiemy sie chocby o tym jakie sektory dysk posiada.
Co do WD - po sprawdzeniu połączeń, jeśli write error rate lub raw read error rate dalej będą wzrastały - ja bym zgrał dane i dysk wymienił.
Seagate - 100% OK.
sprawdziłem dysk WD w MHDD, wyskoczyło 8 >500 ms, 167 X i 54 A AMNF
czytałem że remapowanie może pomóc. czy konieczne przed remapowaniem jest zerowanie? dysk jest po pełnym (nie szybkim tylko takim trwającym 3 godziny) formatowaniu
✨ Przeanalizowano SMART dwóch dysków twardych o pojemności 500 GB: WD i Seagate. W przypadku dysku WD zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana taśmy IDE oraz kontrola zasilania molex, gdyż pojawiają się błędy zapisu i odczytu (write error rate, raw read error rate). Po wykonaniu testu MHDD wykryto poważne błędy, w tym opóźnienia powyżej 500 ms oraz błędy AMNF, co wskazuje na możliwe uszkodzenia fizyczne. Zerowanie i remapowanie sektorów może nie przynieść poprawy, szczególnie jeśli dysk jest na gwarancji – wtedy rekomendowana jest wymiana. Dysk Seagate został oceniony jako w pełni sprawny. Dla dokładniejszej diagnostyki sugerowano wykonanie skanów MHDD z dwukrotnym użyciem funkcji F4, co pozwala na identyfikację uszkodzonych sektorów. Wygenerowane przez model językowy.