Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Unitra Helios tc 503 - zły odbiór

ciomateusz 21 Jan 2009 20:34 1766 22
  • #1
    ciomateusz
    Level 14  
    Witam
    Mam telewizor Helios tc 503 (wiem że antyk ale mógł by być sprawnie działającym antykiem) Problem z nim jest następujący: Po włączeniu odbiera dobrze, po okresie około 10 minut nagle zaczynają odbierać gorzej wszystkie kanały po czym powoli jakość obrazu poprawia się (samoczynnie) w podobnym okresie i tak w kółko. Czasem na zły odbiór pomaga ponowne ustawienie kanału w szufladce ale to nie zawsze. Mam pytanie do znających się bardziej ode mnie co może powodować takie zachowanie?? Moim zdaniem to pewnie jakiś kondensator gdzieś na wzmacniaczu przywiera ale wole się spytać zanim zacznę cokolwiek grzebać. Pomoże ktoś w diagnozie i leczeniu??
    Z góry dzięki za wszelkie sugestie i rady
    Pozdrawiam
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • #2
    wiertacz
    Level 34  
    Jeśli pomaga ponowne dostrojenie programatora to proponowałbym wymienić kondensatory elektrolityczne związane ze stabilizatorem UL 1550 jak również sam stabilizator.Ja kiedyś miałem podobny przypadek w innym telewizorze.
  • #3
    ciomateusz
    Level 14  
    a możesz mi powiedzieć gdzie szukać tego ul 1550?
  • #4
    TELERADIOMECHANIKA

    Level 28  
    Na płycie głównej.Najlepiej, jakbyś dorwał schemat.Na forum w bazie jest.A co do usterki też może być i sprawa głowicy wcz.
  • #6
    ciomateusz
    Level 14  
    dzięki za wszystko. TELERADIOMECHANIKA>> jeśli to głowica to już raczej nie opłacalna naprawa? trzeba wymieniać całą głowice czy można ją naprawiać?
  • #7
    roman4
    Level 22  
    Przelutuj nogi od głowicy mogą być zimne luty na IF i też będzie się tak zachowywać.
  • #8
    TELERADIOMECHANIKA

    Level 28  
    To też jest wyjście.
    ciomateusz: w razie czego jeżeli stwierdzisz ,że to głowica,jest możliwośc naprawy w Warszawie- jest jeden serwis,co te rzeczy robi, inaczej: spisz dokładnie symbolikę, chyba takową głowicę mam, to Ci niedrogo odstąpię.
  • #9
    ciomateusz
    Level 14  
    oki sprawdzę to wszystko w sobotę na wolnym czasie. Jeszcze ma takie pytanie: czy jest możliwość rozjaśnienia obrazu jak już całkiem jest rozjaśnione na potencjometrze?? bo troszku by się przydało to rozjaśnić
  • #10
    TELERADIOMECHANIKA

    Level 28  
    Ale teraz, póki nie zyskasz obrazu, niczym tam nie kręć.
    Są tam takie pr-ki.
  • #11
    ciomateusz
    Level 14  
    to znaczy obraz cały czas mam tylko tak jak pisałem w pierwszym poście od czasu do czasu nagle zaczyna śnieżyć i stopniowo się poprawia (jak by ktoś antenę przekręcił i powoli wracał na swoje miejsce) aha zauważyłem też (bo za często to nie oglądam tego telewizora) że obraz troszkę skacze - może to wina właśnie tego że się rozstraja, ale to nie jest aż tak uciążliwe i do przełknięcia. Najważniejsze aby nie gubił zasięgu stacji i troszkę go rozjaśnić. Zajmę się nim koło soboty i poinformuje o wynikach
  • #12
    TELERADIOMECHANIKA

    Level 28  
    No to w takim razie nie głowica.Jaki on ma programator- kiedyś z tymi programatorami to była bolączka. Najczęściej tego typu usterki od tego się zaczynały./potencjometry na programatorze/ Czy zmierzyłeś napięcie warikapowe na tym UL1550 ?.
  • #13
    ciomateusz
    Level 14  
    jak na razie nic przy nim jeszcze nie robiłem. Kiedyś dawno zmieniłem tranzystor mocy co steruje obrazem bo się spalił no i regulowałem napięcie żarzenia kineskopu (tak mi doradzono). Jeśli chodzi o programator to jest tam taki szufladkowy. Z jednej strony kręci się potencjometrem w celu dostrojenia a z drugiej jest przełącznik zakresów - oczywiście na każdy kanał (jest 4) jest osobny potencjometr i przełącznik. dodam że jak zaczyna śnieżyc to wszystkie kanały gorzej odbierają więc te potencjometry bym raczej odrzucił i z tego tematu to chyba najbardziej będą podejrzane albo kondensatory przy stabilizatorze albo sam stabilizator. ps. Ten stabilizator będzie blisko głowicy czy niekoniecznie?
  • #14
    ciomateusz
    Level 14  
    No i zrobiłem. Problem leżał w kablu i wejściu w tv łączącym instalacje antenową z głowicą. Tego stabilizatora nie znalazłem (chyba nie ma 1550, a może być stabilizowane tranzystorem??) Obraz jest teraz dobry tylko troszeczkę za ciemny. Nie wiem którym potencjometrem mam to zmienić, znalazłem 4 potencjometry w pobliżu kabli łączących regulacje obrazu z płyta tv ale zmieniało się tylko nasycenie poszczególnych barw. Nie chcę ruszać innych potencjometrów żeby gdzieś przypadkiem nie zwiększyć napięcia i żeby coś nie klękło. Może mi ktoś doradzi jak znaleźć odpowiedni pr-ek?
  • #15
    TELERADIOMECHANIKA

    Level 28  
    Na płycie gł masz peerki-masz tam napewno oznaczenia.A jeszcze koło powielacza wn masz taki duży peerek- to do napięcia siatki 2 kineskopu i tym trochę spróbować, zobacz tylko czy nie pojawią się linie powrotu.A co do tej usterki: czasami przyczyna leży poza telewizorem.
    A ten UL1550 jest- musi być, bo inaczej napięcia warikapowego by nie było.
  • #16
    ciomateusz
    Level 14  
    ogulnie są w środku dwie płyty główne (na jednej jest powielacz a na drugiej głowica) ten duy peerek znalazłem ale sprubuje nim sie pobawić jutro. Dzięki za wszelkie rady, jutro napisze czy pomógł ten peerek
  • #17
    andrzej343
    Level 11  
    Witam
    Quote:
    a możesz mi powiedzieć gdzie szukać tego ul 1550?

    TELERADIOMECHANIKA
    Quote:
    Na płycie głównej.

    A od kiedy to w tym modelu montują UL1550 na płycie głównej?.Jak ja to naprawiałem,to zawsze był montowany na szufladzie programatora i myślę że to się tak bardzo nie zmieniło.Tam trzeba go szukać.
    Pozdrawiam.
  • #19
    andrzej343
    Level 11  
    LeDy a co ja wyżej napisałem,przeczytaj i zastanów się poco ten post.
  • #20
    LeDy
    Level 43  
    andrzej343 wrote:
    LeDy a co ja wyżej napisałem,przeczytaj i zastanów się poco ten post.

    Ty ogólnie a ja dokładnie- oznaczenia zgodne ze schematem.
    Ano po to ten post.
  • #21
    andrzej343
    Level 11  
    Witam

    Quote:
    Ty ogólnie a ja dokładnie- oznaczenia zgodne ze schematem.


    LeDy,co to za dokładność?Moduł ZZP 20822K był montowany w OTV Syriusz a tu mowa o OTV Helios 503 .Zgodnie z oryginalnym schematem z roku 1989 w tym modelu zamontowano moduł ZZP 20470K i tam oznaczono US2-UL1550.

    Pozdrawiam.
  • #22
    LeDy
    Level 43  
    andrzej343 wrote:
    Pozdrawiam.

    Ja też . Masz rację.
  • #23
    ciomateusz
    Level 14  
    doregulowałem jasność (choć nie za rewelacyjnie- no ale po takim zabytku nie ma się co cudów spodziewać)
    Myślę że więcej się nie wyciśnie z tego tv.
    Dzięki wszystkim za rady i sugestie.

    (temat zamknięty)