Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CANON ir1510 wymiana bębna

COPIERNICK 21 Jan 2009 21:57 4232 7
    COPIERNICK
    Level 16  
    Witam.

Chociaż nie naprawiam kserokopiarek Canon, to niestety muszę się podjąć wymiany bębna u mojego stałego klienta. (ir 1510)

Jeśli któryś z serwisantów na tym forum posiada taki plik pdf, to bardzo proszę o udostępnienie.

Kserokopiarka podaje komunikat "REPLACE DRUM / TONER WASTE" lub odwrotnie "TONER WASTE / REPLACE DRUM".

Pozdrawiam!.
  • Helpful post
    val73
    Level 21  
    Witam
    W dziale download jest SM do IR1200, to (prawie) ta sama maszyna
    Wymiana bebna: wyjmujesz stary, wkladasz nowy,nie ma zadnej filozofii
    pozdrawiam
    COPIERNICK
    Level 16  
    Dzięki val73. Nie chciałem wymieniać całego zespołu tylko sam bęben + listwa. Nie mogę znaleźć w serwisówce jak kasuje się bęben i komunikat o zużytym tonerze.
    val73
    Level 21  
    nie kasuje sie
    wysypales zuzyty toner z zespolu bebna?
    tam jest tylko mechaniczny czujnik przepelnienia
    kacha1
    Level 11  
    val73 wrote:
    nie kasuje sie
    wysypales zuzyty toner z zespolu bebna?
    tam jest tylko mechaniczny czujnik przepelnienia

A jeśli w ir1510. na kopii pojawiają się takie "żmijki " jak na rys. poniżej a sam bęben jest bez uszkodzeń mechanicznych co może być przyczyną

CANON ir1510 wymiana bębna
    val73
    Level 21  
    To problem z Dev unit, na poczatek wysyp toner i wyjedz go odkuzaczem,zasyp nowym, zwykle pomaga. Jesli nie pomoze, to my mamy ten komfort ze wymieniamy caly zespol :)

pozdrawiam
    kacha1
    Level 11  
    val73 wrote:
    To problem z Dev unit, na poczatek wysyp toner i wyjedz go odkuzaczem,zasyp nowym, zwykle pomaga. Jesli nie pomoze, to my mamy ten komfort ze wymieniamy caly zespol :)

pozdrawiam

Czyli ta częśc gdzie jest wałek magnetyczny a nie bęben światłoczuły? Jak pamiętam w zamierzchłych czasach w Minolcie dosypywany był tzw starter po całkowitym usunięciu tonera.Czy teraz też dodaje się starter ?
    Gdzie można znależć instrukcję serwisową I ile może kosztować nowy unit i gdzie go kupić.
    val73
    Level 21  
    Dolkadnie, jest to ten unit w ktorym jest walek magnetyczny, mozesz go oddzielic od bebna, jest spiety na zatrzaski( niebieski plastik "push"), czasami dodatkowo przykrecony 2 srubami z boku. Dostajesz sie od gory, zdejmujesz obudowe,wyjmujesz naboj z tonerem, mozesz odkrecic tez listwe walka magnetycznego i ja wyczyscic (ostroznie, lubi sie odksztalcic na koncach), wywalasz wszystko ze srodka ( w B&W Canonach nie ma startera, sa jednoskladnikowe, tylko toner) czyscisz dokladnie, skladasz do kupy i dajesz nowy toner.
    NIe wiem gdzie w Polsce kupic nowy zespol, pamietam tylko Telekontrakt w Poznaniu

pozdrowienia