Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Multimeter SANWA PC5000 - interfejs RS232

Rysiek_W 05 Apr 2004 14:26 5941 5
    Rysiek_W
    Level 11  
    Poszukuje schematu kabla Rs-232 słuzącego do podłączenia multimetru Sanwa Pc5000 z PC-em. :?:
    rubens
    VIP Meritorious for electroda.pl
    mam sanwę Pc-500 . RS-232 był w opcji . Niestety ale złącze ( chyba) jest wykonane na zasadzie optoelektroniki i raczej ciężko by było zrobić coś takiego. Trzeba by mieć schemat a raczej taki będzie ciężko znaleźć.
    kurka_wodna
    Level 11  
    Witam, czy ktoś wpadł już na pomysł samodzielnego zrobienia kabelka RS232 do SANWY? próbowałem ostatnio, ale próby nie powiodły się. Używam tego właśnie miernika i uważam, że jest świetny, i wielu hobbistom lepszy nie jest potrzebny, tylko problem tkwi w podłączeniu do kompa. Przecież to bez sensu wydawać prawie 200 zł za kawałek kabla i jednego max-a 232. Pozdrawiam.
    rubens
    -najpierw trzeba by mieć soft
    -potem wymyślić złącze optyczne
    Zastanawiam się nad zakupem takiego kabelka od np. jakiegoś taniego miernika innej f-my i pokombinować
    -puki co nie mam softu

Miernik wg. parametrów bije konkurencję na głowę (nawet FLuka) do 1200zł.
    Gdyby jeszcze wyświetlacz miał większy kąt widzenia i podświetlenie.....
    kurka_wodna
    Level 11  
    Oprogramowanie to też nie problem, na stronie producenta jest 30 dniowa wersja PC Link-a. Jak Kabelek zadziała to sie pomyśli jak z 30 dniowej wersji zrobić dłuższą ;)
    Link do programów:
    http://www.sanwa-meter.co.jp/overseas/software/download.html
    na samym dole jest wejsja trial PC Link i PC Link Plus.

Osobiście uważam, że ten kabelek to nie może być nic bardziej skomplikowanego jak MAX232 + fototranzystor+dioda + pare rezystorów, zastanawiam się tylko jakiej długości fali podczerwieni używa się w SANWIE, ja zastosowałem 940nm i mi nie wyszło.
    rubens
    -tu masz racje ten kabelek wart jest pewnie jakieś 5-8zł i nic specjalnego w nim nie ma
    -trzeba poszukać na allegro przewodów do innych tańszych mierników może coś podpasuje