Witam,
a)chciałbym wykreślić sobie w PSpice 9.2 wzmocnienie układu wzmacniacza w otwartej pętli SZ, Uwy =f(Uwe), tak jak na schemacie:
rozumiem, że muszę wykonać analizę parametryczna? Nie do końca wiem jak to zrobić... prosze o jakieś wskazówki.
b)W związku z tym, że projektuje generator RC na mostku Wiena chciałbym zbadać zawartość harmonicznych na całym zakresie częstotliwości badanego układu, czy analizę tą należy wykonać w Probe,jak?
analiza parametryczna sluzy do czego innego. musisz dokonac analizy AC sweep - na wejscie podajesz oczywiscie zrodlo sygnalu zmiennego (np VSIN) ktore ma parametr AC na 1.
analize harmonicznych wykonuje sie jako transient - wlaczasz opcje fouriera, wpisujesz jaka jest twoja oczekiwana czestotliwosc, ile harmonicznych chcesz badac i w ktorym miejscu (np V(R1:1) ) . wynik w procentach (jak i rozpiske harmonicznych) masz w pliku wyjsciowym, nie w probe - mozna go otworzyc bezposrednio z dysku, lub z okienka pspice'a - examine output.
Ad. analizy Fouriera, rozumiem,ale ta procedura dotyczy chyba analizy w PSpice v. 9.1 , a ja mam 9.2, nie mam pod ustawieniami Transient okienka Enable Fourier...
ogolnie to mowie na podstawie spice'a 6.3 <: niemniej jednak W ustawieniach dla analizy Transient jest mozliwosc analizy harmonicznych.
w Pspice 9.2 tez na pewno jest taka opcja, ewentualnie gdzie indziej. w koncu pspice 9.2 (a w zasadzie orcad), to tylko nakladka na tego samego spice'a co od miliona lat.
Witam, ja mam podobny problem do kolegi. Mam zbadać wpływ odkształceń napięcia przemiennego na zawartość harmonicznych w napięciu wyprostowanym. Mam już zamodelowany układ, robię analizę Fouriera, i plik wynikowy wygląda tak:
--------------------------------------------
FOURIER COMPONENTS OF TRANSIENT RESPONSE V($N_0005)
DC COMPONENT = 1.154444E+01
HARMONIC FREQUENCY FOURIER NORMALIZED PHASE NORMALIZED
NO (HZ) COMPONENT COMPONENT (DEG) PHASE (DEG)
TOTAL JOB TIME 10.62
--------------------------------------------
Niestety nie bardzo rozumiem, jakie wnioski można z tego wyciągnąć :/
Może ktoś mi podpoowiedzieć, o co tutaj chodzi, i jak się to ma do rzeczywistości?
Schemat układu:
Dane wprowadzone przy analizie Fouriera:
Center frequency: 1000
Number of harmonics:25
Output var.: V(R3:2)