Witam.
Mam taki serwo mechanizm który jest ponoć zepsuty, ale nie miałem jak go sprawdzić.Rozebrałem go , znalazłem w środku 2 cewki i 6 wyprowadzeń i chciałem to podłączyć do LPT i sterować jak silnikiem unipolarnym.
Wyprowadzenia cewek sprawdziłem omomierzem i wartości zaznaczyłem na zdjęciu.
Połączyłem kabelek zielony z czerwonym. I podłączyłem do lpt z użyciem ULN2803.
Program sterujący testowałem na innych silnikach unipolarnych (lub bipolarnych 6-przewodowych) i jest dobry.
oto problemy z silnikiem :
1) Kroki silnika są nierównomierne - jeden krok dużo większy od następnego (Na drugim zdjęciu zaznaczyłem 4 "bieguny" i widać że są nierównomiernie rozłożone wokół osi-zapewne dlatego)
2) aby silnik się kręcił muszę dawać bardzo duże czasy impulsów - około 0.2 sekundy, inaczej się nie kręci tylko szarpie lewo-prawo
3) Kręcić się chce tylko jeśli zastosuję metodę/algorytm HighTorque , metoda single step i half step nie działają
4) Kręcić się chce tylko w jednym kierunku
Co to jest za silnik?
Może on normalnie pracować jako unipolarny?
Czy da się nim sterowac z lpt a jeśli tak to jakim algorytmem?
Ostatecznie, czy da się nim sterować jako silnikiem bipolarnym?
Nie interesuje mnie model i szczegółowe parametry tylko jak zrealizować sterowanie tego silnika ?
Mam taki serwo mechanizm który jest ponoć zepsuty, ale nie miałem jak go sprawdzić.Rozebrałem go , znalazłem w środku 2 cewki i 6 wyprowadzeń i chciałem to podłączyć do LPT i sterować jak silnikiem unipolarnym.
Wyprowadzenia cewek sprawdziłem omomierzem i wartości zaznaczyłem na zdjęciu.

Połączyłem kabelek zielony z czerwonym. I podłączyłem do lpt z użyciem ULN2803.
Program sterujący testowałem na innych silnikach unipolarnych (lub bipolarnych 6-przewodowych) i jest dobry.
oto problemy z silnikiem :
1) Kroki silnika są nierównomierne - jeden krok dużo większy od następnego (Na drugim zdjęciu zaznaczyłem 4 "bieguny" i widać że są nierównomiernie rozłożone wokół osi-zapewne dlatego)
2) aby silnik się kręcił muszę dawać bardzo duże czasy impulsów - około 0.2 sekundy, inaczej się nie kręci tylko szarpie lewo-prawo
3) Kręcić się chce tylko jeśli zastosuję metodę/algorytm HighTorque , metoda single step i half step nie działają
4) Kręcić się chce tylko w jednym kierunku
Co to jest za silnik?
Może on normalnie pracować jako unipolarny?
Czy da się nim sterowac z lpt a jeśli tak to jakim algorytmem?
Ostatecznie, czy da się nim sterować jako silnikiem bipolarnym?
Nie interesuje mnie model i szczegółowe parametry tylko jak zrealizować sterowanie tego silnika ?