witam
mam pytanie. Nie podswietla mi sie ekran i klawiatura nie dziala .
jak nacisne byle gdzie na ekran to tak jak bym nacisnal powiekszanie
W czym tkwi problemi ile moze mnie to kosztowac ?
pozdrawiam
wyglada na to ze blokuje ci gdzies touchscreen, zobacz czy jakies zairnko piasku sie gdzies nie dostalo, albo wypiela sie tasma ze zlacza z plyty glownej. Generalnie musial bys rozebrac tak czy owak
Kolego Spacewalker jeśli nie znasz budowy Tomtoma, nie udzielaj błędnych informacji. Złącze nie mogło sie wypiąć, bo jest lutowane do taśmy wyświetlacza i dopiero razem wkładane do blokowanego gniazda !
Porad udzielam wyłącznie na forum, nie pomagam na PW
Zanim zadasz pytanie, wiedz, że zostało już omówione tutaj, a 99% nie jest unikalne. Użyj wyszukiwania.
Tak chyba masz rację kolego Spacewalker, nigdy nie widziałem Tomtoma na oczy a zwłaszcza od wewnątrz.
Quote:
albo wypiela sie tasma ze zlacza z plyty glownej
Ty znasz budowę tomtoma, to pewnie wiesz, że jakby sie wypięła taśma ze złącza w płycie głównej, nie było by nic na LCD, ale o tym wiesz napewno.
Ty kolego jednak chyba sam nie wiesz co piszesz i co ja piszę.
Ja pisałem, że
Quote:
Złącze nie mogło sie wypiąć, bo jest lutowane do taśmy wyświetlacza i dopiero razem wkładane do blokowanego gniazda
więc nie widzę, abym Ci pisał coś o odrywaniu i nic Ci kolego nie wmawiam.
Jednak wracając do problemu kolegi glon_m za podświetlenie w TT odpowiada układ oznaczony Texasa jako BHS. Jako że cały ekran dotykowy, wyświetlacz i podświetlenie stanowią jedną całość zakończoną jednym złączem do płyty głównej. co widać na obrazku - tasiemka z dwoma ścieżkami to podświetlenie, a ta z czterema, to ekran dotykowy.
Poniżej wyświetlacz z serii GOx10, oraz ONE V4. Więcej zdjęć nie będę zamieszczał, bo przecież kolega Spacewalker zna doskonale budowę Tomtomów
Chociaż, jak się tak dobrze zastanowić, to kolego Spacewalker możesz mieć rację z tym wypinaniem, bo przecież kolega glon_m może mieć Tomtoma serii x20 lub x30, a tam jak widać na zdjęciu poniżej, złącza podświetlenia i touch panela są wpinane, a nie lutowane.
EEeeeee tam, jednak nie ma racji, wszystkie złącza w Tomtomach są blokowane i nie ma możliwości aby się same wypięły podczas normalnego użytkowania. ---------------------------------------------------
Kolego Spacewalker, co do mojego podpisu, jest taki jaki ma być i ja o tym decyduję jaki będzie. Skoro jednak kieruję kogoś na PW, to robię to świadomie i zdaję sobie z tego sprawę.
Zanim zadasz pytanie, wiedz, że zostało już omówione tutaj, a 99% nie jest unikalne. Użyj wyszukiwania.
Do moderatorów.
Myśę, że czas zakończyć temat, bo kolega Spacewalker się czepia, nie znając się na rzeczy.
Najlepszym dowodem na to jak znasz sie na Tomtomach jest to, że przedstawiasz płyte Tomtoma Go Classic a mówisz, że jest to Go700
Płyta z Go700
Poczytaj moje wypowiedzi, to sie dowiesz.
W go910 nie ma dysku CF, tylko zwykły ATA. To że w Go700 jest dysk ze standardem wyprowadzeń CF, wystarczy zobaczyć na symbol i nie potrzeba geniusza.
Ktoś kto przeczyta cały topic, sam wyciągnie wnioski na temat Twoich umiejętności. Ja przed Tobą nie mam najmniejszego zamiaru sie tłumaczyć. Koledze pomogłem, jakbyś zauważył łaskawie.