Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy ktoś z Was używa sprzętów Unitra?

DomanReal 28 Jan 2009 20:20 134048 576
Altium Designer Computer Controls
    BLG14
    Level 1  
    Ja używam: Unitra Diora Elizabeth Hi Fi (nie przestrojona) do tego kolumny: Unitra ZG30C114 Hi Fi (oryginalne głośniki średnio-nisko tonowe zostały wymienione).
    Ten zestaw mam podłączony pod komputer i gra całkiem ladnie:)
    Dodam, że sprzęt jest w bardzo dobrym stanie.

Interesuje mnie też wycena tego zestawu. Ile może być warty?
  • Altium Designer Computer Controls
    Krzysztof L.
    Level 34  
    Kilka gratów w moim osobistym audio laboratorium piwnicznym.

Radmor 510"3" DIY ;) w idealnym stanie (alu panel czołowy i czarne gałki). Został poskładany przeze mnie osobiście rok temu, tj. okablowanie, nawiercanie otworów w dziewiczym chasis, odświeżanie wszystkich modułów, regulacje wszelakie, itd.

Faust AS-205s - również w idealnym stanie.

Czy ktoś z Was używa sprzętów Unitra?
    kyloziom
    Level 11  
    Ja używam UNITRA WS-503 i Diora FS 042
    I jestem w pełni zadowolony
  • Altium Designer Computer Controls
    bishofek
    Level 18  
    Ja codziennie do słuchania muzyki używam amplitunera UNITRA-FONICA PW9010 w zupełności mi wystarcza :)
    P.S.
    Nie jest ktoś zainteresowany kupnem go?;p
    pawzni
    Level 10  
    Ja na codzień korzystam z SSL 700 oraz z Tosci 303
    Bubles
    Level 12  
    No więc na początku używałem PW 8040, Decka M8041 i kolumn ZgC - 65-8-656 (SABA CE 9596 Eksportowa Wersja)

Potem dochodziły nieznaczne zmiany.

Wpadła mi w ręce szufladka ;] MDS 442 razem ze wzmacniaczem WS 442 i Tunerem AS 642 , przestrojonym. Deck M8041 poszedł do szafki, do użytku dziennego wszedł MDS. WSa posłuchałem i przyznam że brzmienie metaliczne może się spodobać... Ale jednak zostałem przy PW ponieważ on odtwarza dobrze muzykę inną niż techno etc... :P Chociaż WS do techno to miód xD

Potem doszedł Eltron 100U. Jego używam na codzień... Głownie przez warunki niesprzyjające dźwiękowi stereo w moim pokoju... Wpadł mi w łapki COLOROFON C-33B Który czasem się odpali dla efektu ;d Naprawdę fajna rzecz, i do tego polskiej produkcji =3

Zdarzało się też że korzystałem z Arii... Lecz niestety jej stan techniczny jest nie bardzo przyjemny... Puki co czeka na lepsze czasy...

A kolumny które używałem przez cały ten czas wędrówki po świecie Unitry to nadal te same SABY ;P Kocham Je i nie zamienię na żadne inne...

Ave!
    User removed account
    User removed account  
    zarychta włodek
    Level 12  
    Witam
    To kawał dobrej historii polskiej elektroniki ,od 25 lat posiadam i używam sprzetu unitry jest to tunerT 9015 wzmak pw 7020 deck 7011 korekto rfs 043
    psia_koncówa
    Level 15  
    Diora używała czegoś co po rozgrzaniu sprzętu specyficznie pachniało elektroniką ze środka.
    Mam 502 na orginalnych STK bardzo mnie cieszy jakość.
    olador
    Level 36  
    Od maja 81' ciągle na chodzie:
    Radmor 5102 z kolumnami ZG40C
    Aria 2412-używana sporadycznie
    SUMMER
    Level 11  
    ja używam wzmacniacz UNITRA WS 315 tuner AS 215 i kolumny ALTUS 75 zestaw gra bardzo dobrze
    kwierzyk
    Level 15  
    Aktualnie u mnie gra:

Unitra Zodiak - przestrojony
    Magnetofon szpulowy Gracia (chyba wersja na eksport)

Sprzęcik sprawny i gra dobrze :)
    bmisilo
    Level 19  
    A ja na co dzień używam AT9100 i ZgC 40-8-581 i słucham radia i jestem bardzo zadowolony z tego zestawu. Czy ktoś z Was używa sprzętów Unitra?
    JJ71
    Level 2  
    JA mam FONOMASTERA i korektor RADMORA co za dzwiek.
    karolluczak
    Level 13  
    Ja:
    tosce 303
    radmora 5102 (z papierami, jak beda pieniazki to wylatuje do Gdyni)
    arie
    at 9100 (do naprawienia)
    skrzynki do space 86
    zgc40 c114 ale jedne maja gdn 20/40 8Ohm a drugie 20/30 8Ohm
    na dniach może dostane ZgC - 65-8-656
    do tego jeszcze mini-30
    i jak coś sobie przypomnę to dopisze...
    Jest chętny do naprawy at 9100 i przestrojenia tosci?
    rafal13113
    Level 10  
    ja na cob dzień korzystam z radmora 5102 = korektor 5470 i dla wyglądu jeszcze tuner 5122 który tylko raz włączyłem pa zakupie :p gra świetnie często jeszcze używam bernarda GS. 460 oraz arii moim największym marzeniem jest radmor 5450 ale ta kasa
    miruzyru
    Level 10  
    WITAJCIE
    MÓJ ZESTAWIK TO
    - RADMOR 5421 (AMPLITUNER, przestrojony)
    - RADMOR 5471 (KOREKTOR)
    - UNITRA ZRK M9115 (po przeglądzie)
    - UNITRA AS 215 (po przestrojeniu)
    NO I :
    TONSIL
    ZgB 90-4-574 (bardzo podobny do FANTAZJI 100) wersja eksportowa

DODAM, ŻE AMPLITUNER ZOSTAŁ ZMODERNIZOWANY. TAKIE TAM, TRANZYSTORY, ELEKTROLITY, POTENCJOMETRY. W NAJBLIŻSZEJ PRZYSZŁOŚCI PLANUJE WMONTOWAC POTENCJOMETR ALPS-A Z SILNICZKIEM, KTÓRY JEST STEROWANY PILOTEM.
    Krzysztof L.
    Level 34  
    I naturalnie Karpaty na 5471 :)
    Krzysztof Malita
    Level 10  
    Witam! Unitra a jakże? Najchętniej Diora. Mój skromny zestawik zawiera:
    WS 4421 po tuningu przedwzmacniacza i lekko końcówek (większość tuningowców koncentruje się na zasilaczu i końcówkach - nie wiedzą co tracą w pogoni za paroma watami)
    AS 6441 cacko z dwuzakresową głowicą (żadki)
    FS 0421(pospolitek)
    MDS 4421 (stoi dla ozdoby)
    no i wstyt sie przyznać: Technics SLPG100 CD player
    Do tego kolumienki Tonsil ZGC 50-8-44 z głośnikami niskotonowymi Alphard LW800 (reszta oryginał)
    Pokój odsłuchowy 4/4 metry
    Fotel od kompletu mebli "Bieszczady" :)
    Pufa do wykładania nóg :)
    Czasem Pyfko góra dwa dla lepszego brzmienia :)
    Powiem tak: Żal wyłączać!!!
    rutkowski92
    Level 11  
    Ja używam bardzo styranej życiem unitry DIORA WS 354, ale niedługo będzie przeżywała druga młodość :D
    oprócz niej mam jeszcze dwa gramofony Bambino i Bambino 2 niestety także do remontu:|
    Dragonballs
    Level 10  
    Ja używam: (wszystko w kolorze czarnym)
    Wzmacniacz stereofoniczny Unitra PW 8010
    Wzmacniacz stereofoniczny Unitra WS 442
    Wzmacniacz estradowy Unitra Eltron 60
    Tuner UnitraAS 642 (przestrojony)
    Korektor Diora FS 042
    Magnetofon Unitra MDS 442
    Kolumny Alton 80

Oczywiście wszystko na chodzie i w ciągłym użytku ;)
    szpakoland
    Level 11  
    Również używam sprzętu Unitry. Posiadam:
    wzmacniacz Diora WS 442
    tuner Diora AS 642
    korektor graficzny FS 042
    wzmacniacz DIORA TOSCA 303

Posiadam też w domu organy estradowe produkcji Unitry, rarytas z końca lat 80-tych :D model - Unitra Estrada 207 AR. Współpracują one ze wzmacniaczem Mitsubishi.

Jestem też w trakcie naprawy wzmaciacza-miksera stereo produkcji ZDZ RZESZóW , model MWS 202. Sprzęt czeka na wymianę tranzystorów. Po tej naprawie będzie w pełni sprawny. To typowy wzmacniacz który w latach swej świetności grał na niejednej zabawie, i w zespole, albo kapeli.

Jeśli chodzi o sprzęt produkcji zagranicznej to posiadam także wzmacniacz YAMAHA A-CC5

Sprzęt Unitry w połączeniu z dwoma wzmacniaczami Yamaha i Mitsubishi grał całą noc na niejednej imprezie, i nie było z nim żadnych problemów. Bardzo sobie go cenię. :D Pozdrawiam posiadaczy kultowej Unitrty :D
    marck1
    Service technician RTV
    Mam w samochodzie na tylnej półce, dwa oryginalne głośniki Unitry z lat 70-tych - kulki. (Oczywiście sprawne).
    Zwierzak81
    Level 24  
    Ja posiadam ZM3000 (PW3015+M3016+T3015) do tego kolumny Space86 - jednakże zestaw stoi nieużywany.

Do dnia dzisiejszego używam wyremontowane kolumny Tonsil/Pathe Marconi.
    blaster44
    Level 10  
    Korzystam "na codzień" z wzmacniacza PW3015. Podłączyłem go do komputera kablem chinch-mini jack.
    Krzysztof L.
    Level 34  
    marck1 wrote:
    głośniki Unitry z lat 70-tych - kulki

Ciekawa konstrukcja, a pamiętacie jak w latach 70/80-tych, w kawiarniach montowane były wiszące, wielkie, czarne kule z głośnikiem skierowanym w dół? Zasilane było to chyba z polskiej szafy grającej "Fonica" (która miała też wbudowane głośniki) i brzmiało to względnie dobrze ,jak na me młodzieńcze wtedy ucho. Pamiętam taki zestaw m.in. w Zielonogórskiej kawiarni "Mocca". W pomieszczeniu kawiarni, było dużo drewna (parkiet, boazeria, stoliki), kanapy i dywany - to tak propo akustyki wnętrza ;)
    bandzi23baz
    Level 10  
    Ja używam Wzm. unitra RADMOR, 4 kolumn Unitra Altus 110, i Korektora graficznego. Mimo wieku nadal trzyma poziom. Tak jak grał 15 lat temu tak gra dziś. Świetny sprzęt.
    Pozdrawiam!
    Zwierzak81
    Level 24  
    Krzysztof L. wrote:
    marck1 wrote:
    głośniki Unitry z lat 70-tych - kulki

Ciekawa konstrukcja, a pamiętacie jak w latach 70/80-tych, w kawiarniach montowane były wiszące, wielkie, czarne kule z głośnikiem skierowanym w dół?

Ja pamiętam takie kule w samochodach na tylnej półce, potem weszły kanciaste kształty obudów do głośników samochodowych.
    hos7433
    Level 22  
    Miałem kiedyś takie 8-watowe kule.
    Na chodzie mam jeszcze Zodiak DSS-402 i kolumny Tonsil ZGC 25-8-57 oraz Altus 110. Niestety kurzem pokrywają się magnetofony: Aria, Opus i M-2405S oraz gramofon Emanuel G-902fs. Na regenerację czeka zestaw PW-9013, M-9201. W kuchni radia słucham z radiomagnetofonu RM 820S CONDOR.
    AMON86
    Level 22  
    Na co dzień używam Radmora 5102 TE, korektor 5471, Space '86, New mildton 80...a u pani babci( jako, że ja już nie mam miejsca) mam około 70 różnych sprzęciw produkcji Unitry. :)