Witam !
Mam e39 i skrzynie tiptronic 5hp18.
Jaki tam jest olej (zielona nalepka od dołu) ?
Ile litrów potrzebuje do zmiany.
I jakiś krótki opis czynności podczas wymiany.
Bo niewiem czy trzeba miskę odkręcać całą... i gdzie sie wlewa nowy olej ?
Nie za duzo informacji na temat tej E39 wiec postanowilem przypiac male kompendium wiedzy dla zainteresowanych (ktore kiedys znalazlem na stronie BMW AutoKlub Polska) a co do miski olejowej to nie wiem jak w E39 ale u mnie wystarczy taki "koreczek" popuscic i wszystko leci. Pozdrawiam
1. W BMW E39 194KM BMW stosowalo skrzynie ZF ora GM. Jezeli nie wiesz jaka masz skrzynie podajac 7 ostatnich cyfr VIN uzyskasz wstepna odp wykozystujac http://www.realoem.com/bmw/select.do
3. Dla pewnosci, nalezy udac sie pod auto i sprawdzic, poniewaz jezeli nie kupiliscie swojego bimmera nowego, mozecie natrafic na cos innego niz wskazuje VIN:) Oczywiscie przy okazji oceniacie wstepnie skrzynie organoleptycnie, co daje jakies posięcie o skrzyni- np. wycieki
Na prawej sronie skrzyni znajduje sie tabliczka znamionowa latwo zauwazalna oraz blizej silnika naklejka a w kodzie symbl skrzyni (np YP)
4. Ja znalazlem YP, czyli skrzynia A5S390R YP . OK, tyle ze malo info jest pod tym symblem BMW. Poszedlem tropem i dowiedzialem sie (net), ze w GM funcjonuje jako 5L50E. Jezeli masz skrzynie A5S 360R masz skrzynie GM 5L40E . Nie interesowalem sie roznicami pomiedzy "WG,W,ZM" a YP ale znalazlem znaczace info:
A5S360R /5L40E ma wytrzymalosc ograniczona softem w celu ochrony 1,2,3 do 340 NM
A5S390R/5L50E -------------------------------------------------------------------- do 420 NM
A5S390R/5L50E YP ma podniesiona wytrzymalosc do 500NM
Jeszczenie sprawdzalem w katalogu, ale sugeruja ze roznica lezy po stronie konwertera.
5. Skrzynia automatyzna 5L50E jest w US bardzo chwaloa skrzynia, ktora stosoana jest przez GM w Cadillac XLR (M22) Cadillac SRX (MV3/M22) Northstar V-8
By obalic mity wymiany oleju w skrzyni GM i ZF podaje istrukcje, ktora rozwine o znaleziona rade by sprawdzic stan oleju po kilkuset kilometrach. PDF podaje instrukcje sprawdzania poziomu w skrzyni bez korka, ktora jest bardziej skmplikowana niz sie z gory zaklada. Zle wykonanie tej czynnosci po wymianie oleju skutkuje albo przegzaniem oleju i zniszczeniem skrzyni z powodu zbyt malego stanu albo rozwaleniem , wypchaniem uszczelniaczy co po czasie skutkuje odeslaniem skrzyni do remontu.
"Zle dokonana analiza stanu oleju-przepelnienie" jak dla mnie tlumaczy bzdury o docieranym oleju , nie wymienialnym oleju oraz sytacjach, gdy skrynia szwakuje po jakims czasie po wymianie oleju Prosze mi uwiezyc, ze polskich teorii o takiej procedurze nie znalazlem na zadnym amerykanskim forum, artykule czy biuletynie firmowym! Olej w skrzyniach stosowanychp rzez BMW zalecaja wymieniacc o 50-65tys km.
8. Przywymianie oleju w US zawsze wymienia sie plyn chlodniczy wraz z procedura plukania z opilkow ukladu chodzenia, ktore doprowadza z czasem do martwosci skrzyni (nie wiem jak ,poniewaz juz nie wnikalem, ale niezaleznie od firmy czy pojazdu w US jest to standardowa procedura. Na dniach procedura wymiany plynu bedzie przeprowadzona rowniez w mojej E39. Profesjonalnie robi sie to goracym roztworem maszynowo "HOTFLUSH" ktora jest dostepnaw PL np tu znalazlem http://www.midparts.pl/hotflush.htm a stosowana szeroko w US. Ja kupilem do tego celu srodek Prestne i wykonam czynnosc samodzielnie.