Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Blaupunkt Car 300 Safe na wyświetlaczu

holek1980 23 Sty 2009 19:33 7011 12
  • #1 23 Sty 2009 19:33
    holek1980
    Poziom 9  

    Dziwna sprawa. Sam osobiście (jakieś 2 lata temu ) wyjąłem radio z auta. Radio działało. Nie mogłem zamontować nowego więc chciałem wstawić je z powrotem. Okazało się, że potrzebny jest kod. W związku z tym, że nie miałem dostępu do netu w danej chwili a przede mną była długa trasa skorzystałem z pomocy speca. Zamontował nowe wszystko grało. Teraz w związku z kradzieżą wsadzam stare "niezawodne" radio a tam "SAFE" i nic wiecej. Cała procedura z zapłonem AS i włączeniem przebiegła prawidłowo. Pozostawiłem włączone radio na całą noc. Wyłącza się automatycznie po ok 3h. Nie ma przecież opcji, żeby nie podejmując próby wpisania kodu radio się zablokowało!? Właśnie wóciłem z salonu OPLA. Telefonicznie Pan obiecywał cuda. Na miejscu rozłożył ręce i powiedział, że nic nie pomoże. Poradzł jakiś garażowy warsztat, ale tam kasują ponad 100 - 150pln. Za radio warte ok 50 pln troszke drogo. Czy ktos ma jakiś pomysł? Ręce mi opadają, czytałem już chyba wszystko. Proszę o poradę.

    0 12
  • #2 23 Sty 2009 19:48
    szapet
    Poziom 21  

    Witam jeśli radyjko pokazuje safe to jeszcze raz spróbuj, włącz zapłon w samochodzie najpierw naciśnij AS i trzymaj a teraz załącz radyjko nie puszczaj przycisku AS usłyszysz piknięcie w głośnikach i na wyświetlaczu będzie 1000 , jeśli nikt się nie bawił tym radyjkiem powinno puścić, jeszcze jedno możesz mieć uszkodzoną gumkę pod przyciskiem AS i wtedy nie wprowadzisz radia w tryb wpisywania kodu pozdrawiam.

    1
  • #3 23 Sty 2009 19:54
    holek1980
    Poziom 9  

    Tą procedurę przerabiałem już. Słychać piknięcie ale pokazuje się safe bez niczego. Kończą mi się pomysły. Jakby gumka była walnięta to by raczej nie było "bleep" w głośnikach prawda? Nie ma opcji by ktoś inny i w innym aucie bawił się radiem!

    0
  • #4 23 Sty 2009 19:59
    szapet
    Poziom 21  

    Witam ciekawy przypadek masz z tym radyjkiem a jak piknie spróbuj nacisnąć jedynkę.

    0
  • #5 23 Sty 2009 20:10
    antena
    Poziom 20  

    Pierwsza sprawa to musisz miec właczaną stacyjkę zeby radio sie same nie wyłaczyło.Drugi temat to sprawdzić czy nie ma przeróbki zmiany plusa po stacyjce.Jak to nie pomoże to odb na stół warsztatowy.

    0
  • #6 23 Sty 2009 20:30
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe

    Dokładnie jak radzą koledzy sprawdzić czy są dwa plusy w kostce. Jak tak to tylko albo warsztat albo zakup innego egzemplarza.

    0
  • #7 23 Sty 2009 21:50
    X-Mikex
    Poziom 12  

    z tego co mi wiadomo o radiach blaupunkta...
    Takowego używam to blokada radia zalączana jest po 3 nieudanych probach jego rozkodowania... nie ma zwiazku czy sa 2 plusy w kostce czy nie ma. Blokada ta jest załączana na pewien okres uniemożliwiając ponowne wbijanie kodów... Tym bardziej dziwi mnie, że w serwisie Opla kierują do speców od "łamania szyfrów"

    1
  • #8 24 Sty 2009 00:29
    holek1980
    Poziom 9  

    Zapłon miałem włączony i radio pomimo tego się wyłączało. Nie wiem o co chodzi z tymi dwoma plusami więc jeżeli koledzy byliby uprzejmi dokładnie opisać chylę czola. Dodam, że nie ma opcji by ktokolwiek wbijał kod do radia. O co chodzi z tym warsztatem?

    0
  • #9 24 Sty 2009 08:19
    szapet
    Poziom 21  

    Witam kolego jeden plus idzie bezpośrednio z akumulatora, drugi masz po przekręceniu stacyjki powinieneś mieć oba zasilania podłączone prawidłowo chyba że było zamontowane inne radio i ktoś przepiął kable w kostce,posprawdzaj sobie na spokojnie miernikiem lub żarówka dwa kabelki i zobaczysz jak wychodzi zasilanie z kostki a tu masz link do strony http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/kable/dolkab.htm bardzo profesjonalna stronka z opisami pozdrawiam.

    0
  • #10 24 Sty 2009 10:54
    holek1980
    Poziom 9  

    Dzięki. Zerknę na kostkę i dam znać. Jakby ktoś miał jeszcze jakieś pomysły to będzie bosko.

    0
  • #11 30 Sty 2009 16:38
    holek1980
    Poziom 9  

    Witam.
    Jestem zbyt zielony by stwierdzić to dokładnie. Plus jest w kostce przy włączonej i wyłączonej stacyjce. Do kostki dochodzą dwa czerwone przewody. Kostka nie była rozbierana gdyż skradzione radio bez problemu pasowało do fabrycznej kostki. Kodu jak wbić nie mogłem tak nie wciąż nie mogę. Czy ktoś ma jakieś inne pomysły? Czy istnieje możliwość wymontowania jakiegoś elementu odpowiedzialnego za kod?

    0
  • #12 30 Sty 2009 17:04
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe

    Najprościej będzie udać się do kogoś kto się tym zajmuje - sprawdzi radio i ewentualnie wyłączy kod , nie da się zrobić tego przez wylutowywanie elementów :D.

    0
  • #13 30 Sty 2009 17:39
    Tomek Włodarczyk
    Spec od car audio

    holek1980 napisał:
    ...Jestem zbyt zielony by stwierdzić to dokładnie...


    Kolego, masz wszystko podane na tacy. Koledzy napisali Ci dokładnie jak ma się zachowywać i jak się zachowuje radio w określonych sytuacjach. Jeśli nie możesz Sobie poradzić, a możesz sobie nie radzić jeśli masz uszkodzenie np. w eeprom-ie odbiornika, ratuje Cię tylko serwis. Może być nawet cyt. "garażowy", byle był tani i skuteczny :) Temat uważam za wyczerpany i zamykam. Regulamin punkt 16.

    0