Tak gwoli wyjasnienia to kupuilem go poniewaz takie mam "hobby".
Nie bedzie on uzywany na skale "przemyslowa" , wiem ze sa lepsze , ale co z tego ?
Przydomowy ogrodek tez szybciej skopiesz traktorem niz lopata, ale czy jest sens kupowac ursusa do uprawy 100m² ?
Nie chce by sie ten temat przerodzil w dyskusje typu "co tam jeszcze jest lepszego".
Kolega Elektrit , ze tak powiem wystarczajaco wyjasnil mi sytuacje, za co jestem mu wdzieczny.
Przejrzalem tez liste "devices" dla obu i doszedlem do wniosku ze jednak lepiej wwydac mi teraz $100 wiecej a miec to z glowy.
Koszty wysylki niweluja jakiekolwiek oszczednosci gdybym nie daj Boze musial jednak kupic V480 "majc juz vp280".
A teraz bardzej do rzeczy.
Ma kto jakies namiary na tanie, powtarzam tanie adaptery do tego sprzetu?
Chodzi mi glownie o rozne PSOPy i TSOP56 ewentualnie BGA64?
A ha zapomnialem rowniez QFP64 (takie jak np atmega128).
Dzieki.
Z przelotkami może być problem. Pal licho, jeżeli dana kość występuje też w wersji DIL, bo kupujesz przelotkę 1:1 i kość w przelotce programujesz właśnie jako DIL.
Inaczej zazwyczaj sprawa wygląda w przypadku innych obudów-wtedy są wymagane przelotki dedykowane dla danego programatora.
No i w koncu dostalem tego Wellona, pierwsze wrazenie raczej pozytywne.
Duzo czytalem na temat kiepskiej jakosci plastikowej obudowy, i musze przyznac ze nie jest tak zle.
Wyglada calkiem solidnie, szczerze mowiac widzialem duuuzo gorsze plastiki. Software nie najlepiej dopracowane, albo ja nie umiem go jeszcze uzywac,
np: gdy robie tzw "blank check" epromu to wedlug instrukcji powinienem dostac komunikat , a u mnie test przechodzi bez zadnych problemow
zarowno na czystej kosci jak i na zapisanej?
A teraz z innej beczki.
Zamowilem razem z nim pare adapterow, i dostalem PLCC 20,24,32,44 oraz PSOP44 i TSOP48.
W zwiazku z tym ostatnim pytanie.
Czy moge go uzywac do TSOPow o mniejszej liczbie nozek, np TSOP40?
Drugie pytanie, zauwazylem ze adaptery na bardzej skomplikowane uklady sa raczej drogie. W zwiazku z tym wpaddlem na pomysl robienia ich samemu,
tylko skad wziac podstawki?
Kupilem sobie podstawke pod TSOP56 tak ze z tym problemu nie bedzie,
ale skad wziac inne, takie jak np EBGA64 czy QFP64 itd ?
Teraz trzecie, kupilem okazyjnie wieksza ilosc PALCE16V8Q , niestety nie mam za bardzo zaufania do sprzedawcy, bede je mial w poniedzialek.
Czy jest jakas prosta metoda ich przetestowania?
Chodzilo by mi o jakis w miare skomplikowany wsad ktory mogl bym przetestowac.