Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TDA7293 w kaskadzie. Stałe na wyjściu.

moon09 24 Jan 2009 13:37 2598 24
Altium Designer Computer Controls
  • #1
    moon09
    Level 15  
    Witam. Mam problem otóż zrobiłem kaskadę z tda7293 z tego schematu http://mdcs.elektroda.net/250wrms/250wrms.gif. Niestety po włączeniu na wyjściu jest stałe napięcie :/ (zasilacz 2x44V, a na wyjściu jest 38V około) co ciekawe cały układ (razem z przetwornicą na tl494) pobiera tylko 230mA. Jest jakaś szansa, że scalaki się nie zjarały? I co może być przyczyną?
  • Altium Designer Computer Controls
  • #2
    danielkk
    Level 31  
    Chyba masz spalone scalaki innej możliwości nie widze
  • #3
    moon09
    Level 15  
    a przy spalonych nie powinno pobierać troszkę więcej niż 230mA?

    i zapomniałem dodać, że nic się nie grzeje. jedyny objaw niepoprawnego działania to to napięcie na wyjściu.

    i jak poznać spalone tda? które nogi powinny być zwarte itp?
  • Altium Designer Computer Controls
  • #4
    psiata
    User under supervision
    witam.Może być tak że masz padnięte końcówki albo coś połączyłeś nie tak.Ale prędzej to pierwsze.Myślę,że powinieneś spróbować wymontować te końcówki i dać nowe.Jeśli będzie ta sama sytuacja to coś masz nie tak w układzie.Ja osobiście buduje wzmacniacze na TDA7294 i z reguły mam wszystko ok.Zasilam je ok.+/-30V i ledwo co mi sie zagrzewa radiator.te końcówki mają moc nominalną ok.100W,ale przy zasilaniu +/-30V można spokojnie wyciągnąć 2x75W RMS a w mostku nawet do 200W.
  • #5
    Mol
    Level 30  
    W PDFie TDA7293 na drugim scalaku 2 , 3 nóżka jest podłączona do masy , a nie jak na schemacie u ciebie do -V.Może tu jest problem???
  • #6
    psiata
    User under supervision
    to całkiem możliwe, bo jakby nie patrzeć minus zasilania to nie jest to samo co masa.Sprawdź dokładnie połączenia w układzie i jeśli masz tak jak na podanym schemacie to zmień połączenia tych nóżek(nóżka 2 i 3)poprzez odłączenie tych nóżek od minusa zasilania i podłączenie ich na nowo do masy.To powinno rozwiązać twój problem.Pozdrawiam.
  • #7
    moon09
    Level 15  
    Mol wrote:
    W PDFie TDA7293 na drugim scalaku 2 , 3 nóżka jest podłączona do masy , a nie jak na schemacie u ciebie do -V.Może tu jest problem???


    w którym miejscu? bo ja tam widzę nóżkę 2 i 3 podłączoną z -Vcc. http://img91.imageshack.us/img91/1820/schjt5.jpg tu wyciąłem kawałek z pdfa z tym schematem i na czerwono podświetliłem wyprowadzenia nóg 2 i 3. Więc jak to w końcu jest? Ogólnie rzecz biorąc to by się zgadzało, co piszecie, bo na wyjściu mam minusowe napięcie, ale schemat mówi co innego...

    aha i co do wymienienia na nowe - one są nowe. pierwszy raz lutowane były.
  • #9
    psiata
    User under supervision
    no to teraz popatrz na te koncowke co masz powyzej ona jest inaczej podłączona inie jest napewno łączona do minusa
  • #11
    psiata
    User under supervision
    no widzisz trzeba umieć dobrze czytać schematy,bo niektore wprowadzają w błąd a potem są takie kwiatki.
  • #12
    moon09
    Level 15  
    no czytać to ja umiem ale nie ja projektowałem tą kostkę i ufam producentowi ;) i nie wiem na razie jak dokładnie działają wejścia różnicowe więc j.w. zaufałem nocie.
    A wracając do samej kostki - połączyłem tak jak na tym dobrym i odpaliło od kopa ;). Całość ładnie dosyć gra. Jedyna rzecz która mnie niepokoi to prąd spoczynkowy tandemu wynosi około 650mA (dla dwóch kostek) razem z przetwornicą całość pobiera prawie 900mA (co daje ~10W) Coś jest nie tak, czy mam tak zostawić?
  • #13
    moon09
    Level 15  
    podłączyłem pod przetwornicę mocniejszy zasilacz (13V 18A). Wyjściowe napięcie miałem 97,7V (czyli 2x48,8V) Kostki zagrały. 3 sekundy :/ po czym przetwornica się wyłączyła. Zmierzyłem między +Vcc i -Vcc kostki master jest 94,6ohm a przy kostce slave jest 15ohm. Te 94 jeszcze myślę, że do zniesienia, ale te 15... mało troszkę. Co się mogło stać? na wyjściu wzmaka cisza
  • #15
    moon09
    Level 15  
    januss73 wrote:
    TDA7293 w kaskadzie. Stałe na wyjściu.

    A jakmyslisz?


    +-60V czyli razem 120V. ja mam 2x48V. Abecadła mi wykładać nie musisz.
  • #16
    januss73
    Level 32  
    Sory pomerdało mi się.
    Jakie głośniki podpinałeś?
  • #17
    moon09
    Level 15  
    Skrzynię na Hetrzu ES300 :D
    ok wylutowałem tda7293 robiący jako slave i jest niestety zjarany. Zwora między +, - i wyjściem... jest jeszcze możliwość ze master nie poszedł bo nie robi zwarć...
  • #18
    januss73
    Level 32  
    Więc mimo wszystko śmiem twierdzić, że zasilanie podałeś za wysokie. Zalecana wartość dla 4 ohm to +-29V. Po podaniu prawie +-50 i nie rozsądnym wysterowaniu wszystko zalezy od skuteczności zabezpieczeń, a z tymi bywa różnie

    I jeszcze jedno.

    moon09 wrote:

    +-60V czyli razem 120V. ja mam 2x48V. Abecadła mi wykładać nie musisz.


    Twoja przetwornica podaje +-48V, 2x48V podać może transformator.

    moon09 wrote:
    no czytać to ja umiem ale nie ja projektowałem tą kostkę i ufam producentowi ;) i nie wiem na razie jak dokładnie działają wejścia różnicowe więc j.w. zaufałem nocie.

    Nie odróżniasz noty układu od czyjegoś skopanego schematu.
    Więc może jednak ździebko więcej pokory?
  • #19
    moon09
    Level 15  
    januss73 wrote:
    Więc mimo wszystko śmiem twierdzić, że zasilanie podałeś za wysokie. Zalecana wartość dla 4 ohm to +-29V. Po podaniu prawie +-50 i nie rozsądnym wysterowaniu wszystko zalezy od skuteczności zabezpieczeń, a z tymi bywa różnie

    to możliwe, fakt. nikt jednak nie wspominał o tym wcześniej. A co do wysterowania to nie było wcale duże w momencie spalenia kostki (na ucho może z 15-20W)

    Quote:

    I jeszcze jedno.

    moon09 wrote:

    +-60V czyli razem 120V. ja mam 2x48V. Abecadła mi wykładać nie musisz.


    Twoja przetwornica podaje +-48V, 2x48V podać może transformator.


    nazewnictwo nazewnictwem a i tak na jedno wychodzi...

    Quote:

    moon09 wrote:
    no czytać to ja umiem ale nie ja projektowałem tą kostkę i ufam producentowi ;) i nie wiem na razie jak dokładnie działają wejścia różnicowe więc j.w. zaufałem nocie.

    Nie odróżniasz noty układu od czyjegoś skopanego schematu.
    Więc może jednak ździebko więcej pokory?


    Skopany schemat był właśnie w nocie - ździebko pokory bo uwierzyłem w to co było napisane w oficjalnej nocie katalogowej? to komu innemu miałbym wierzyć?
  • #20
    januss73
    Level 32  
    moon09 wrote:


    Skopany schemat był właśnie w nocie - ździebko pokory bo uwierzyłem w to co było napisane w oficjalnej nocie katalogowej? to komu innemu miałbym wierzyć?


    To może podaj linka do tej skopanej noty, tak dla potomności, wtedy Cię przeproszę.
  • #23
    psiata
    User under supervision
    Z tym zasilaniem to za bardzo żęś kolegop przesadził i dlatego ci spaliło tę jedną kość.Rozsądną wartością zasilanie jest podanie na wzmacniacz +/-30V i wtedy nic się nie stanie napewno.Ja tak robiłem z bliźniaczym układem TDA7294 i nic mu sie nie stało.A tak na przyszłość to radzę zajrzeć w notę katalogową układu i dobrze popatrzeć w charakterystyki a wtedy bedziesz już wiedział wszystko o tym układzie.
  • #24
    moon09
    Level 15  
    spaliły się jednak dwie... szkoda, bo więcej nie mam a te były kupione wysyłkowo w tme.pl Chyba spróbuję jednak czegoś na mosfetach albo jakiś j-35 (mam części w domu). Ogólnie temat skończony, więcej problemów nie będzie bo i nie mam kostek :)
  • #25
    psiata
    User under supervision
    te kostki możesz zamówić również na www.sklep.avt.pl/