Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wookie Tune i MC2100 przeflashowana z GM1200

gnr 24 Jan 2009 15:07 3109 2
    gnr
    Level 1  
    Witam wszystkich.
    Kilka dni temu chciałem zrobić sobie kopię zapasowa (zapisać na kartce) ustawienia serwisowe mojej Motoroli MC2100 (przeflashowana z GM1200). Użyłem do tego programu Tune z pakietu Wookie. I tutaj pojawił się problem.
    Uruchomiłem program Tune, pojawiło się okienko z informacją że czyta radio a po chwili inne z paskiem postępu i informacją, że odbywa się strojenie, radio zaczęło szumieć (chyba squelch został wyłączony), pasek dobił do 100% i program się wyłączył. Radio zostało w trybie transmisji danych i nadal szumiało. Odczekałem chwilę i wyłączyłem je. Po ponownym włączeniu wszystko wygląda na to, że jest OK.
    Czy po włączeniu programu Tune nie powinno pojawić się okno z możliwością ustawień parametrów serwioswych, które chciałem sobie zapisać?
    Czy Tune nie popsuł tych ustawień? (np czy nie zresetował ich do ustawień domyślnych lub innych ustawionych automatycznie?) Jak już wspomniałem nie zauważyłem złych objawów.
    Proszę o udzielenie mi odpowiedzi, trochę się martwię tym zachowaniem Tune.
    Dodam jeszcze, że radio programuje się w Wookie bez najmniejszych problemów.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
    hidy
    Level 11  
    Na poczatku pojawia sie napis reading radio i po chwili pojawia się okno z wyborem parametrów.
    Z mojego doświadczenia wiem, że Tune sam nie stroi parametrów.
    To człowiek ustala parametry, a ten program słuzy tylko do ich zapisywania.
    Np ustawiając moc, musisz mieć miernik mocy wyjściowej i patrząc na niego utawiasz odpowiednią wartość ( radio wtedy samo stawia nośną).
    Tune sam nie powinien popsuć ustawień, jeżeli ich nie potwierdziłeś klikając LOAD.
    hidy
    Level 11  
    Ja zgubilem kiedys parametry, i wczytalem standardowe z wookie. Oczywiscie trzeba odblokowac funkcje ukryte i zaladowac nowego codepluga do radia.