Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

wykrywacz jabel - piszczy przy największej czułości

amnin5 24 Jan 2009 19:01 3067 9
    amnin5
    Level 10  
    Witam
    Złożyłem w/w wykrywacz i wszystko działa. Jest jedna sprawa z którą nie mogę sobie poradzić i tu liczę na Waszą pomoc. Otóż gdy kręcę potencjometrem od czułości to od 1 do 5 wszystko jest ok ale już od 5 do max jest problem bo czy sonda jest podłączona czy jej nie ma to i tak piszczy. Oto schemat http://jabel.com.pl/files/instrukcje/J-267.pdf . Dodam jeszcze że gdy dotknę końcówek od sondy to piszczeć przestaje. Z góry dziękuje za pomoc.
    Adam Pyka
    Level 19  
    Znaczy że się wzbudza. Na pewno masz dobre wartości R16 i R17?
    amnin5
    Level 10  
    wszystko tak jak na schemacie maja po 1k
    mdw418
    Level 12  
    amnin5 wrote:
    Witam
    Złożyłem w/w wykrywacz i wszystko działa. Jest jedna sprawa z którą nie mogę sobie poradzić i tu liczę na Waszą pomoc. Otóż gdy kręcę potencjometrem od czułości to od 1 do 5 wszystko jest ok ale już od 5 do max jest problem bo czy sonda jest podłączona czy jej nie ma to i tak piszczy. Oto schemat http://jabel.com.pl/files/instrukcje/J-267.pdf . Dodam jeszcze że gdy dotknę końcówek od sondy to piszczeć przestaje. Z góry dziękuje za pomoc.

Witam mam taki sam problem z tym wykrywaczem i cały czas nie wiem jak go rozwiązać. Do jakiej głębokości wykrywa twój egzemplarz ? Mój przy skali 5 max do 70 cm. Miałem troche za małe napięcie na stabilizatorze 5 V (4,65) to podciągnąłem na 4,95 ale nadal jest to samo.
    amnin5
    Level 10  
    mój ma podobne osiągi monetę aluminiowa znalazł z odległości 20 cm
    mdw418
    Level 12  
    Sprawdzałem inne wykrywacz PI. Próbowałem wzorować się na tych shematach. Jabel ma dziwnie małe wartości rezystorów R16 i R17. Inne shematy mają wartości tych rezystorów naprzykład 36k i 220k. 220k to "peerek" którym reguluje się własnie to piszczenie ustawiajac go do momentu aż zniknie. Jeśli dobrze zmierzyłem to zaczyna piszczeć przy napięciu (za potencjometrem) ok -0,43 V.
    amnin5
    Level 10  
    Wymieniłem te rezystory na podane i już jest lepiej bo piszczy od 8 na skali popróbuje jeszcze z tym 220k.
    mdw418
    Level 12  
    No to dobrze , jak zrobisz to napisz co uzyskałes
    damianek0402
    Level 10  
    amnin5 wrote:
    Wymieniłem te rezystory na podane i już jest lepiej bo piszczy od 8 na skali popróbuje jeszcze z tym 220k.

Czy po wymianie rezystorów i "rozszerzeniu" skali zwiększył się jego zasięg?
    amnin5
    Level 10  
    Nie zasięg jest bez zmian jedynie zwiększyła się skala czułości