Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Astra F przełącza na benzyne z gazu podczas jazdy.

wedzior 24 Jan 2009 19:22 10901 15
    wedzior
    Level 10  
    Witam, mam taki problem, byłem dzisiaj u mechanika ponieważ po regulacji gazu auto zaczęło źle chodzić na benzynie, po wymianie filtru paliwa, świec i kopułki auto już chodzi lepiej na benzynie niż wcześniej ale jeszcze nie tak jak przedtem. Ale najgorsze jest to, że podczas jazdy kiedy auto jedzie na gazie nagle dioda od gazu na przełączniku gaśnie i auto przełącza się samo na benzyne..potem po jakimś czasie znowu włącza się samo na gaz..potrafi jechać dlugo bez zmiany ale czasami przełącza sie cały czas..ktos wie co może to powodować?
    laufer888
    Level 19  
    Witam Podaj typ instalacji gazu lub zrób foto przełacznika
    wedzior
    Level 10  
    Instalacja jest taka, ze przy dodaniu gazu auto przełącza się na gaz(tyle o niej wiem) a przełącznik wygląda tak - mały prostokąt z dwiema diodami na górze(czerwona - R - rezerwa i zielona sygnalizująca jazdę na gazie) cały przełącznik to przycisk z czarną literą "G" po którego wcisnięciu auto przełącza sie na gaz lub benzyne.
  • Helpful post
    laufer888
    Level 19  
    Sprawdż przewody zasilająca centralkę gazu i gniazdo bezpiecznika Prawdopodobnie są podłączone bezpośrednio do akumulatora Stan styków centralki , sprawdz czy przełącznik G/B klika może się tam coś dzieje Jeśli to nie pomoże winą może byc sama centralka Jeśli masz po gwarancji rozbierz i zobacz czy nie ma tam wody
    wedzior
    Level 10  
    Mechanicy mi cos tam grzebali i moze cos sie odlaczylo..ale to co sugerujesz ze cos sie odlaczylo?
    laufer888
    Level 19  
    Wygląda na to że coś raz łączy a raz nie i prawdopodobnie ginie zasilanie centralki gazu , sprawdz to co napisałem
    wedzior
    Level 10  
    Zasilanie centralki gazu(czyli glownego sterownika) idzie od akumulatora czyli po prostu zobaczyc jak te kable wygladaja czy nie sa gdzies zawiniete czy cos tak?
    wedzior
    Level 10  
    Sprawdziłem przewody i wydaje sie ze wszystko jestok...przełącza na gaz ale teraz znowu totalnie nie chce jechac na gazie, myslalem ze nie mam gazu, zatankowalem i jest to samo w ogole nie ma mocy i dusi sie, i tak jak bylo wczesniej przelacza na benzyne i gaz na przemian co jakis czas.:/
    laufer888
    Level 19  
    Sprawdz szczelność między filtrem powietrza i kolektorem ssącym , czy przewody nie są pozaginane , filterek gazu
    wedzior
    Level 10  
    filtr gazu wymienialem pare tygodni temu, a co do kolektor ssacy to nie wiem:/ nie wiem tez gdzie on jest;/
    mirko78
    Level 1  
    mialem podobny problem w vektrze okazalo sie ze gniazdo bezpiecznika elektrozaworu gazu bylo luzne i nie zawsze byl styk. wiec elektrozawor co chwile sie zalaczal i wylaczal
    wedzior
    Level 10  
    Wlasnie wrocilem od gazownika, wyregulowal mi gaz, ale problem przelaczania na benzyne jest nadal. Koles stwierdzil ze to moze byc wina przewodow albo usterki w jeszcze innym elemencie ukladu zaplonowego...ale jaki to ma zwiazek z gazem? i przelaczeniem na benzyne?
    sowwoj
    Level 11  
    Sprawdż na centralce gazu przekażnik benzyna gaz-to ten w którym słychać kliknięcie podczas przełączania.W moim przypadku był to zimny lut na cewce przekażnika
    Tomecki30
    Level 11  
    Powoli kolego ,przede wszystkim podaj jaki rodzaj masz instalacji (podciśnieniowa czy wtryskowa)potem postaraj się zobaczyć jaka to firma- producent ( AC stag 300 itd.)Prawie każdy rodzaj instalacji podłączamy do układu zapłonowego w samochodzie po to aby odczytać obroty silnika. Podaj te informacje a postaram się szczegółowo opisać co dolega
    wedzior
    Level 10  
    Wiec nie wiem jaki to typ instalacji...auto przelacza mi sie na gaz gdy przelacznik przy kierownicy jest ustawiony na gaz...i dodam gazu..czyli zwiekszajac obroty do "iluś tam" slysze pstrykniecie i przelaczenie na gaz.
    vlaD_22
    Level 9  
    Witam odgrzebuje trochę stary temat ale dla mnie na czasie.... Mianowicie ostatnio miałem problemy z Astra F 91r z silnikiem 1.4 8v. Mam instalacje gazową. Po naprawie auta które nie paliło chodziło wszystko cacy aż do dziś. Zatankowałem gaz i tak znikąd przestał chodzić na gazie opelek. Mianowicie kontrolka gazu pokazuje, że przełączył się z benzyny na gaz (gdy jest benzyna dioda szybko miga po przełączeniu na gaz przy 2000obr/min i temperaturze 25C dioda pali się światłem ciągłym) ale nie słychać przełączenia się na gaz. Dioda wskazuje gaz, zaś chodzi na benzynie. Gaz I gen NICOLAUS mogę podać więcej danych z gazu tzn z elementów jego wyposażenia....