Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Philips 21PT166A po nagrzaniu znika stacja

25 Sty 2009 14:40 2234 22
  • Poziom 12  
    Problem w tym TV następujący, po pracy ok 8 - 10 minut oglądania, program który się ogląda znika, pojawiają się zakłócenia, czarno-białe mrówki na ekranie i zniekształcony dźwięk. Po przeskoczeniu pilotem na inny kanał i powrocie do poprzedniego znowu jest ok na jakieś 2 -3 minuty i tak już trzeba skakać z kanału na kanach aby się dało coś obejrzeć.

    Domyślam się że jest albo gdzieś zimny lut albo układ pamiętania stacji czy coś nawala.

    Co Wy o tym myślicie??
  • PCBway
  • Poziom 36  
    Anubis AAC, myślę że trzeba poczytać. Powodzenia.
  • Poziom 12  
    No trzeba poczytać i to dużo widzę. Rozumiem że ten "Anubis AAC" to jest jakaś wersja PCB wewnątrz odbiornika TV tak ??
  • Poziom 32  
    Witam.
    kolanopan napisał:
    No trzeba poczytać i to dużo widzę. Rozumiem że ten "Anubis AAC" to jest jakaś wersja PCB wewnątrz odbiornika TV tak ??

    Tak. Dokładnie jest to typ chassis (inaczej - płyty bazowej) zastosowanego w tym telewizorze. Radekrpisz dał Ci rozwiązanie "na tacy". We wskazanym temacie jest wszystko co potrzebne do usunięcia tej usterki.

    Pozdrawiam.
  • PCBway
  • Poziom 12  
    Witam!
    Nie wiem, czy jeszcze temat jest aktualny, ale przed chwilą skończyłem TV z podobnymi objawami. Udało mi się zmierzyć napięcie varicapowe, które po dłuższej pracy wzrosło o 0,29V z 13,1V do 13,39V. Napięcie 33V bez zmian. Gdy TV zgubił stację, znalazł ją trochę wyżej (przy wyższym napięciu). Wymiana głowicy UV915E radykalnie zmieniła stan rzeczy i teraz wszystko jest dobrze.
    Pozdrawiam...
  • Moderator
    Kolego kolanopan, tą twoją cewkę regulowaną jak to nazwałeś należy wylutować z płyty zaznaczając punk abyś pózniej prawidłowo ją zamontował. Gdy ją wylutujesz to od spodu tej cewki będzie maleńki kondensator rzędu pF należy zaznaczyć pod które nogi jest on podłączony i wykruszyć go następnie wstawić nowy o ile pamiętam ok.75pF. Cewkę wlutować z powrotem tak jak zaznaczyłeś i puścić strojenie, przy złapaniu kanału delikatnie stroić dla najlepszego efektu. Bardziej po chłopsku już nie umie.
  • Poziom 16  
    Lub jak kto woli wymienić cały filtr. Nie jest drogi i łatwo go zdobyć. W firmie L... wystarczy powiedzieć, że filtr p.cz. do Philipsa. Robota wtedy prostsza.
  • Poziom 12  
    ok dzięki, będę walczyć :)
  • Poziom 12  
    Otworzyłem dzisiaj TV chcąc wymienić ten kondensator, okazało się że elementu 5043, niema na płytce, jest miejsce na niego, zalane cyną punkty lutownicze ale filtra BRAK.
    Filtr 5040 był, regulując nim udało mi się zniwelować problem rozstrajania, wylutowałem cały filtr, wykruszyłem kondensator, wlutowałem kondensator 75pF od strony druku i teraz nie mogę ustawić go aby obraz był poprawny, co zrobiłem nie tak??
  • Poziom 29  
    Kolega bardzo niezrozumiale napisał. Nie wiadomo, czy cały ten filtr Kolega wymieniał, czy też wymieniał kondensator, czy też jedno i drugie. Jeśli tylko kondensator, to może jest o niewłaściwej wartości pojemności. I tu proponuję popróbować i podstawić kondensator, np. o mniejszej wartości pojemności i spróbować zestroić. Gdyby efekt był gorszy, to wstawić większą pojemność i powtórzyć czynność. Oczywiście nie ma sensu wymieniać go wewnątrz filtra, a wystarczy przylutować go do odpowiednich nóżek cewki od spodu płyty.
  • Poziom 12  
    Już piszę bardziej zrozumiale
    Wykruszyłem kondensator wewnątrz filtra, filtr wlutowałem ponownie, dolutowałem od strony druku kondensator o wartości 75pF. Efekt jest taki iż niemogę ustawić obrazu poprawnie.
    Przed chwilą doczytałem w dokumentacji układu TDA4504B, że dedykowany kondensator pomiędzy nóżkami 23 i 24 powinien mieć wartość 100pF, jutro zakupię odpowiedni i wymienię, jeśli uda mi się kupić cały filtr to wymienię kompletny podzespół.
  • Moderator
    Zakładamy że filtr wlutowałeś tak jak był pierwotnie(bez pomyłki) i kondensator równie prawidłowo pod odpowiednie piny(bez pomyłki). Inaczej będziesz błądził w nieskończoność.
  • Poziom 12  
    Tak, wlutowany został w takiej samej pozycji w jakiej był pierwotnie. Jutro zakupię odpowiednie podzespoły i będę walczyć dalej.
  • Moderator TV
    Ja w takich sytuacjach nie wykruszam kondensatora, tylko delikatnie wylutowuję, żeby zmierzyć pojemność i wiedzieć w przybliżeniu jaką ma pojemność. W filtrach w Philipsach zdarzały się i 56pF, i 100pF. Dobrze wiedzieć, od czego zacząć. A strojenie filtru radzę zacząć nie na wyszukiwaniu, tylko na jakimś poprzednio wstrojonym programie. Potem dopiero sprawdzić/ skorygować zestrojenie na wyszukiwaniu.
  • Poziom 12  
    Dzisiaj zastąpiłem kondensator 75pF kondensatorem 100pF, rezultat taki że jest dobra jakość obrazu i dźwięku na wcześniej zaprogramowanych kanałach przez ok 2 sekundy po przełączeniu kanału, po tym czasie na ekranie jest szum. Zmieniając kanał na inny znów przez ok 2 sekundy jest dobrze i szum. Zauważyłem że układ TDA4504B bardzo się nagrzewa, domyślam się że to jego sprawa, zamówiłem więc go wraz z nowym filtrem, ze sklepu internetowego lewan... jak będe miał elementy to zmienię oba i zobaczę czy to coś da.
    Czy ten układ można zamontować z wykorzystaniem podstawki precyzyjnej, czy raczej układy działające przy takiej częstotliwości muszą byś bezpośrednio na PCB montowane??
  • Poziom 29  
    Oczywiście, że można zastosować podstawkę.
  • Moderator TV
    A czy próbowałeś dostrajać filtr? Włączasz jakiś wstrojony program i kręcisz rdzeniem do uzyskania dobrego obrazu przy braku odstrajania. Nie sądzę, żeby to była wina układu, jest tylko źle dostrojony filtr. Ten nowy filtr najprawdopodobniej też będziesz musiał dostroić, ale przybajmniej nie będzie problemu z doborem pika.
  • Poziom 12  
    Kolejne starcie za mną, cackam się z tym telewizorem już tyle czasu i bez rezlultatu. Otrzymałem nowe elementy i wymieniłem, na początku filtr, po zmianie obraz był idealny na zaprogramowanych wcześniej kanałach, mała regulacja filtra pozwoliła na uzyskanie poprawnego programu, jednak po ok 5 minutach oglądania obraz znów zaczął uciekać, wymieniłem więc układ TDA4504, po wymianie efekt był zadowalający, jednak po ok 30 minutach oglądania programu znów zakłócenia, na ok 5-10 sekund obraz zastępowany jest czarno-białym szumem a obraz jest zniekształcony, występuje to cyklicznie co ok 30 sekund.

    Powiedzcie co jeszcze mogę sprawdzić bo już pomału mam dość siedzenia i naprawiania.
  • Moderator TV
    Masz dostęp do Serwisu Elektroniki? SE1/00-s.14-15 dokładnie opisane co sprawdzić.
  • Poziom 29  
    Czy po wymianie TDA4504 ponownie Kolega dostroił filtr? Proszę sprawdzić wartość napięcia ARCz na 21 pin układu. Powinno wynosić 6,5 V i nie wahać się. W obwodzie filtra 5040 znajduje się dioda 6042. Może być niesprawna. Jeśli nie ona, to trzeba szukać dalej. Temu uszkodzeniu pewnie towarzyszy płynięcie, lub skoki napięcia varicapowego na 11 pin głowicy. TDA4504 i filtr 5040 już Kolega wymienił. Mogą jeszcze być uszkodzone: procesor sterujacy 7600, pamięć 7685, głowica, albo niestabilne napięcia 33 lub 12 V. Może jeszcze coś. Zacząć trzeba od kontroli napięć wtedy, gdy występuje zakłócenie. Czy stabilne jest 33 V na stab. 6602. Jeśli nie, to uszkodzony stabilizator HZT33, lub rezystory przed nim ( 3601, 3602). Jeśli tu jest dobrze, to należy sprawdzić stabilność napięcia 12 V dochodzącego do emitera tranzystora smd 7686 przez rezystor 3603. Jeśli jest stabilne, to dalej proszę sprawdzić, czy na pin 41 procesora 7600, a zatem i w bazie podanego tranzystora zmienia się napięcie. Ewentualne zmiany, jak również uszkodzony tranzystor będą przyczyną zmian napięcia przestrajającego głowicę. Powodzenia!
  • Poziom 12  
    andrzej c dziękuje za wskazówki, filtr dostroiłem po wymianie układu TDA, sprawdzę wszystko w kolejny weekend :)