Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nagrywarka HD Bluewin TV300 restartuje samoczynnie.

matador123 25 Jan 2009 14:46 1968 0
  • Nagrywarka kupiona w lipcu 2008 roku pracowała bezbłędnie do stycznia 2009.
    W styczniu 2009 zaobserwowano następujące objawy.
    1. Przy próbie wyłączenia z pilota, nagrywarka wykonuje restart, podczas uruchamienia po tym restarcie miga czerwona dioda.
    2. Po restarcie na niebieskim tle na ekranie TV pokazuje się napis "HIGHLEVEL" po czym nagrywarka przechodzi do trybu EE pokazując niesynchroniczny sygnał z pierwszego zaprogramowanego kanału TV.
    3. Urządzenie można włączyć do normalnej pracy, naciskając krótko podczas pierwszej fazy restartu klawisz ON/OFF pilota. Działanie wszystkich funkcji prawidłowe po tej czynności.
    4. Podejrzenie padło na software. Zainicjalizowałem dysk (oryginalny Maxtor 120GB), zaprogramowałem stacje TV.
    5. Po tej czynności objawy usterki nie ustąpiły.
    6. Rozkręciłem nagrywarkę. Zmierzyłem napięcia wtórnej strony zasilacza (przetwornicy) na złączu molex dysku twardego. Napięcie 5 V - O.K. Natomiast napięcie 12 V zaniżone, ok. 10,90V, ponadto na oscyloskopie widoczne "śmieci" na tej linii zasilania. Tradycyjnie - wymiana wszystkich elektrolitów po stronie pierwotnej i wtórnej przetwornicy definitywnie złatwiła problem.

Mała uwaga: Zasilacz od strony lutowniczej PCB miał szarą, prawdopodobnie skrystalizowaną cynę. Dlatego polecam także profilaktyczne poprawienie pól lutowniczych.
    About Author
    matador123
    Level 20  
    Has specialization in: telewizja cyfrowa
    matador123 wrote 321 posts with rating 30, helped 25 times. Live in city Wrocław. Been with us since 2005 year.