Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Uszkodzony laptop. ASUS 7000G na PIII 600

Tantor 06 Kwi 2004 11:43 5207 42
  • #1 06 Kwi 2004 11:43
    Tantor
    Poziom 10  

    Kupiłem na allegro laptop Medion LT 9399 ( w rzeczywistości ASUS 7000G) na PIII 600 .
    Laptop nie uruchamia się, sprzedający twierdzi, że jeszcze do niedawna laptop uruchamiał się po naciśnięciu obudowy od spodu.
    Startuje twardy dysk, po włożeniu płyty, również słychać, że napęd rusza, ale nie ma nic na ekranie. Podłączyłem monitor zewnętrzny, również żadnej reakcji, chyba, że trzeba coś uaktywnić, aby był widoczny obraz.
    Rozebrałem sprzęt i jest odłączony wentylator na chipsecie, dodatkowo ktoś go potraktował lutownicą.
    Procesor się grzeje jakby normalnie, nie załacza się wentylator wyciągający powietrze z wnętrza obudowy.
    Zajrzałem pod spód płyty głownej, ale nie ma nic co mogłoby nie stykać. Nie słychać żadnych sygnałów z biosu.
    POMÓZCIE, to był dla mnie duży wydatek, a teraz jeszcze to. Jakiekolwiek wskazówki, co mógłbym jeszcze sprawdzić.
    Chciałbym dodać, że widziałem dokładnie ten sam laptop (ale sprawny), podczas startu włącza się wentylator główny, po czym po wejściu do systemu wyłącza się, potem włacza się sporadycznie.
    Nie pisz tytułów dużymi literami - REGULAMIN.[h]

  • #2 06 Kwi 2004 17:36
    Usunięty
  • #3 06 Kwi 2004 23:46
    bodzio b
    Poziom 14  

    sprawdz czy cd rom i stacia dyskietek zachowuje sie normalnie jeśli nie to może oznaczać brak napięcia -12volt z zasilacza - jsśli tak to zresetuj ustawienia biosu

  • #4 07 Kwi 2004 08:43
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Do tych co napisalii "porady" powyżej:
    Pierwszy: Odpowiedź nie na temat (kolega nie pyta się w poście o to czy kupić, tylko pisze, że już kupił i nie działa!)
    Drugi: Naprawiałaś choć raz laptopa!!????

    Ja bym poradził odłożyć jeszcze trochę pieniędzy i udać się do serwisu. Taka samodzielna naprawa nie ma sensu.

  • #5 07 Kwi 2004 08:58
    Tantor
    Poziom 10  

    WItam
    Sprawdziłem napięcia na wyjściu na wiatraki, na wszystkich wyjściach jest +5V(!!!).Wiatrak na chipsecie zaraz po włączeniu laptopa włącza się na ok. 0,5 s i koniec. Te wiatraki musza być sterowane z jakiegoś układu z czujnikiem termiczym, czy Wiecie gdzie jest taki czujnik i jak on wygląda.
    chodi o jakiś zimny lut, oderwaną nogę tranzystora, ...tak myślę bo ten laptop właczał się po umiejętnym naciśnięciu obudowy od spodu.
    I jesze jedno. Bardzo proszę o konkretne porady,ludzi którzy się na tym znają Dziękuję

  • #6 07 Kwi 2004 08:59
    c2h5oh
    Moderator

    Cześć !


    androot ma całkowitą rację . Jeżeli nie czujesz się na siłach , to lepiej udać się do serwisu , jednak trzeba się nastawić na spory wydatek.
    Jeżeli jednak wiesz co robisz , to zacznij od sprawdzenia zasilacza i wszystkich napięć . Jeżeli napięcia będą prawidłowe ( nie tylko +5 czy +12 ), to można sprawdzić , czy nie "rozsypał" się BIOS. Może o tym świadczyć brak jakichkolwiek komunikatów dźwiękowych.
    Ale podstawa , to prawidłowe napięcia . Bez tego nic nie sprawdzisz.
    Uruchom komputer , a wiatraki zostaw sobie na deser.

    p.s. Napisz , czy Tobie udało się uruchomić ten komputerek "przyciskając od spodu" , czy tylko sprzedający tak napisał . Często się zdaża , że sprzedając padnięty sprzęt tak piszą :D by kupujący łudził się , że to pewnie "zimny lut" .

  • #7 07 Kwi 2004 09:14
    Tantor
    Poziom 10  

    Dziękuję c2h5oh za tą odpowiedż , wreszcie jakaś konkretna!!! Bios tego sprawnego komputera nie wydawał żadnych dżwieków,( na pewno). Poz tym jeżeli rozsypał by się bios, to czy laptop startowałby sporadycznie, pod wpływem naciskania? Oczywiście sprawdzę napięcia i odpowiem co jest. Proszę o jeszcze. Zaczynam wierzyc, że coś z tego będzie, byle konkretni ludzie chcieli mi pomóc!!!
    ps Samo obejrzenie laptopa w serwisie- 200zł :(

  • #8 07 Kwi 2004 09:23
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Dla ścisłościL laptopy są często zasilane pojedynczym napięciem 19-22V. Przetwornice na płycie laptopa dostarczają z tego napięcia napięć 5, 12V, 3,3V i pewnie jeszcze jakieś inne.
    Spróbuj sprawdzić bezpieczniki na płycie laptopa. Często wyglądają jak rezystory 0,25W, tylko najczęsciej są białe - ceramiczne.

  • #9 07 Kwi 2004 09:44
    Tantor
    Poziom 10  

    Sam nie uruchomiłem tego sprzetu. Byc może jestem naiwny, ale rozmawialem osobiście z tym człowiekiem i wierzę mu.

    Jeżeli chodzi o znajomość rzeczy ,to zajmowałem się trochę elektroniką, jak jeszcze byłem wolnego stanu ...:)

  • #10 07 Kwi 2004 10:17
    kristoforo
    Poziom 12  

    Jak nie dasz sobie rady proponuje wysyłke do koszalina jest tam taka firma co naprawia płyty główne i są ok kozystałem z ich usług

  • #11 07 Kwi 2004 10:23
    tzok
    Moderator Samochody

    Po pierwsze - to że nie startują wiatraki jest normalne, one nie mają startować, włączają się dopiero po osiągnięciu przez monitorowane elementy (CPU, VGA, zasilacz) określonej temperatury. Opisane objawy sugrują faktycznie zimny lut lub mikropęknięcie płyty (ścieżki). Obawiam się, że będzie bieda z naprawieniem go, w serwisie prawdopodobnie wymienią Ci całą płytę.
    Jeśli gość jest naprawdę uczciwy to w takiej sytuacji powinien zaproponować anulowanie transakcji.
    P.S.
    Też kupiłem laptopa na Allegro - miał mieć lekko pękniętą obudowę a w rzeczywistość, miał odłamany cały róg (to akurat wada konstrukcyjna, w tym modelu tak się często dzieje) i w środku latały mu luzem wkręty mocujące płytę, do tego miał "nadwyrężoną" przetwornicę w zasilaczu (chyba przez te wkręty robiące zwarcia). Sprzedający po pierwszym mailu odemnie zaproponował zwrot lub wymianę na inny... nie skorzystałem, doprowadziłem komputer "do porządku" i działa do dzisiaj.

  • #12 07 Kwi 2004 11:15
    Tantor
    Poziom 10  

    Dzięki tzok

    Mój sprzedawca tez zaproponował mi zwrot pieniędzy, jednak chciałbym spróbować go naprawić. Cena w porównaniu z modelami w pełni sprawnymi tej samej klasy była o wiele mniejsza. może też mi się uda, bo wydaje się. że warto próbować.
    Będę wdzeczny za wszelkie wskazówki.
    A propos laptopa i osiągania własciwych temperatur. Ten sam działający laptop już w momencie włączenia zasilania uruchamia wiatraki, po czym po ok. 20-30s je zatrzymuje i włącza sporadycznie.

  • #13 07 Kwi 2004 11:19
    Usunięty
  • #14 07 Kwi 2004 11:24
    tzok
    Moderator Samochody

    Skoro sprawny tak się zachowuje to znaczy, że z jakiś powodów nie startuje BIOS (zazwyczaj to on zawiera procedury sterujące wentylatorami w laptopach).

  • #15 07 Kwi 2004 11:29
    Tantor
    Poziom 10  

    Dlaczego więc czasami startował? Czy to uszkodzenie mechaniczne jest w okolicy biosu ? Zaraz wyślę wszystko co człowiek sprzedający mi tego laptopa wie o jego historii.

  • #16 07 Kwi 2004 11:38
    tarnowski
    Poziom 22  

    Z tym startującym wiatrakiem to może on ma w biosie taką sekwencję startu i jak nie zrealizuje jej po kolei to anuluje uruchamianie. Jeżeli to któraś z wczesnych funkcji to może nawet nie piknąć. Ja bym sprawdził napięcia po inverterze, bezpieczniki polimerowe na płycie (wyglądają jak kond SMD) bywa że na płycie jest opis(FUSE), potem szukał bym termistora w okolicy procka (bywa SMD) . Narazie tyle dobra lupka ,światło i do roboty no i żeby Ci części nie zostało. Jak masz cyfraka to machnij kilka fotek z rozmieszczeniem elementów, jeżeli nie to kartka ołówek pisz i rysuj :) Acha i przetwornica może mieć odpowiednik PG tzn kiedy wyrywa nieprawidłowe obciążenia na wyjściach to rozłącza...?

  • #17 07 Kwi 2004 11:39
    Tantor
    Poziom 10  

    Oto historia laptopa( dostałem ją mailem od sprzedającego)

    Laptop został kupiony jesienią (październik) 2002 roku. Sprzedający twierdził, iż przywiózł go z Danii. Jeżeli Pan chce mogę podać do tej osoby emaila. Był w takim zestawieniu jak Pan otrzymał - nic nie było wymieniane. Używany głównie w biurze. Wiosną 2003 roku zaczęły się kłopoty - zwisy pod czas Windows, wyłączanie się bez powodu itp. Oddałem go znajomemu - który twierdził, iż ma on z kolei znajomego który potrafi rozebrać coś takiego i ewentualnie spróbować naprawić. Laptop wrócił do mnie po około tygodniu. Znajomy powiedział to co napisałem w pkt 1.Laptop po tej naprawie znów chodził prawidłowo do jesieni 2003 roku.Wówczas zaczęły sie problemy z jego włączaniem. Ponieważ nie uruchamiał się wiatrak i komputer nie startował - przypuszczałem że to może coś z chłodzeniem - jak było poprzednio. Ponieważ znajomy którego znajomy robił to - nie mieszka już w Warszawie - chciałem go oddać do serwisu. Tam za samo obejrzenie chcieli 200 zł - więc dałem sobie spokój. Tym bardziej iż zorienotowałem się, iż naciśniecie obudowy od spodu często pomaga. Jeżeli po naciśnięciu uruchmił się - chodził bez problemu - ale zdarzały się też zwisy -dość rzadko - więc trudno mi ocenić czy to wina Windows czy laptopa. Później się zaczęły problemy z naciskaniem - więc go wystawiłem na allegro (pierwsza aukcja). W między czasie praktycznie zupełnie przestał się uruchamiać - więc tamta aukcja nie została zrealizowana (kupujący się wycofał - mogę podać namiary celem potwierdzenia). W tej sytuacji ponownie wystawiłem laptopa i go już Pan kupił.

  • #18 07 Kwi 2004 11:48
    kristoforo
    Poziom 12  

    Sprawdz dokładnie układ zasilania na płycie głownej tego laptopa powinna tam być taka mała przetworniczka napięcia mogą być jakiś przerwy powstałe na skutek transportu maiłem taki przypadek w armadzie E500

  • #19 07 Kwi 2004 11:52
    Tantor
    Poziom 10  

    Dzięki tarnowski
    pożyczę aparat i jeszcze dzisiaj postaram się wysłać zdjęcia.

    kristoforo, czy mógłbyś mi podesłac namiary na ta firmę w Koszalinie?Na forum lub na tant0r(malpa)wp.pl

  • #20 08 Kwi 2004 09:25
    Tantor
    Poziom 10  

    Witam
    Dodaję dwa zdjęcia płyty glównej.
    Moge je również wysłać komuś na skrzynkę tant0r(malpa)wp.pl
    ps gdy chciałem zrobić lepsze zbliżenia , obraz zamazywał się
    Aha, powiedzcie co mam zrobić abyście z powodu pobrania tych zdjęć nie ponieśli straty
    Uszkodzony laptop. ASUS 7000G na PIII 600Uszkodzony laptop. ASUS 7000G na PIII 600

  • #22 08 Kwi 2004 10:19
    TONI_2003
    Moderator

    Jak dla mnie to na tych zdjęciach nic nie wypatrzę a tego modelu nie znam nie wiem czy tył by na skanerze lepiej nie wyszedł .Pozdrawiam

  • #23 08 Kwi 2004 12:41
    Tantor
    Poziom 10  

    Witam
    Co myślicie o takiej teorii:
    czujnik termiczny jest uszkodzony, w związku z tym podaje wysokie napięcie lub wogóle go nie podaje w zwiąku z tym przy starcie bios traktuje procka jako przegrzany i nie uruchamia kompa, tylko dlaczego nie uruchamia wiatraków...?
    Czy macie jakieś pomysły?
    PS Mogę zeskanować płytę , ale dopiero po świętach jak wrócę do pracy :(

  • #24 08 Kwi 2004 14:20
    Tantor
    Poziom 10  

    Coś znalazłem!
    Tak jak radziliście wziąłem się za lupę i natrafiłem w miejscu gdzie sprzedający kazał mi naciskać ślad po brakującym elemencie (zdjęcie tym razem zrobiłem przez szkło powiększające i neżle widać) sa trzy miejsca w lucie na których na pewno były nogi jakiegoś elementu(tranzystor?, napis jest d 30).
    Czy ktoś może mi powiedzieć jak jest z tranzystorami SMD.
    Co tam mogę wlutować , żeby sprawdzić?

    Orginalny element chyba wypadł wczasie rozbierania laptopa, bo go nie znalazłem wewnątrz obudowy.mam dwa stare laptopy może coś by pasowało.
    Uszkodzony laptop. ASUS 7000G na PIII 600

  • #25 08 Kwi 2004 16:06
    tzok
    Moderator Samochody

    Oznaczenie elementu jako Dxxx sugeruje, że to była dioda (być może podwójna), ewentualnie można spróbować odnaleźć na płycie inny element oznaczony jako Dxxx i odczytać jego oznaczenie, jeśli okaże się że to faktycznie dioda to można zaryzykować wlutowanie jakiegoś odpowiednika lub może naet uda się dostać taką samą. Jeśli to jednak tranzystor to nie ryzykował bym dobierania na chybił-trafił, lepiej poszukać identycznej płyty i zobaczyć co tam "siedziało".

  • #26 08 Kwi 2004 16:50
    Tantor
    Poziom 10  

    Dzieki tzok
    Niektóre z elementow trójnogich na tej płycie maja oznaczenie DXX a niektóre QXX(tranzystory?).czy sugerowałbyś wylutowanie diody np z grafiki tej płyty i wlutowanie w brakujące miejsce(tylko żeby sprawdzić) czy też szukać w innym laptopie?

  • #27 08 Kwi 2004 17:16
    tzok
    Moderator Samochody

    Sugerował bym odnalezienie podobnie oznaczonego elementu i kupienie go w sklepie, zresztą jeśli to podwójna dioda można ją zastąpić dwona 1n4148, tylko trzeba w karcie katalogowej sprawdzić polaryzację - polecam www.elenota.prv.pl

  • #28 08 Kwi 2004 19:06
    Tantor
    Poziom 10  

    Na wszystkich diodach na płycie głównej jest oznaczenie Pi dwie tyldy lub równa się ,czy to może oznaczać pojedyncze wyjście jest typu p ,a dwa wejścia typu n? O ile się nie mylę 1n4148 to zwykłe diody prostownicze ?[/b]

  • #29 08 Kwi 2004 19:10
    tzok
    Moderator Samochody

    1n4148 to dioda Shottky'ego ale jest często używana w charakterze uniwersalnej diody małej mocy.
    Musisz zidentyfikować typ tych diod i sprawdzić w karcie katalogowej.

  • #30 08 Kwi 2004 20:18
    Tantor
    Poziom 10  

    Wpisałem w wyszukiwarce na stronie podanej przez Ciebie P= i okazuje się ,że to jest trioda MOSFET N-Channel silicon do wysokich częstotliwości 300Mhz, czy można to czyms zastąpić? Zakładając, że brakujaca część to jest to.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME