Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kuchenka Mastercook - piekarnik nie dogrzewa

w.ig 25 Jan 2009 21:54 9331 10
Automation24.pl
    w.ig
    Level 11  
    Witam,

Mam od około 7 letnią kuchenkę Mastercook Elegance. Trudno mi powiedzieć jaki to model. Kuchenka ma wyświetlacz z zegarem i timerem, zapalarkę w osobnym przycisku, regulator temperatury piekarnika w pokrętle. Z innych "bajerów" termoobieg, rożen .....

Około 2-3 lata temu zauważyłem, że piekarnik nie dogrzewa. Jednak w ostatnim czasie sytuacja ta zaczęła mnie denerwować.
    Sprawdziłem. Obie grzałki grzeją. Włączyłem grzanie na maxa i po kilkunastu minutach sprawdziłem kręcąc pokrętłem przy jakiej temperaturze wyłączy się lampka. Lampka wyłączyła się przy 230 stopniach.

Czyli teoretycznie wszystko OK a jednak piekarnik nie dogrzewa.

Zanim zacznę coś kombinować z naprawami, chciałbym jakimś domowym sposobem (bez konieczności zakupu jakichś profesjonalnych drogich sprzętów) sprawdzić jaka jest maksymalna temp. jaką ten piekarnik osiąga i czy pokrętło do ustawiania temp. dobrze działa. Jak można to zrobić?
  • Automation24.pl
    Anonymous
    Anonymous  
  • Automation24.pl
    czyzyk84
    Level 2  
    I co takim multimetrem mamy sprawdzić? Mam taki sam problem że piekarnik nie dogrzewa. Posiadam tez multimetr uniwersalny, sprawdziłem prąd dochodzący do wszystkich grzałek i jest ok. Kuchenka to dokładnie mastercook 3462
    zbigniew3107
    Level 20  
    Kolega Dariusz miał na myśli miernik z pomiarem temperatury poprzez sondę , chodzi o porównanie temperatury wewnątrz piekarnika i termostatu czy nie ma różnicy .
    tom71
    Level 19  
    Witam! A to że napięcie na grzałki dochodzi, to wcale nie znaczy, że są sprawne. Sprawdzić trzeba je na upływowość.
    zbigniew3107
    Level 20  
    Grzałka gdyby miała upływność wyrzuciłby wyłącznik różnicowy, sprawdź miernikiem jaka jest różnica temperatur między wskazaniem miernika a termostatem .
    tom71
    Level 19  
    [quote="zbigniew3107"]Grzałka gdyby miała upływność wyrzuciłby wyłącznik różnicowy
    Wcale nie do końca prawda. Chcesz trochę takich grzałek? Mam wymontowane od kilku klientów, i wcale nie za każdym razem wyrzucały różnicówki , a okazały sie niedobre.
    david-92
    Level 12  
    Najlepiej sprawdź po jakim czasie gaśnie czerwona lampka przy 230 stopniach Celsjusza.;p
    zbigniew3107
    Level 20  
    Czas nie ma tu nic do rzeczy chodzi o uzyskanie odpowiedniej temperatury ,jak wspomniałem wcześniej porównaj temperaturę piekarnika z tęmperaturą wyłączania termostatu . Musisz zdecydować od czego zaczniesz ,grzałek czy termostatu jak porównasz temperatury będziesz miał miał więcej informacji co do problemu z którym masz do czynienia u siebie , jeśli będzie różnica temperatur to termostat jeśli wskazanie będzie dobre to grzałki powodzenia .
    Trull
    Level 28  
    A taka podstawowa rzecz, jak ciągłość uszczelki drzwiowej została sprawdzona? Ciepło ma to do siebie że gromadzi się u góry komory piekarnika jeśli uszczelka jest uszkodzona to w dolnej części będziesz miał duże straty ciepła.
    antekch
    Level 21  
    Nie wiem czy jeszcze potrzeba porady ,ale jedyna skuteczna przy działających grzałkach to do wymiany termostat.Bo jak piszesz 230 stopni to powinna osiągnąć dopiero po około20 -25 minutach a nie po paru.Za szybko wyłącza termostat i nie osiąga temperatury.