Witam mam problem, mianowicie zrobiłem jakis czas temu rtg na lampie Dy 86 lecz zdjęcia na paskach fosforyzujacych nie wychadzą a napięcie siega 16 kV zbyt dobrze. Pytanie jest następujace jaka lampa jest lepsza? Proszę o kilka rad:D
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamTomasz9131 napisał:Witam mam problem, mianowicie zrobiłem jakis czas temu rtg na lampie Dy 86 lecz zdjęcia na paskach fosforyzujacych nie wychadzą a napięcie siega 16 kV zbyt dobrze. Pytanie jest następujace jaka lampa jest lepsza? Proszę o kilka rad:D
hufca napisał:Witam, do zasilania lampy rtg potrzeba trochę wyższego napięcia rzędu 85KV
Tomasz9131 napisał:Witam mam problem, mianowicie zrobiłem jakis czas temu rtg na lampie Dy 86 lecz zdjęcia na paskach fosforyzujacych nie wychadzą a napięcie siega 16 kV zbyt dobrze. Pytanie jest następujace jaka lampa jest lepsza? Proszę o kilka rad:D
Stef napisał:
Witam...
Pracowałem kiedyś przy telewizji rtg....
Zasilanie lamp rtg to od 30 do 60kV wtedy było, nie wiem jak jest teraz.
Stef napisał:A konretnie to przy wysokim napięciu, małym prądzie i krótkim czasie robi się zdjęcia kości, a niższe napięcie, większy prąd i dłuższy czas pozwala na zrobienie zdjęć tkanek miękkich.
Stef napisał:O ile dobrze pamiętam, prąd zależny jest od napięcia żarzenia lampy.
Stef napisał:Ale powiem Ci coś jeszcze, większość kolegów którzy mieli do czynienia z naprawą rtg i nie dbali o zabezpieczenia fartuchami ołowiowymi są pod ziemią (a ołów też nie jest metalem wpływjącym na poprawę zdrowia).
To nie jest zabawa. Zastanów się co robisz zanim zaczniesz żałować.....
Stef napisał:A i jeszcze jedno, promieniowanie rtg zaczyna się powyżej napięcia 30kV!
Stef napisał:Dzięki temu możemy oglądać tv nie narażając się na napromieniowanie....
Tomasz9131 napisał:Tak a co do Mari Skłodowskiej Curie to ona sie bawiła metalicznym cezem i polonem wiec dlatego sie napromieniowała i zmarla.
Tomasz9131 napisał:Już to widzialem;p Mam jeszcze jedno pytanko jakie inne tranzystory moge zastosować do przetwornicy ZVS? Wiem ze czeba mosfety ale nie mam typu IRF... Chciałbym wiedzieć jakie inne moge zastosować?