Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Gramofon Bambino - Konserwacja i Naprawa

DomanReal 26 Jan 2009 19:51 8534 7
    DomanReal
    Level 12  
    Witajcie!
    Niedawno dostałem gramofon Bambino WG252. Stan taki sobie, skrzynka troche obdrapana, nie ma igły ale nie to jest najgorsze. W środku znalazłem odkręcone trafo, pourywane kabelki oraz brak lampy (ECL86 tam chyba była). Powiedzcie mi co mam zrobić z nim na początku.
    Niżej zdjęcie adaptera :

• Helpful post
    Scalak 303
    Level 13  
    Na początek potrzebny schemat, żebyś mógł podłączyć trafko, kable i założyć odpowiednią lampę.
    DomanReal
    Level 12  
    Schemat... tyle że ja go nie posiadam :)
    kopadam46
    Level 16  
    Witam. Schemat znajdziesz na forum. Wg. mnie masz wersję Bambina na ECL82. Pozdrawiam.
    TELERADIOMECHANIKA

Level 30  
    Podłączam się pod temat, i pytam, czy jest możliwość jeszcze zdobycia wkładek ?
    DomanReal
    Level 12  
    Wkładki już baaardzo trudno dostać. Ja mam inny patent - kupuję w sklepie najtanszą wkładkę piezo jaką mają i montuję ją do gramofonu. Nie jest już to samo co oryginał ale ważne że gra przyzwoicie.

Co do gramofonu znalazłem kolejny defekt - magnes głośnika jakoś dziwnie się odkleił, i można nim poruszać w boki a takze w górę i w dół! Jutro go wymontuję ze skrzynki i zdam relacje.
    ECL82 niestety nie mam, mam natomiast ECL86, pasowała by taka ? Znalazłem także uszkodzony rezystor (urwana nóżka zaraz przy wyprowadzeniu) postaram się go jakoś podratować a jak się nie uda to kupię nowy. Postanowiłem włączyć gramofon do sieci. Silnik sie kręci a na 45 coś tam sie kręci ten talerz... Jutro przejdę się na strych - mam tam wrak jakiegoś Bambino i wiem że na bank jest talerz z gumą, a sam talerz w lepszym stanie ale szary więc nie wiem czy zamontuję, i rolki gumowe są w idealnym stanie także to będzie tylko kwestia przełożenia :) Jutro zabieram się za mechanikę adaptera i zdam relację jak mi poszło :)
    kopadam46
    Level 16  
    ECL86 nie jest zamiennikiem dla ECL82. Głośnik raczej jest do wymiany. W warunkach domowych trudno jest wycentrować i przykleić magnes tak by cewka nie tarła o niego. Pozdrawiam.
    DomanReal
    Level 12  
    Sprzęt dzisiaj wymyłem, wygląda jak nowy. Głośnik jednak jest tylko do wywalenia. Poniżej zdjęcia - magnes odkleił się od cewki, próbowałem centrować, ale pole magnetyczne nie pozwala na to :( No trudno, poszukam gdzieś w swoich zapasach lub kupię na allegro. Podlutowałem 2 kabelki, jeden okazało się do masy szedł, a drugi szedł do transformatora. Uszkodzony rezystor na razie nie został wymieniony, zobaczyłem też luźno zwisający kabel i kondensator który nie ma nóżki, a do tego kabla właśnie idzie kawałek nóżki więc na bank jest to od niego. Lampy na razie nie wkładałem. Zobaczcie zdjęcia i piszcie odpowiedzi ;]