Witam. Mam ave z silnikiem 2.2 turbodiesel D-cat. Mam problem.Kiedy przekrecam kluczyk i zapalają sie kontrolki, pojawia sie brzęczenie przekaźnika swiec zarowych a obrotomierz pokazuje ok 1000 obr mimo ze silnik nie preacuje. Gdy chce załączyc rozrusznik nic sie nie dzieje tzn wogole nie ma reakcji. Co sprawdzilem..a wiec: akumulator w pelni sprawny. Probowalem znalesc gdzies zwarcie.Poruszylem wszystkim ale nic nie pomaga. Wymontowalem przekaznik swiec zarowych- jest OK.Na styku ktory zalacza swiece jest napiecie takie jak w akumulatorze natomiast napiecie sterowania cewki przekaznika wynosi ok 1,1 V czyli moim zdaniem jest za niskie. Gdzies gubi prąd albo przez zwarcie albo jakis przekaznik ma przypalone styki.Nie moge tego rozgrysc bo nie mam schematu do tego modelu. Nie wiem od czego jest sterowany obrotomierz- czy sygnal ma z alternatora czy z czujnika zamont np gdzies w okolicy kola zamachow. Czy moze mi ktos cos podpowiedziec?jaka jest kolejnosc zasilania np tego przekaznika swiec zarowych? czy ze skrzynki bezpiecz napiecie idzie do stacyjki czy to sterowanie tym przekaznikiem jest z komputera?