Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

2 piece na paliwo stałe, bojler i solar.

powerm 26 Jan 2009 23:25 6605 4
    powerm
    Level 23  
    Witam

Chciałbym dołączyć stary piec kuchenny (tzw. angielkę) z podkową do nowoczesnej instalacji z solarem, bojlerem i kotłem na ekogroszek. Dlatego proszę o pomoc w rozbudowie instalacji.

Instalacja wygląda tak: 300l bojler wyposażony jest w dwie nagrzewnicę, jedną do solara (osobny obwód) i drugą zasilaną z pieca C.O. na ekogroszek. Ten obieg jest sterowany sterownikiem pieca, który w zależności od temperatury zmierzonej czujnikiem na bojlerze włącza i wyłącza pompę wodną. Piec C.O. zasila także równocześnie równoległy obieg ogrzewania z wymuszonym pompą obiegiem.

Do tego wszystkiego chciałbym dołączyć podkowę z angielki tak aby w okresach przejściowych, albo jak np. przez ileś tam dni leje i solar nie ma od czego się zagrzać można było podgrzać wodę do mycia. Na angielce często się gotuje (przynajmniej raz w tygodniu - w soboty) i niestety ta energia się marnuje. Niby proste wystarczy włączyć angielkę w obieg i już, ale: po pierwsze chciałbym mieć możliwość spuszczenia wody z całej instalacji CO na lato i wyłączenia pieca na ekogroszek z zachowaniem możliwości dogrzewania wody w boilerze, po drugie angielką nie da się sterować a nie można dopuścić do zagotowania wody na piecu na ekogroszek. Z początku trywialny problem się mi skomplikował i nie wiem jak go rozwiązać.
    Z góry dzięki za pomoc.

2 piece na paliwo stałe, bojler i solar.

Dołączyłem schemat układu i proponowane rozwiązanie, proszę o ocenę, sugestie, poprawki. Aha angielka jest w mieszkaniu a piec na ekogroszek, bojler i większość osprzętu w piwnicy.
    Jeszcze jedno pytanie czy faktycznie nie spuszczać wody na lato? Pytam bo np. w blokach napełnia się kaloryfery na jesień i spuszcza na wiosnę więc jak to naprawdę wygląda?

No o zbiorniku wyrównawczym zapomniałem, jak go dobrać do instalacji?
    Dziękuje za przypomnienie o zabezpieczeniu, mam dodatkowe pytanie, co się będzie działo jak prądu zabraknie i a w angielce (przypominam jest wyżej od boilera) zabraknie prądu? Da się to jakoś rozsądnie zabezpieczyć?

Angielka faktycznie grzała bojler w łazience ale potrzebny był duży do solara i pieca automatycznego, więc po co drugi? Właściwie można by zamontować przełączanie ciepłej wody ale przełączanie z jednego zbiornika na drugi w trakcie kąpieli nie należy do wygodnych.
    jeremik
    Level 14  
    Poczytaj tu:
    Link
    co prawda sprawa dotyczy kominka, ale też w układzie otwartym, jak twoja angielka
    r69
    Level 2  
    Witam nie powinno się spuszczać wody z co w okresie letnim , grozi to szybką korozją ,pozdrawiam
    r69
    Level 2  
    Całość wygląda dobrze,trzeba zrobić odpowietrzenie angielki zawór bezpieczeństwa np2.5bar bardzo wskazany pozdrawiam.
    A-Mail
    Level 22  
    W blokach na 100% nie spuszcza sie wody na okres letni po takich zabiegach, po 5latach inatalacja nadawała by się do wymiany. Wilgoć + Tlen z powitrza zroią swoje.
    A podkowamoi rodzice mieli cos takiego z bolerem 100l czasami trzeba było palić caly dzień aby woda była ciepła na wieczór. Jak dla mnie szkoda pieniedzy na przeróbki a efekt praktycznie żaden