Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Punto II 1,2 16V 2001r, swiecące się wszystkie kontrolki..

fabos 26 Jan 2009 23:45 4618 3
    fabos
    Level 11  
    Witam,

zacznę iż przypadłość opisywana niżej zaczęła się jakiś rok temu. Wtedy trafił do jakiegoś specjalisty który obstawił błąd komputera. Zrobił 'cos' zapłacono 600zl i do zimy można powiedzieć ze było dobrze, nie licząc tego iż przez okres wiosny, lata, jesieni, może z 2razy był niżej opisywany problem.
    A od pewnego czasu, punto znów zaczyna świecić jak choinka. Nie ma znaczenia czy się jedzie czy stoi. Zapalają się wszystkie światła a mianowicie, awaryjne, postojowe, mgielne, (mała lampka w kształcie żarówki) uszkodzenie oświetlenia zewnętrznego, kontrolka hamulca ręcznego oraz wskaźnik paliwa spada na zero a co za tym idzie pali się rezerwa.

Dodam jeszcze iż od momentu kiedy rok temu, wrócił samochód od mechanika cały czas się świecą się dwie kontrolki poduszek

To nie jest to mój samochód. Oraz to ze nie było mnie przy tym jak auto było podpinane pod komputer wiec nie wiem czy wykrył jakiś błąd czy nie. Macie jakieś pomysły, bądź co można wpierw zrobić. Czy od razu udać się do serwisu Fiata

(PS. Jeśli popełniłem jakiś błąd odnośnie tematu, bądź formy posta proszę moderatora o nie przenoszenie go do kosza lecz zwrócenie mi uwagi na określone przewinienie. Poprawie to.)
    vvaldek
    Level 28  
    czy usterka jest caly czas czy pojawia sie od czasu do czasu? czy autko " po blacharzu" posprawdzac punkty "masowe " w okolicach miejsca naprawianego. Ostatnio mialem podobny przypadek i byla luzna masa w bagazniku po lewej stronie.. podlaczenie pod komputer przynajmniej wykaze czy kontrolki zapalaja sie bez powodu czy cos je wyzwala . oczywiscie bedzie to wiadomo jesli ten kto podlaczy komputer bedzie wiedzial co sprawdzic , czy ograniczy sie tylko do odczytania pamieci bledow. Co do wycieraczek to przyczyna wadliwego dzialania jest w samym silniczku
    darek2505
    Level 20  
    Raczej obstawiał bym na moduł BCM czy Body Komp jak kto woli(taka skrzynka nad nogami kierowcy)Miałem podobny przypadek
    fabos
    Level 11  
    Zapomniałem dodać w pierwszym poście o wycieraczkach które moim zdaniem mogą mieć jakiś wpływ na to wszystko. Jak wiemy wycieraczki maja dwa systemy pracy, non stop oraz czasowe. Problem polega na tym iż używając systemu czasowego słychać pod kierownica coś w stylu zwarcia, strzelania, a co za tym idzie praca wycieraczek jest zmieniona. W czasie pracy wycieraczek blokują się/zatrzymują na sek.

Bylem z tym w serwisie Fiata, umówiłem się na termin podłączenia go pod komputer. Z rozmowy wstępnej z mechanikiem dal dwie z wielu nieżyczliwości takiego zachowania, body komp lub skrzynka bezpieczników.

Jeśli problem serwis fiata mi naprawi, opisze to na forum i dam odpowiedz co było przyczyna. Lecz tak jak Darek napisał może to być BCM.