Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stara waga do 1t.jak przerobić na elektroniczną??.

mariusz83x83 27 Jan 2009 08:46 4511 6
    mariusz83x83
    Level 20  
    Witam mam wage starą i z szalą i ciężarkiem przesównym co 50kg i mniejszym co 1kg. i tak myślałem przerobić ją na alektroniczną czyli wyświetlacz cztero cyfrowy i jakies sensory pod stopy wagi czy jest to wogóle możliwe zrobić coś takiego oczywiście tanio i żeby działało coś na zasadzie wag łazienkowych prosze o jakieś porady.
    Klakier74
    Level 15  
    Jeżeli konstrukcja mechaniczna jest ok to wystarczy zamontować tensometr na samym ramieniu wagi ( dzięki czemu tensometr jest dużo mniejszy potrzebne były by do samej wagi.

Prawdopodobnie uzyskasz około 1500-2000 działek a to da stabilny wynik ( oczywiście o ile konstrukcja jest ok.

oczywiście możesz próbować dać tensometry pod każdy róg, usztywnić konstrukcję, zbudować podpory ale często lepiej kupić podest od np. Axisa.
    mariusz83x83
    Level 20  
    Tak mechanicznie jest wszystko ok to tylko tak dla wygody chce zrobić na elektroniczną i co to jest ten tensometr i z czego najlepiej zrobić wyswietlacz? może jakis schemat tego jak by to zrobić.
    Rafik4
    Level 31  
    Kolego poszukaj urządzenia o nazwie procesor wagowy, jak dobrze trafisz to dostaniesz komplet z tensometrem (tensometr to czujnik naprężenia, nacisku, który możesz zamontować tak jak podpowiada kolega wyżej na ramieniu wagi), na procesorze wagowym będzie wszystko co Ci potrzebne, tarowanie, zerowanie wagi i oczywiście wyświetli wagę, najszęściej też posiadają RS-a do komunikacji z komputerem.
    szarmi78
    Level 11  
    nie jest to tanie tensometr to mostek rezystancyj ny z którym pracuje układ wzmacniacza wagowego.. Najczęściej tensometr zasila się napięciem stałym a mostek daje napięcie miejsze w mV na 1V/2mV. Polecam ci produkt tej firmy http://www.mantracourt.co.uk/
    Raaf
    Level 22  
    Analogicznie do mechanicznych wag samochodowych i tą wagę można podłączyć nawet do komputera. Potrzebna jest tzw.hybrydyzacja .
    podłączenie polega na umiesczeniu tensometru między podstawą nieruchomą wagi a ramieniem ruchomym. kalibracja wg DTRmiernika i parametrów tensometru

tensometr(y), miernik wagowy.. są chyba tego setki
    ważną rzeczą jest tylko określenie dokładności, legalizacja (tensometr(y) i mierniki klasy III) i szukamy..wg kryteriów ceny i serwisu ;)

od siebie polecam produkty firm SCAIME, HBM a mierniki firmy Radwag (6000a na pewno zaspokoi wymagania :) )
    albo przyjaciel GOOGLE
    firek8
    Level 1  
    witam , mam podobne pytanko
    mam wagę mechaniczną 17 tonową najazdową
    mechanicznie wszystko sprawne i waży dokładnie
    chcę zamontować na ramieniu wagi jeden sensometr 500 kg i mam doo tego wyświetlacz cyfrowy
    tylko nie wiem w jaki sposób i dokładnie w którym miejscu zamontować tensometr
    jeżeli miałby ktoś rysunek poglądowy to bym był bardzio wdzięczny

:D