Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Elektrownia Wiatrowa budowa domowym sposobem cz.2 (Archiwum)

06061947 10 Nov 2009 11:56 1626592 4164
Helukabel
    elim
    Level 17  
    Panowie właśnie zbieram materiały do regulatora napięcia wg stronki pana Waldemara. I mam jeden problem, nigdzie nie mogę znaleźć tej diody tunelowej która jest tam zastosowana... [18V]

• Helukabel
    maxhurt
    Level 14  
    hamerg
    Poszukaj czegoś takiego z demobilu,kilka razy kiwniesz i maszt stoi.
    mosfetkiler
    Level 21  
    elim - przecież to jest dioda Zenera zabezpieczająca bramkę mosfeta pred przebiciem...
    kogan77
    Level 17  
    elim wrote:
    Panowie właśnie zbieram materiały do regulatora napięcia wg stronki pana Waldemara. I mam jeden problem, nigdzie nie mogę znaleźć tej diody tunelowej która jest tam zastosowana... [18V]

Dioda zaznaczona na czerwono......

Wybiegając naprzeciw pytaniom o te wolne skupisko otworów, to są to miejsca przygotowane pod dzielnik napięcia w przypadku, gdyby układ pracował pod napięciem wyższym niż 12V.......... czyli 24V, 48V itd.

elim
    Level 17  
    bo ze mnie taki elektronik...

dzięki wielkie.

odnośnie stawiania elektrowni - myślę o takim rozwiązaniu

tylko puki co brakuje mi kasy na taki podnośnik i liczę ze poniższy mi wystarczy, oczywiście będzie podnosił na 2 razy.. tzn ze pierwszym razem podniesie maszt do 45 stopni, gdzie nastąpi przepięcie podnośnika na płytę żelbetową, która jest pod masztem (2mx2mx0,5) i nastepinie podniesie do pionu. Płyta jest położona na ziemi.

Mój maszt ma 12m i jest z rury fi 230mm wiec to trochę wazy. z moich obliczeń wynika ze jak podnośnik będzie 1m od "zawiasu" to będzie dźwigał z siła równa 3,2 tony.

Usunąłem załącznik!
    [Akrzy]
  • Helukabel
    sianio
    Level 15  
    Elim trochę bym się bał takiego rozwiązania.Tak siłowniki stosowane na tych filmach są grubsze i mają na pewno większy udzwig.Ale ten twój jest troszkę za lichy.Stawiałem maszt 9-metrowy i wiem jakie siły na niego działają.Ale to tylko moje zdanie.Pozdrawiam
    elim
    Level 17  
    sianio wiem ze tu sa zastosowane porządnie siłowniki. Mój może i jest cieńki ale 8 tonek wyciska, i na dobrą sprawę gdyby maszt miał przewracać sie na bok to siłowniki nic nie utrzymają... tu ma być tylko siła wyciskająca. A stabilność musi trzymać zawias.

Się mi tak wydaje - jak wyjdzie zobaczymy, na początek będę podnosił samą rurę, potem dociążę jej koniec masą większą niż prądnica ze śmigłem i jak będzie ok to będę szczęśliwy i postawię wszystkim piwko (on-line).
    Na wiosnę jak trochę kaski więcej będę miał to poszukam jakiegoś solidniejszego siłownika najlepiszy by był taki, żeby po złożeniu miał do 60cm a po rozłożeniu 150cm, tzw teleskopowy.

tak czy siak dziękuję za komentarz.
    pozdrawiam
    TOMSON
    Level 19  
    Do elim

Na schemacie to nie jest żadna dioda tunelowa tylko dioda zenera zabezpiecząjąca tranzystor przed za wysokim napięciem na bramce tranzystora.Możesz dać diodę na 15V i też będzie dobrze
    roboszek8664
    Level 12  
    Od dawna sledze ten temat i chce zrobić na początek mały model. Udało mi się zdobyć mały silnik krokowy od drukarki canon i po dokonaniu pomiarów uzyskałem 3 waty i rozmyślam by przewinąć ten silnik bo jest jeszcze by nawinąć trochę więcej zwojnic silnik ma 8 cewek i 2 fazy (200 kroków) chce dać uzwojenie "faliste" czy jak to tam sie zwie.. obecnie silnik jest nawinięty drutem 0,25.. nawinąć planuje drutem 0,30 do oporu.. Co o tym sądzicie?

hamerg
    Level 20  
    Najpierw odpowiedz sobie na pytanie co chcesz uzyskać.Może być tak że się narobisz i efekt będzie inny niż byś chciał.
    Jeśli nawiniesz grubszym drutem to uzyskasz mniejsze napięcie, a metoda nawijania fabryczna różni się od domowej. Okaże się że nawiniesz mniej drutu niż oryginał.
    roboszek8664
    Level 12  
    To ma być mały wiatraczek (taki na początek) a później mam zamiar zbudować coś konkretnego... I może jednak nie będę ruszał uzwojenia... Co najwyżej pobawię się by upchnąć dodatkową faze...
    Marcin_xx1
    Level 21  
    Kwazor, TOMSON, sylwek9999 dzięki za odpowiedz.
    Pralki z direct drive to chyba od niedawna w sprzedazy w pl
    trzeba będzie poczekac na uszkodzone w dobrej cenie .
    roboszek8664
    Level 12  
    czytałem że turbina typu Savoniusa to jest to turbina wolno obrotowa i tu nasuwa się pytanie czy nada się do silnika krokowego bez przekładni?
    lleszek11
    Level 11  
    Do KUFCIO
    Czy udało ci się przerobić silnik 15KW?
    Kwazor
    Level 32  
    Roboszek8664 : Zaczynałem od podobnego projektu i trzeba powiedziec ze daje on spore doświadczenie.
    Przewinąć ten silnik to trochę ciężka sprawa ale spróbuj !
    Od 3W się zaczyna kończy się na 3kW :)
    lleszek11
    Level 11  
    Witam. Czy z silnika 7Kw 2800obr. po przeróbce wirnika, a na oryginalnym uzwojeniu wyciągne jego moc znamionową czyli 7Kw????
    MaksymilianG
    Level 1  
    Witam.
    Jestem tu nowy i pewnie zadam pytanie które padło już kilka razy. Chce zrobić prądnice z alternatora lecz napotkałem na problem z magnesami na wirniku. Jest 12 magnesów działa dobrze dam więcej nic się nie dzieje. Wirnik mam toczony z metalu. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tej sprawy może jakieś linki
    lpawel21
    Level 11  
    Witam.
    Chciałem zapytać czy ktoś się orientuje jakim prądem mogę obciążyć długotrwale i chwilowo moją prądnicę. Cewki nawinięte są drutem 1,2. Interesuje mnie odpowiedź praktyczna (z doświadczenia) a nie katalogowa, ponieważ cewki są zalane w żywicy a nie na powietrzu(jedna żyła) czy nawinięte na rdzeniu w przypadku transformatorów?

Elektrownia Wiatrowa budowa domowym sposobem cz.2 (Archiwum) Elektrownia Wiatrowa budowa domowym sposobem cz.2 (Archiwum) Elektrownia Wiatrowa budowa domowym sposobem cz.2 (Archiwum) Elektrownia Wiatrowa budowa domowym sposobem cz.2 (Archiwum)
    jw3417
    Level 18  
    do lleszek11 podejżewam że tak tylko musisz dobrze magnesy wkleić odpowiednią ilość biegunów i rozpędzić go do 2800 obr/min ale to nima sęsu jeśli się myle to poprawcie mnie sam jestem ciekaw czy to możliwe a może się da więcej niż te znamionowe 7 kw
    Edek45
    Level 29  
    Średnica drutu 1,2mm=2,25A.
    Chyba nikt by nie budował żadnych elektrowni wiatrowych.Kompletna bzdura,wejdź na stronę Greenpeace,on pierwszą amerykankę wykonał tym drutem.Poczytaj jego posty na tym forum a przekonasz się że można naprawdę dużo amperów wyciągnąć z tej średnicy.Ja mam amerykankę z uzwojeniem o średnicy 1,4mm i chwilami obserwowałem 50A.Piszę chwilami bo wiatrak to taka dzika bestia że czasem jest bardzo spokojna a czasem potrafi pokazać niezłe ampery.A tak nawiasem mówiąc to tylko czasem!
    I tyle.
    lleszek11
    Level 11  
    dzięki JW3417
    Chcę zbudować agregat prądotwórczy do ciągnika więc z rozpędzeniem go do tej prędkości obrotowej nie bęndzie problemu. Silnik ten ma 24żłobki. długość wirnika 14cm a średnica 12cm niestety tabliczka z parametrami jest nieczytelna. Czy ktoś może mi doradzić w jaki sposób ustawić magnesy.Elektrownia Wiatrowa budowa domowym sposobem cz.2 (Archiwum)
    Narysowałem jego schemat wydaje mi się że jest poprawny
    max-energy
    Level 22  
    Witam w tym temacie po raz pierwszy.
    lleszek11 wrote:

Chcę zbudować agregat prądotwórczy do ciągnika więc z rozpędzeniem go do tej prędkości obrotowej nie bęndzie problemu.

W takim wypadku dlaczego by nie zrobić na oryginalnym wirniku??

Czytałem dużo to w tym temacie, to w poprzedniej części i mam pytanko. Czy są jakieś przeciwwskazania gdybym chciał zrobić zarówno wirnik jak i stojan z drewna?? Wtedy można by było wykonać odpowiednią ilość żłobków ca za tym idzie niskoobrotową prądnice. No i problem z prądami wirowymi znika.
    Z góry dzięki...
    roboszek8664
    Level 12  
    Mam możliwość kupna 10 silniczków krokowych (bez przekładni moc wynosi około 2waty) chciał bym zrobić kilka małych turbin wiatrowych różnego typu co o tym sądzicie?

sylwek9999
    Level 18  
    do max-energy.ok,tak na poważnie, to przeciw wskazaniem jest przenikalność magnetyczna materiałów.
    co do tego trafa z poprzedniego posta,to zapomniałem dopisać o tym sznurku ,ale nie wielka strata bo i tak w koszu
    max-energy
    Level 22  
    Czyli zarówno stojan jak i wirnik mają być z materiałów magnetycznych??
    A jak to jest z aluminium??
    lleszek11
    Level 11  
    Do MAX-ENERGY
    Jak to na oryginalnym wirniku???
    max-energy
    Level 22  
    A czytałeś coś o silnikach klatkowych lub pierścieniowych??
    Przy stabilizacji obrotów nadsynchronicznych jak w tym przypadku są to najlepsze prądnice.
    lleszek11
    Level 11  
    Czyli rozpędzam mój silnik do 3000obr i na chwile podłączam do jego jednej fazy napięcie 230V, po chwili odłączam i silnik oddaje tyle prądu ile ma znamionowo.
    Mam przetwornicę sinusoidalną z 12V na 230V 300Watt, nadała by się na wzbudzenie?