Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Elektrownia Wiatrowa budowa domowym sposobem cz.2 (Archiwum)

06061947 23 Mar 2009 14:16 1626688 4164
SterControl
    greenpeace
    Level 24  
    Bardziej indukcyjna będzie cewka o powierzchni 2,5m2.
    Maciek!? Do czego dążysz? Ja mogę wykonać zwykłą cewkę o długości aktywnych odcinków jak w przypadku nowej V. Ale odległość pomiędzy magnesami będzie dwukrotnie mniejsza! Co będzie bardziej efektywne?
  • SterControl
    romanbem
    Level 17  
    MaciekWroclaw wrote:
    Lewitację?dlaczego?po prostu bedzia cewki osadzone na niej w jakiś sposób.

No to już bardzo wiele wyjasnia.
    Grunt to mądra rozmowa i jak obie strony się rozumieją.
    Ja już wsio paniał i dziękuję. :cry:
    Jedyny pożytek z tej dyskusji to taki że znacznie rośnie ilość punktów.
    O adrenalinie przez skromność nie wspomnę.
  • SterControl
    MaciekWroclaw
    User under supervision
    Greenpeace dorzucam rysunek "na oko",a co do magnesów to ustawić je jak najbliżej cewek.Mi nie chodzi o jakieś punkty,poco mi one? Ja chce zwiększyć efektywność elektrowni wiatrowej.Za punkty nie kupie chleba a z lepsza prądnica wyprodukuje więcej prądu i go sprzedam albo wykorzystam do grzania wody.
    MaciekWroclaw
    User under supervision
    Greenpeace to jak ty bys zwiększył indukcyjność cewek?Jak zrobić mocniejsza prądnice domowym sposobem?Daj proszę jakiś przyklad,rysunek,chętnie popatrzę postaram sie zrozumieć i chętnie poprę jak będzie miało ręce i nogi :D
    Ziko_
    Level 11  
    Witam. Zrobiłem sobie taką cewkę i teraz nie wiem czy zastosować takie czy klasyczne cewki w moim przyszłym amerykańcu.
    Wojtek32
    Level 28  
    MaciekWroclaw

Koledzy się zmęczyli , to mogę napisać .
    Padło wiele wypowiedzi , przeważnie na nie .
    Każdy widzi to co chce zobaczyć i tego się trzyma ja tonący brzytwy .
    Pisałem że nie należy kombinować tylko zrobić najprostsze rozwiązanie , żeby sprawdzić wynalazek praktycznie .
    Żadnych cewek w poprzek i dodatkowych magnesów , na początek starczy taka prosta .

Jak wiadomo jestem z ciemno grodu to nie douczony .
    Nie widzę zgrubienia cewek w takim układzie jak wyżej .
    I tak siedzę i myślę jakim prawem działają wszystkie prądnice .
    Amerykanki nie odważyłem się narysować bo na pewno zrobiłbym to źle .

Aby do lata i wszystko się wyda .

Pozdrawiam wszystkich Kolegów ,,,
    figokar
    Level 12  
    do Wojtek 32
    Zastanów się jakie będą zwroty indukowanego prądu po obu stronach tarczy w tej samej cewce.
    Będą one przeciwne, dlatego prądu z tej prądnicy nie uzyskasz.
    figokar
    Level 12  
    co do profesora nie będę się wypowiadał
    podstawowe prawa fizyki jednak nie kłamią

Dodano po 4 [minuty]:

jeśli jesteś przekonany do tego rozwiązania, wykonaj jakiś model i podaj wyniki a ja wówczas może zwątpię w swoją wiedzę i się jeszcze douczę
    Wojtek32
    Level 28  
    Może nie jestem przekonany , ale patrzę obiektywnie i widzę że ta niby jedna cewka jest podzielona na pół w tym samym polu magnetycznym N S .

Szkoda że nie masz odwagi i boisz się skrytykować Profesora bo jego pracę oceniamy nie moją .
    figokar
    Level 12  
    w tym samym drucie nie może jednocześnie płynąć prąd w dwóch kierunkach
    figokar
    Level 12  
    na twoim obrazku linie sił pola magnetycznego między magnesami N i S mają ten sam kierunek i zwrot po oby stronach tarczy z cewką
    figokar
    Level 12  
    zastosuj regułę prawej dłoni do opisywanego rozwiązania a wszystko zrozumiesz,

Dodano po 7 [minuty]:

Reguła prawej dłoni pozwala określić kierunek prądu indukowanego w przewodniku. Jeżeli wektor indukcji pola magnetycznego wchodzi w prawą dłoń, a kciuk pokazuje kierunek ruchu przewodnika, wówczas wyciągnięte 4 palce wskazują zwrot linii pola elektrycznego indukcji, powstającego w przewodniku.
    Wojtek32
    Level 28  
    To porównaj i sprawdź regułę , ja nie widzę różnicy poza wielkością odstępu wewnątrz cewek .
    Nie wiem jaki obraz zakodował się w twojej pamięci bo nie widzisz tego co pokazuje tylko to co chcesz widzieć .
    Brychu21
    Level 14  
    Do P.Rogasiek - Dasz trafo 1kVA i powinno wystarczyć. Tylko nie wiem czy takie robią. Najlepiej jakby był 2x48V to wtedy stycznik i mógłbyś przełączać wraz ze wzrostem napięcia. Gdy wolniej kręci i jest mniejsza częstotliwość to i wytwarza mniejszą moc. O połowe wolniej kręci, częstotliwość mniejsza o połowę, moc też mniejsza o połowe i trafo też to przeniesie. Jego zdolność przetważania spadnie o połowę, ponieważ przy mniejszej częstotliwości strumień magnetyczny potrzebuje większego pola powierzchni rdzenia, aby móc przenieść taką samą moc. Stąd np. w ameryce transformatory tej samej mocy co nasze mają mniejsze rdzenie. Zgadzam się z tym, że będzie sie bardziej grzał. Ale gdy będzie słabo kręcił generator to i tak mocy użytecznej dużo nie naprodukuje. A powiedzmy od 25 Hz do 75 Hz śmiało wytrzyma i wyprodukowaną moc przeniesie. Zróbcie doświadczenie z jakąś prądnicą i byle jakim transformatorem. Gdy podłączycie ją pod wtórne napięcie to przy jakiej częstotliwości pojawi się napięcie na stronie pierwotnej. Tylko uwaga na pierwotną stronę, bo mogą pojawić się groźne dla życia napięcia.
    Manierka
    Level 14  
    Mam pytanie, mianowicie jakiej średnicy muszą być łopaty wiatraka i parametry amerykanki by uzyskać z niej około 3kW energii?
    greenpeace
    Level 24  
    Nie jestem pewien czy Koledzy dobrze traktują tę cewkę V. Przeca nie można działać na tę samą stronę cewki dwoma różnoimiennymi magnesami - jak to Koledzy przedstawiają na rysunkach! Na dwa boki - tak, na jeden bok kierunek pola ma być w jedną stronę!

zohen
    Level 16  
    Manierka wrote:
    Mam pytanie, mianowicie jakiej średnicy muszą być łopaty wiatraka i parametry amerykanki by uzyskać z niej około 3kW energii?

Na przybliżone i szacunkowe oko: śmigło 5 - 7 m średnicy, amerykanka tarcze 40 - 50 cm.
    JESIOTR1
    Level 33  
    Do Wojtek32 - Tak powinno być ale w tej rewelacyjnej jest inaczej - tam nie może być indukcji - niemiecka konstrukcja nie pozwala.Połowa przewodu jest w drugą stronę - no chyba że, przeinaczysz magnesy.
    Wtedy pola magnetyczne się zniosą.Jak ktoś widział wirnik Pionowy to tam jest inaczej nawinięte ramki - mają przesunięcie - wtedy jest potrzebny komutator.
    greenpeace
    Level 24  
    JESIOTR1: Tam jest indukcja! Spójrz na rysunek z postu 21:58. A wiesz dzięki czemu? Dzięki metalowemu pierścieniowi na którym osadzona jest cewka.

Dodano po 3 [minuty]:

zohen: mocy nie podaje się w średnicy tarcz amerykanki. Moc to napięcie razy natężenie!
    Manierka
    Level 14  
    Ale mi własnie chodziło o wymiary amerykanki :), a po za tym zastanawiam się nad amerykanką z dwoma statorami.....
    zohen
    Level 16  
    greenpeace wrote:

zohen: mocy nie podaje się w średnicy tarcz amerykanki. Moc to napięcie razy natężenie!

A ja myślałem, że moc mierzy się centymetrami, albo w kilogramach! Chyba nie byłem na tej lekcji, albo spałem. Dzięki za zwrócenie uwagi!
    jareqp
    Level 11  
    Witam.
    Na forum jestem pierwszy raz. Czytałem wcześniejsze posty ale chciałbym się
    dowiedzieć, czy koniecznie muszę przezwajać silnik od pralki jeśli będzie on podłączony tylko do grzałki. Czy jeśli nie muszę przewijać moc prądnicy będzie o wiele mniejsza niż po przewinięciu? Silnik jest taki jak w linku do którego wszyscy prawie zawsze odsyłają.

http://www.elektrownie.tanio.net/silnik_pralka.html

Z góry dziękuję za odpowiedź.
    PAFEU
    Level 12  
    witam
    co myślicie o zmianie magnesów 45x25x10 N38 na 40x18x10 N50, ponoć są 2x mocniejsze?
    zohen
    Level 16  
    jareqp wrote:
    witam.
    na forum jestem pierwszy raz. czytałem wcześniejsze posty ale chciałbym sie
    dowiedzieć czy koniecznie muszę przezwajać silnik od pralki jeśli będzie on podłączony tylko do grzałki. czy jeśli nie muszę przewijać moc prądnicy będzie o wiele mniejsza niż po przewinięciu? silnik jest taki jak w linku do którego wszyscy prawie zawsze odsyłąją.

http://www.elektrownie.tanio.net/silnik_pralka.html

z góry dziękuję za odpowiedź.

Kolego, czytałeś ile z takiego pralkowca (po przewinięciu jak w na ww. stronie) wychodzi mocy? Jaką grzałkę chcesz zasilać? O zasilaniu grzałki np. w bojlerze możesz myśleć przy mocy od 1 kW w górę. Przemyśl to dobrze, żeby uniknąć rozczarowań.
    greenpeace
    Level 24  
    Manierka: Mnie w szkole uczono, że moc to iloczyn napiecia i natężenia a nie wagi i średnicy! Jak uczono Ciebie?
    Chcesz moc 3kW? A przy jakim napieciu chcesz tą moc osiagnąć? Przy jakich obrotach?
    Co to w ogóle za bzdura, by podawać moc w średnicy tarcz?! Jakim drutem nawiniesz? Ile zwoi.

Zohen: Czyli jak nawinę 3 cewki 1 zwojowe na średnicy tarcz 50-60cm to uzyskam 3kW? Skąd Ty bierzesz takie dane?

PAFEU: 2x silniejszy magnes nie oznacza dwukrotnego przyrostu mocy.
    jareqp
    Level 11  
    ja potrzebuje min 400W a z tego co jest w linku wychodzi max 100W więc albo jeszcze inna opcja przeróbki tego silnika (a mam ich 3) albo może lepszy będzie trójfazowy silnik o mocy 2,2 KW ?
    Manierka
    Level 14  
    Wiem co to moc i tak dalej, chodziło mi jedynie o gabaryty jakie by musiała posiadać taka pradnica, odpowiadając na twoje pytania:
    napięcie: ~230V
    obroty: ~300obr/min
    drut: 1mm
    nie wiem dokładnie ile zwoi, pozdrawiam Greenpeace:)

Dodano po 1 [minuty]:

Przepraszam jeśli cię tak zirytowałem:D
    zywiol.tom
    Level 14  
    jareqp wrote:
    ja potrzebuje min 400W a z tego co jest w linku wychodzi max 100W więc albo jeszcze inna opcja przeróbki tego silnika (a mam ich 3) albo może lepszy będzie trójfazowy silnik o mocy 2,2 KW ?

Wszystko zależy od ilości żlobków, średnicy i długości wirnika. Musisz wykorzystać ten z największą ilością żłobków, bo wtedy prądnica będzie bardziej wolnoobrotowa i moc będzie osiągana przy niższych obrotach. A parametry tego 2,2kW?