logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie żarówki energooszczędne wybrać? Philips, polskie czy zagraniczne?

Punkxp 27 Sty 2009 23:03 10868 6
REKLAMA
  • #1 6064254
    Punkxp
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Witam wszystkich i mam pytanie, ponieważ przymierzam się do kupna żarówek energooszczędnych i stąd moje pytanie bo widziałem na allegro żarówki Philipsa za ok 7 zł co w moich okolicach koszt to ok 25 zł na jednej sztuce tylko te są polskie, natomiast te z allegro są z zagranicy(Niemcy, Anglia)
    Słyszałem też iż niektóre są bardzo szkodliwe dla oczu i dlatego się pytam czym się kierować przy zakupie takich żarówek.
    Co polecacie, bo te z marketów są takie że lepiej się o nich nie wypowiadać, miałem takie kiedyś i potłukłem zaraz po ok pól roku.
  • REKLAMA
  • #2 6064725
    cacperro
    Poziom 13  
    Produkty tego typu zanim ruszą na rynek muszą być badane. Jeśli tego typu świetlówka kompaktowa(żarówka energooszczędna) ma być szkodliwa to bardziej możliwe że to jakaś tańsza podróbka a nie produkt firmowy bez względu z jakiego kraju.
    Przy zakupie warto się zastanowić gdzie będzie dana świetlówka zamontowana( pokój kuchnia itp) a co za tym idzie jakiej mocy od niej wymagamy. Z tego typu źródłami światła jest jak z jarzeniówkami tzn mogą mieć kolor ciepłej lub zimnej bieli (temperatura barwy). Ciepła biel mniej męczy wzrok ale do pracy podobno lepsza biel zimna.
  • REKLAMA
  • #3 6065522
    Punkxp
    Poziom 15  
    3 żarówki pójdą do pokoju, 2 do kuchni, i 3 na korytarz, bo tam się najczęściej świeci.
    A te z allegro to są podobno Philipsy z jakiejś angielskiej sieci energetycznej czyli tak zwane oem nie na sprzedaż bo takie w Polsce są ok 25 zł ten sam model. więc można taki kupić czy może polecacie Osram też mają ok 10 zł energooszczędne na allegro.
    W pokoju to do pracy z komputerem dla mnie i do oglądania TV dla rodziców.
  • #4 6065622
    cacperro
    Poziom 13  
    wysłałem Ci link do taniego philipsa o którym pewnie mówisz.
    Jeśli to te żarówki to spokojnie można kupować, nie wyglądają jak używki i pudełka oryginalne.
    Ciężko ocenić jakich świetlówek potrzebujesz:
    jęśli przy komputerze na biurku lub blisko to proponuje ciepłe światło, tak samo z telewizją. mniej męczy się wzrok dzięki temu. Co do mocy to są tabele. W zależności jaką miałeś zwykłą żarówkę to dajesz świetlówkę odpowiadającą jej mocowo
    8W-40Wżarówka
    14W-75Wżarówka
    20W-100Wżarówka
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 6411272
    Adrian12692
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Żarówki LUMAX są troche dziwne :? , świecą po wyłączeniu ...większość żarówek zazwyczaj się rozświecają, a LUMAX taki niejest,
    i niewiem czy to są jakieś podruby czy coś w tym stylu.
  • #7 7711320
    Punkxp
    Poziom 15  
    Temat można zamknąć, kupione Philipsy 2 8w i jedna 20 w z czego ta 20w jakaś kiepska mi się wydaje, długo się ładuje i światło takie męczące, teraz dopadłem 2 dni temu jakaś w kształcie zwiniętego węża i dużo lepiej świeci i ma też 20w, zamontowana w pokojju i kuchni.
    Te słabsze poszły do korytarza, gdzie nie potrzeba mocnego światła

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru żarówek energooszczędnych, w szczególności porównania oryginalnych produktów Philipsa dostępnych w Polsce i tańszych wersji importowanych z zagranicy (Niemcy, Anglia) oferowanych na Allegro. Podkreślono, że oryginalne żarówki firmowe przechodzą odpowiednie badania i są bezpieczne, natomiast tańsze podróbki mogą być szkodliwe dla wzroku. Zaleca się dobór mocy i temperatury barwowej (ciepła biel mniej męczy wzrok, zimna lepsza do pracy) w zależności od miejsca montażu (pokój, kuchnia, korytarz). Przykładowe odpowiedniki mocy tradycyjnych żarówek to: 8W odpowiada 40W, 14W – 75W, 20W – 100W. Wskazano, że żarówki Philips z zagranicy (OEM) są oryginalne i można je kupować, a także wspomniano o alternatywie marki Osram. Użytkownik ostatecznie zakupił żarówki Philips 8W i 20W, zauważając, że mocniejsza 20W długo się rozgrzewa i daje męczące światło, natomiast inny model o kształcie zwiniętego węża świeci lepiej. Żarówki o niższej mocy zastosowano na korytarzu. Pojawiła się też wzmianka o żarówkach LUMAX, które świecą po wyłączeniu, co budzi wątpliwości co do ich jakości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA