Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SCALEO E - wszystko na temat

melek1980 14 Apr 2010 20:06 26411 72
SterControl
    wjacek
    Level 12  
    Czy ma ktoś sterownik go grafiki zintegrowanej pod windows 7
    i do grafiki pci-e oryginalnej scaleo e pod windows 7 i xp jeśli tak to bardzo prosze o info. W windows 7 nie wykrywa grafiki zintegrowanej identyfikuje ją jako standartowa.
  • SterControl
    GiGi7
    Level 12  
    Witam i przepraszam że w tym miejscu zadam pytanie ale nie widze tematu SCALEO E w innym dziale. Do sprawy potrzebuje dowiedzieć się jaka jest czujka pilota w tym sprzęcie bo tak się składa że w sprzęcie zakupionym brak jest tego elementu. Sprzedający mi ten sprzęt twierdził iż bez kłopotu zakupie w/w w sklepie elektronicznym ale muszę wiedzieć o co zapytać. Kolejną sprawą jest w którym miejscu ta czujka jest podpięta bo na płycie gł. nie mogę znaleźć pinów do ir. Płyta w moim sprzęcie to : P4M-915GDI-LF/ SCALEO E ACTIVY MEDIA CENTER 570 . Z góry dziękuję za podpowiedź pozdrawiam Gigi7.
    User removed account
    User removed account  
  • SterControl
    danq
    Level 1  
    Witam.

Kupilem na niemieckim ebay'u obudowę do Activy Media 570. (mozna jeszcze ją wyszukać wpisując "Siemens Activy Media Center"). Wszystko ładnie, obudowa w folii, nóweczka, bez zasilacza. Oczywiście wszystkie kable w środku, jednak przygotowane pod oryginalną płytę główną. Bez żadnej instrukcji / opisu. Całość gotowa do montażu fabrycznego (wtyczka kolor / kolor).
    Zasilacz kupilem osobno. Typ identyczny - 250W, ale nie dedykowany do Acitvy (inna ilość wtyczek).
    Całość, domową metodą, została dostosowana do włożenia do środka dowolnej płyty microATX ;) patrz foto :)

zdjęcie nr 1 - obudowa po przeróbce

Edit.
    Ponieważ temat udało się opanować z prośby o rozwiązanie robię opis.

Obudowa Activy Media 570 / Scaleo - podłączenie VFD

Zdjęcie nr 2 - Front Panel "od tyłu"

Wyjście na front panelu / zdjęcie nr 2 (z podpisem "power itd") w kolejności rzędami od lewej

pusty / pusty / zielony (pwr gnd) / czerwony (hd_led-) / czarny (hd_led+) (pin1)

pusty / ślepy / żółty (pwr+) / pomarańczowy (pwr_led gnd) / brązowy (pwr_led+)

wtyczka do płyty głównej w kolejności rzędami od lewej (w zasadzie chyba to teraz układ standardowy)

brązowy / pomarańczowy / żółty / zielony / ślepy

czarny / czerwony / pusty / pusty / pusty

Do prawidłowego podłączenia potrzebujemy jeszcze zasilić:
    złącze 5v_pwr - przewód ze złączką typu FDD
    złącze sus_pwr - przewód ze złączką typu FDD - ale ze stałym zasilaniem 5V - fioletowy przewód z zasilacza
    pwr_led+ oraz pwr_led gnd ( w moim przypadku brąz i pomarańcz )

Zdjęcie nr 3 - Płytka od IR oraz Front AV IN, Front USB

Płytka jest nam potrzebna jeśli chcemy używać IR do sterowania kompem oraz wykorzystywać front AV in oraz front USB.
    Zasilanie jw. reszta wg. opisu na płytce.

Mogę podać wymiary krawędzi cięcia jak ktoś potrzebuje ;)

podziękowania dla kolegów QWINTO oraz NeronMJ (laki.dvhk.pl)

pozdrawiam
    danq
    Harry.H
    Level 11  
    Witam! Czy ktoś walczył z podpięciem przedniego panelu i wyświetlacza w Scaleo EV? Potrzebuje rozpiski pinów, płyta główna w tym kompie to FIC PTBG965EFN LF
    gregg11
    Level 2  
    Witam, piszę tutaj bo mam problem z pobraniem sterownika do przedniego wyświetlacza ze strony Fujitsu-Siemens, pobiera się on w prawdzie ale po sciągnieciu na dysk WinRar pokazuje błąd przy rozpakowywaniu. chodzi mi konkretnie o ten plik Scaleo-E Display.
    Może ma go ktoś na swoim PC-cie i chciał by się nim podzielić z innymi na tym forum. Pozdrawiam
    mateuszsz
    Level 11  
    Wie ktoś może jak podłączyć do płyty głównej oraz zainstalować odbiornik IR montowany w Scaleo E? Płytka dokładnie taka sama jak u użytkownika danq. Ale niestety nijak nie wiadomo jak to ustrojstwo podłączyć.

Druga sprawa to, czy ktoś wie w jaki sposób skonfigurować wyświetlacz VFD z XBMC? Pod DvbViewer jest plug-in i działa bardzo ładnie, niestety pod XBMC nic nie wiadomo.
    p0li
    Level 10  
    gregg11 wrote:

... plik Scaleo-E Display.
    Może ma go ktoś na swoim PC-cie i chciał by się nim podzielić z innymi na tym forum. Pozdrawiam

mam i się dzielę :)

aha - mam jeszcze jeden zestaw - nazywa się Scaleo-EV Display-VFD

też byś go chciał?
    bratmat
    Level 12  
    Myślę że to dobre miejsce na zadanie pytań w sprawie scaleo.
    Zakupiłem kompletne oryginalne Scaleo EV E2200 2GB Blueray + ATI 4650 + DVB-T Hauppage. Dodatkowo mam podpiętą klawiaturę Tracer Eureka Bluetooth oraz pilot MCE Acer RC804V-B
    W planach instalacja karty CTX-1924 DVB-T DVB-S2 PCI-E (na dniach)

Mam generalnie 3 problemy:
    1. Znalezienie oryginalnego odtwarzacza blueray pod windows 7 dla mojego napędu (jestem nadal w szoku że jest taki problem z odtwarzaniem płyt blueray) - będę musiał rozkręcić dziada bo niestety nie jestem w stanie znaleźć modelu napędu po symbolu DH6E2S (prawdopodobnie plextor albo liteon) a zależy mi na odtwarzaczu bundle (chcę być legalny a nie chcę bulić dodatkowo za odtwarzacz - na razie używam VLC ale to porażka)
    2. Uruchomienie wyświetlacza w LCD Smartie lub XBMC (uruchomiłem w mediaportal oraz w WMC)
    3. Szybkość przełączania kanałów na programach innych niż WMC jest nieakceptowalna

Ogólnie sprzęt chodzi całkiem fajnie, zużywa około 100W/h więc około 2 razy więcej niż tuner N-Recorder. Chodzą proste gierki np. Lego Batman :-)

Może ktoś wpadł na rozwiązanie ww problemów.
    Najeżony
    Level 10  
    Witajcie !
    Odświeżam kotleta...

Od czasu kiedy pisaliście sporo ze stron i linków się zdezaktualizowało.
    I nie mogę nigdzie znaleźć sterowników do SCALEO E pod windows XP.

Może ktoś z Was posiada takie i mógłby się podzielić ?
    bratmat
    Level 12  
    Zmieniłem kartę graficzną z Ati 4650 na Ati 5450. Ogólnie grafika 3d zwolniła jakies 10%-15% ale zużycie prądu spadło ze 100W do 70W. A także zmniejszył się hałas bo Ati5450 jest pasywna. Teraz jedyny halas to zasiłka i twardysk. Moja plazma jednak skutecznie zagłusza te dźwięki :-).Dodatkowo włożyłem tanią kartę DVB-T/S2 i cieszę się z telewizji satelitarnej. Używam DVBVIEWER 5.1 którego kupiłem za kilka euro i sprawdza się w miarę dobrze - przełącza kanały w miarę szybko jednak jest problem z prawidłową konfiguracją pilota MCE2005 .Niestety nie działa sterownik do wyświetlacza od scaleo E i w dvbviewer mam wyświetlacz martwy :-(. Następnym zakupem będzie moduł Phoenix aczkolwiek będzie problem z portami USB bo w środku nie ma wolnego złącza jednak chce sprawdzić jak działa współpraca z kartami kodowymi.

p.s. napęd blueray na razie okazuje się bezużyteczny :-) aczkolwiek udało mi się go skonfigurować dzięki AnyDVD :-P
    bratmat
    Level 12  
    Odkopie kotleta
    Nowe fakty. Na moim pudle Scaleo EVI które chodzi na bieżąco wywaliłem windowsa i używam Libreelec 7.0 ładowany z pendrive. Tanią kartę DVB zamieniłem na SKY DVB S950. System Libreelec 7.0 DVB Drivers działa wyśmienicie z moim pudłem. W zasadzie działają wszystkie funkcje łącznie z wyświetlaczem VFD oraz odtwarzacz BLu-Ray. System ładuje się szybciej niż N-recorder po pełnym restarcie. Jedynie mam problem z Netflixem który nie chce się uruchomić na przeglądarce Chromium z wspomaganiem sprzętowym.