Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jaką kuchenkę wybrać- indukcyjną, czy gazową?

ViperSW 10 Lut 2009 23:59 138582 97
  • #31 10 Lut 2009 23:59
    Jan_Werbinski
    Poziom 32  

    W drugiej taryfie są praktycznie takie same, jak na gazie, a w zwykłej około dwa razy wyższe.

    Są kuchenki indukcyjne jednopłytowe o mocy 1800-3500 W. Taką kuchnię podłączysz do zwykłego gniazdka. Możesz też kupić dwustanowiskowe, które nie przekrocza 5kW. Takie też podłączysz do jednej fazy.

  • #32 22 Lip 2009 13:48
    marcin112233pl
    Poziom 10  

    Ciekawi mnie ile kosztuje zł ile trzeba zużyć prądu do zagotowania 1 litra wody na kuchence indukcyjnej??

    bo można zmierzyć zużycie prądu licznikiem nie reklamuje się ani nikogo dostępne wszędzie http://www.elektroland.h2.pl/elektroland/foty/watomierz_800.jpg

    ja jak tylko dostane w ręce to zmierzę zużycie prądu przez czajnik elektryczny gotując 1 litr wody

    bo z gazem propan butan ciężko będzie przeliczyć koszty,
    chyba że ktoś ma obliczone.

  • #33 22 Lip 2009 20:56
    qwazarpl
    Poziom 11  

    Witam.

    Jestem posiadaczem kuchenki indukcyjnej od roku.

    Kupiłem kuchenkę z dwoma polami ceramicznymi i dwoma indukcyjnymi i teraz żałuję że nie z czterema indukcyjnymi.
    Nie wiem jak się ma cenowo gaz do prądu ale wiem że w indukcji grzeje się tylko dno garnka tak więc nie ma żadnych strat tak jak w przypadku gazu, który ucieka bokiem.
    Dzięki dużej mocy indukcji mogę w końcu przygotować potrawy które wymagają bardzo dużej temperatury.
    Co do garnków to zakupiłem zwykłe żeliwne garnki Polskiej produkcji, są dostępne w każdym sklepie i wcale nie takie drogie.
    Ileż tych garnków tak naprawdę potrzebujemy w domu ? trzy może cztery + patelnia.
    Przy indukcji bardzo ważne jest aby pamiętać że postawiliśmy garnek, zwłaszcza jeśli ustawimy pełną moc.
    Woda w garnku 5 litrowym zagotuje się w trzy minuty !!
    Ceramika po grzaniu jest gorąca czyli zużyty prąd ulatuje w powietrze a nasza kasa też, przy indukcji płyta jest ciepła i tyle.
    Gotując ciągle na indukcji zapomniałem o tym fakcie i rzucona na kuchnię ścierka poszła z dymem, w przypadku indukcji nie ma takiej opcji.

    Dla mnie to rewelacja i wszystkim bardzo polecam.

  • #34 22 Lip 2009 23:28
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #35 23 Lip 2009 01:18
    SaraniS
    Poziom 26  

    Witam
    Garnki sprawdź magnesem - jeśli przylega (do dna, boki nie są istotne), to garnek się nadaje.
    My zmieniliśmy jakieś 2 miesiące temu (remont instalacji w budynku, dokupienie siły, no i sprzętu ją zużywającego :D ) , więc na razie jeszcze się nie wypowiem co do ekonomii, ale komfort niesamowity :) Jak przedmówcy pisali - pola po gotowaniu są tylko ciepłe (rozgrzane wtórnie od dna garnka), gotuje się szybko i czysto, temperaturę ustawia się precyzyjnie. Jeśli coś wykipi, można to zetrzeć od razu. Komfort :D
    Garnków używamy na razie starych, emaliowanych, za to, co ciekawe, mamy zestaw garnków Bohrmanna (o ile dobrze pamiętam) - i te się nie nadają, mimo grubego dna - nie są ferromagnetyczne.
    Pozdrawiam

  • #36 23 Lip 2009 22:12
    qwazarpl
    Poziom 11  

    Zapomniałem napisać o istotnej wadzie ale nie tylko indukcji ale ogólnie płyt kuchenek.
    Strasznie wkurzające jest umiejscowienie sterowania płytą na samej płycie.
    Gdybym tylko mógł cofnąć moment zakupu, wybrałbym płytę którą steruje się od przodu.
    Postawię za duży garnek który nachodzi na sterowanie i jest problem.
    Położę ścierkę piszczy, dotknę mokrą ręka piszczy.

    Tak więc jak macie możliwość wyboru sterownia z przodu kuchenki nie na płycie polecam wybierzcie właśnie tą.

  • #37 24 Lip 2009 23:42
    multiiserwis
    Poziom 12  

    Płyta ceramiczna-gazowa. Zobacz AMICA Prometeusz.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Wszystkie GPC

  • #38 28 Lip 2009 18:09
    marcin112233pl
    Poziom 10  

    sprawdziłem ile czasu zajmuje podgrzanie 1 litra wody w czjniku elektrycznym; 3 min , pobór prądu 1870 W

    1,9 kW/h x 0,54zł (koszt kilowata w bloku) = 1,03 zł
    1,03zł / 60 min =0,017zł * 3min = 0,052 zł


    no ciekawe jak to się ma do indukcji?
    :D

  • #39 30 Lip 2009 21:35
    qwazarpl
    Poziom 11  

    Nie wiem jak to się ma do indukcji ale zauważ że to też prąd czyli cena ta sama.
    Można by jedynie podyskutować które urządzenie ma większą sprawność, grzałka czy indukcja.

  • #40 14 Wrz 2009 12:21
    przedsiebiorca1
    Poziom 10  

    Jako, że cena gazu jest coraz droższa, zamieniliśmy gaz grodzisk - czyli tam gdzie mieszkamy na płytę indykcyjną. To że się trochę wykosztowaliśmy to nic, jednak oszczędność jest na poziomie 30-40%. Więc serdecznie wszystkim polecam.

  • #41 20 Paź 2009 21:13
    rudytom
    Poziom 10  

    Czy może słyszał ktoś o kuchence wolno stojącej z dwoma palnikami gazowymi i dwoma polami indukcyjnymi? Szukam w ofertach firm i niestety nie mogę znaleźć? Dziękuję za pomoc!

  • #42 21 Paź 2009 20:15
    zarowka
    Poziom 12  

    przedsiebiorca1 napisał:
    Jako, że cena gazu jest coraz droższa, zamieniliśmy gaz grodzisk - czyli tam gdzie mieszkamy na płytę indykcyjną. To że się trochę wykosztowaliśmy to nic, jednak oszczędność jest na poziomie 30-40%. Więc serdecznie wszystkim polecam.


    W stosunku do czego ta oszczędność ? Z pewnością nie do gazu. Jak ktoś wcześniej napisał - w 2 taryfie indukcja jest porównywalna z gazem a 1 pierwszej już sporo droższa choć oczywiście zdecydowanie wygodniejsza i super estetyczna ale o tańszym niż na gazie ziemnym użytkowaniu można (narazie) tylko pomysleć - zmieni się to jeśli cena gazu wzrośnie znacząco.

  • #43 21 Paź 2009 20:39
    cirrostrato
    Poziom 36  

    Gotowanie wody na herbatę w czajniku elektrycznym uważam za bezdyskusyjne, taniej (nawet na indukcji) nie da się, z wyborem gaz czy kuchenka indukcyjna już bym dyskutował. Sam mam w chałupie kuchnie gazową (piekarnik elektryczny) i na razie nie zamierzam zmieniać na nic innego choć w czasie dogłębnego remontu kuchni wkułem w ścianę przewodzik 5x6mm (może trochę na wyrost) od licznika aż do okolic kuchenki. Kilku kolegów ma kuchnie indukcyjne, zabawka fajna ale były dwie wpadki i serwis wziął swoje a mało to nie było stąd moje ograniczone zaufanie do indukcji. Koledzy narzekają na tłuste osady ale to nie od gotowania na gazie tylko wyciąg nad kuchnią źle działa , na indukcji będzie tak samo. Kumpel serwisant też na razie radzi poczekać, jeśli w mieszkaniu jest gaz to nie widzę problemu, większa naprawa kuchenki indukcyjnej może kosztować prawie tyle co nowa kuchnia gazowa (z piekarnikiem elektrycznym) a taka gazowa (niedawno wymieniona na nową ,,markową") nigdy mnie nie zawiodła przez ponad 20 lat. Sprzedawca ma sprzedawać i zachwalać a nie doradzać co lepsze i tańsze w eksploatacji i ewentualnym serwisie.

  • #44 02 Lis 2009 00:02
    goldboyy
    Poziom 11  

    kto uważał na fizyce wie jak prostym zjawiskiem jest indukcja.
    napiszę to co wiem z własnego doświadczenia.

    gotowanie na gazie jest niebezpieczne i mało ekonomiczne bo:
    powoduje spaliny gazowe, które są trujące , zabiera tlen, powoduje "przewartościowanie" energii- używamy więcej energi niż potrzeba faktycznie, konieczność odprowadzania tych spalin, (przez co jest koniecznośc dodatkowego ogrzania pomieszczenia,które jest mocno wentylowane) poprzez stosowanie mocnych wyciągów.
    czuć smród spalonego gazu, i kipących potraw itp itd.
    wcale nie jest tanie bo nie mamy precyzyjnej regulacji i musimy uzyć dodatkową energie na wymianę powietrza a następnie ogrzanie itp.
    często jest tak że po prostu nie chce sie nam włączac wyciagu i wszystko kipi, w kuchni jest "zaduch" i brudzą się sciany i meble

    płyty elektryczne zwykłe( najczęsciej białe z takimi zeliwnymi "krążkami grzewczymi"- to totalna porażka, brak możliwosci w zasadzie jakiejkolwiek regulacji i ogromny pobór pradu, nawet gdy za kumuny prąd był tani to i tak wszystko się przypalało lub było niedogotowane, a pole grzewcze nagrzewało się tyle, że można było nabawić się problemów spowodowanych nadmiernym głodzenie się i/lub jedzeniem niedogotowanych lub spalonych potraw. stygnięcie płyty to masa czasu i ryzyko popażeń

    płyty ceramiczne- lepsza wersja płyty zwykłej: posiadają w miarę precyzyjną regulację, szybko się nagrzewają ( około kilkunastu do kilkudziesięciu sekund) estetycznie wyglądają, jednak mają spore straty bo grzeją nieprecyzyjnie i mało adekwatnie do wielkości dna garnka i wymagają sporej mocy- niekoniecznie siły, ale ciągną dużo prądu i też cięzko sie regulują, stygną kilka minut,ale też można sie zapomnieć i dotknąc niechcący gładkiej gorącej płyty

    indukcje- normalna płyta posiadająca możliwośc precyzyjnej regulacji. grzeje dno garnka. garnek zwykły najprostszy może być z ikei, lub nawet emaliowany taki jak z czasów prl;). jesli ktoś ma obiekcje może sobie do sklepu wziąść magnes (taką np naklejkę magnetyczna z lodówki) garnek musi przyciągać magnes i tyle, cała filozofia garnka. nie potrzeba garnków za kilka tyś z cudami i innymi bajerami wystarczą zwykłe najprostsze za kilkanaście-kilkadziesiąt zł. i nie słuchajcie tych bzdur sprzedawców co proponują Wam garnki w komplecie do płyty za kilka tyś. zróbcie cokolwiek innego z tą kasą ale nie kupujcie takich drogich garnków;P

    indukcja stygnie poniżej minuty, bo szkło nagrzewa sie tylko od dna garnka

    sam mam prostą płytę "bezfirmową" i:
    gotując np ryż zalewam sobie wrzątkiem ryż, ustawiam wszystko na 16minut i 100stopni przykywam pokrywką i znikam z kuchni -nawet nie musze ustawiac wyciagu -bo pary jest tyle co z czajnikia bezprzewodowego, indukcja podczas podgrzewania reaguje błyskawicznie- fajna opcja jest z możliwością zadanej temperatury- wtedy unikamy wykipienia.

    płyte posiadam już półtora roku i nie zauważyłem wzrostów rachunków za prąd-bo jak coś gotuje to gotuje precyzyjnie i tyle ile trzeba, gotuje codziennie średnio 30 minut
    (czasami 10 min a czasami 1h) w sylwestra chodziła ponad 5h;)

    jedyną wadą mojej płyty jest szum wentylatora (szumi jak 4 komputery), po zabudowaniu płyty -czyli wpuszczeniu w blat-(wygląda jakby była właśnie do zabudowy) szumi porównywalnie do normalnego komputera. moja płyta szumi bo ma wentylator chłodzący układ nią sterujacy-nie wszystkie płyty to mają,więc niektóre nie szumią.

    płytę kupiłem do testów i tak się została;) zaoszczędziłęm ładnych parę złotych bo kosztowała tyle co przeciętny garnek z pokrywką;) no może trochę więcej.

    gdzieś czytałem, że kupująć płyty indukcyjne marka nie ma większego znaczenia bo gdzieś tam jest jakiś producent co to tworzy do tego jakieś szkło i inni tylko dorzucają swoje loga a podobno układy sterujace też robi ktoś inny, nie wiem ile jest w tym prawdy, ale robie się sam zły na siebie jak bym miał zapłacić za płytę np 4 tyś.

    po prostu jesli ktoś chce sprawdzic czy indukcja mu podchodzi to niech kupi nawet jaką taką malutką (około 150)w markecie i sobie sprawdzi i sam oceni.

    moja miała być do testów a okazało się ze zostawiłęm ją...niby jest niemiecka...ale... brawa dla Chińczyków-tym razem zrobili kawał dobrej roboty...

    ps 1800watt na jedno pole w zupełności wystarczy-pamietajcie że strat jest dużo mniej niż w innych typach kuchenek.

    no to powiedziałem wszystko co wiem na temat indukcji;)
    mam nadziej, że komuś się przyda
    smacznych i nieprzypalonych potraw życzę;)

  • #45 03 Sty 2010 20:46
    wilk125
    Poziom 23  

    Witam
    Też mam dylemat, indukcja czy gazowa.Ma ktoś porównanie kosztów eksploatacji miedzy indukcją a gazem z butli(propan-butan)?

  • #46 04 Sty 2010 11:53
    lukecz
    Poziom 9  

    A ja chciałbym spytać o wymagania prądowe płyt indukcyjnych.
    Przymierzam się do (zbierającej nawet dobre opinie) płycie Teka IR 641.
    Ma ona moc 6400kW, nie wymaga zasilania 3-fazowego.

    I tu pojawiają się wątpliwości:
    Jako że mieszkam w bloku na 10 piętrze w którym instalacja elektryczna pozostawia wiele do życzenia, chciałbym aby ktoś się podzielił z doświadczeń z podłączania i działania tej płyty w mieszkaniu w bloku.

    Nie jestem elektrykiem, więc mogę "nie trafiać" w terminologię związaną z prądem, ale główne zabezpieczenie (czyli jeśli rozumiem główny korek dla mojego mieszkania znajdujący się w piwnicy) to 20A, moc umowna to 4kW. Z piwnicy do mojego mieszkania na 10 piętrze biegnie kabel prawdopodobnie aluminiowy "2,5" (za bardzo nie wiem czy to pole przekroju czy średnica?).

    Energetyka oferuje mi możliwość zmiany zabezpieczenia na 32A (6kW) ale to dopiero po zgodzie spółdzielni do której należy blok (dodatkowo znajomy elektryk powiedział mi ze dla takiej zmiany musiałbym wymienić cały kabel który biegnie z piwnicy do mojego mieszkania)

    Czy ktoś ma doświadczenia z podłączaniem indukcji w bloku mieszkalnym (tym bardziej z taka słabą instalacją jak u mnie), przeróbką instalacji i działaniem samej indukcji?

    Będę wdzięczny za wszelkie info.

  • #47 04 Sty 2010 16:41
    Polar09
    Poziom 14  

    bierz płytę indukcyjną. Szczerze polecam ;)

  • #48 20 Mar 2010 18:18
    RiFL3r
    Poziom 1  

    goldboyy, superposta zapodałeś, kilka ciekawych rzeczy w jednym wpisie. Dzięki wielkie za konkretne pisanie. Wahałem się co do indukcji, ale chyba faktycznie zdecyduję się na coś niedrogiego żeby się zapoznać z tematem w praktyce. Mam tylko jeszcze pytanie o szkodliwość pola wytwarzanego przez kuchenkę... Jest czym się przejmować?

  • #49 24 Kwi 2010 16:09
    Kwierzchos
    Poziom 12  

    Na aluminiowym przewodzie o przekroju 2,5mm w dodatku z 10 piętra to nie ma sensu instalować płyty indukcyjnej (chyba że pojedynczej o mocy do 3kW). Nawet jeżeli ci nie wysadzi bezpiecznika to spadek na linii będzie 10 - 20 V (a może i więcej). Pomyśl jak to wpłynie na komfort życia gdy będą przygasać żarówki. Ponadto przy obniżonym napięciu inne urządzenia, TV lub komputer pobierają dużo większy prąd z sieci co w oczywisty sposób przeciąża przewód zasilający i powoduje większe straty dostarczanej energii.

  • #50 30 Maj 2010 14:18
    Małga
    Poziom 2  

    Czy ktoś zna ten model?

    http://indukcja16a.amica.com.pl/
    PI 6509L
    płyta indukcyjna Plug&Play

    Opis
    bezramkowa, 4 pola indukcyjne, 3xfi16cm z funkcją Booster, 1x21 cm z funkcją Booster, sterowanie sensorowe

    Funkcjonalność:
    funkcja Booster dla czterech pól rozpoznawanie wielkości i obecności garnka, wskaźnik ciepła resztkowego, blokada włączenia przez dzieci
    timer, minutnik

    Parametry techniczne:
    wymiary 576x518 mm
    moc całkowita 3,5kW

    Producent proponuje: "Znajdź najbliższy kontakt, włóż wtyczkę i gotuj! Po raz pierwszy, do podłączenia płyty indukcyjnej nie potrzebujesz zasilania trójfazowego 400V. Wystarczy 230V, które już masz w gniazdku".
    Byłoby to idealne rozwiazanie dla mieszkań w blokach. Jeśli ktoś użytkuje taką płyte bardzo proszę o opinie

  • #51 05 Lip 2010 13:00
    olenka_71
    Poziom 1  

    Witam
    W najbliższym czasie również mam zamiar zmienić kuchenkę i zastanawiam się pomiędzy kuchenką gazową, a więc taką, która użytkowałam dotychczas, a indukcyjną. Indukcyjna kuchenka jest bardzo nowoczesnym urządzeniem, ma wiele plusów, jest bardziej wydajna przy gotowaniu, łatwej utrzymuje sie czystość itp. Ale chodzi mi o "końcowy produkt" uzytkowania kuchenki indukcyjnej - rachunek za prąd:P Czy ktoś zwrócił uwagę jak bardzo różni się rachunek za gaz przy kuchence gazowej i rachunek za prąd przy indukcyjnej? Nie chciałabym żeby zabila mnie wysokość rachunku za prąd:D

  • #52 11 Lip 2010 02:02
    melonik81
    Poziom 9  

    Wtrącę się w temat... Nie jestem JESZCZE użytkownikiem indykcji ale zamierzam nim być :D, I mam pytanie do osób nieco zorientowanych w temacie. Czym się różnią te dwa modele płyt boscha: PIE 651R14E oraz PIE651T14E. Z tego co ja zauważyłem, to tylko sterowaniem...

    Teraz pytanie za 100 pkt. - Czy indukcja ze sterowaniem takim jak w modelu PIE 651R14E to POWAŻNA uciążliwość w użytkowaniu??

    Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję :)

  • #53 06 Sie 2010 21:04
    GumowyKurczak
    Poziom 11  

    Ja też stoję przed dylematem jaką kuchnie kupić do świeżo wybudowanego domu - mam gaz i prąd wiec naturalnym wydaje się, że kuchenka powinna być gazowo-elektryczna - nie chcę samej elektrycznej bo już kilka razy przytrafiło mi się w życiu, że czekałem trochę na prąd w gniazdku :] a sama gazowa to tak trochę sprzecznie z moimi przyzwyczajeniami (jeszcze nigdy nie gotowałem na gazie).
    Z płyt elektryczno-gazowych można kupić elektryczne tradycyjne, elektryczne ceramiczne i elektryczne indukcyjne a i jeszcze natrafiłem na halogenowe - i tu pojawił się dylemat, którą wybrać - czytając przedmówców raczej pójdę w stronę indukcji z gazem (chociaż jeszcze nie jestem przekonany do końca) i tu chciałbym, żeby ktoś mnie utwierdził w słuszności wyboru MASTERCOOK IGD22S, lub powiedział, ze to bezsensowny zakup.

  • #54 08 Sie 2010 22:33
    Jan_Werbinski
    Poziom 32  

    Indukcyjna ma jeszcze tą stosowaną przeze mnie często zaletę, że dokończenie gotowania np zupy jest automatyczne dzięki timerowi. Tego nie ma na gazie. Duża wygoda i oszczędność czasu.

  • #55 11 Sie 2010 16:00
    GumowyKurczak
    Poziom 11  

    Jan_Werbinski napisał:
    Indukcyjna ma jeszcze tą stosowaną przeze mnie często zaletę, że dokończenie gotowania np zupy jest automatyczne dzięki timerowi. Tego nie ma na gazie. Duża wygoda i oszczędność czasu.

    timer to akurat w każdej płycie jest (nie tylko indukcyjnej)

  • #56 13 Sie 2010 08:01
    Jan_Werbinski
    Poziom 32  

    Elektryczne sterowane gałką i gazowe tego nie mają.

  • #57 16 Sie 2010 20:20
    zwykły człek
    Poziom 20  

    To ja mam dla Was złoty środek: IGD22S. Płyta, która ma 2 pola indukcyjne i 2 pola gazowe. Chyba jedyna na rynku. :) Miłego użytkowania - i 500 punktów od moderatora :)

    Dodano po 4 [minuty]:

    GumowyKurczak napisał:
    Ja też stoję przed dylematem jaką kuchnie kupić do świeżo wybudowanego domu - mam gaz i prąd wiec naturalnym wydaje się, że kuchenka powinna być gazowo-elektryczna - nie chcę samej elektrycznej bo już kilka razy przytrafiło mi się w życiu, że czekałem trochę na prąd w gniazdku :] a sama gazowa to tak trochę sprzecznie z moimi przyzwyczajeniami (jeszcze nigdy nie gotowałem na gazie).
    Z płyt elektryczno-gazowych można kupić elektryczne tradycyjne, elektryczne ceramiczne i elektryczne indukcyjne a i jeszcze natrafiłem na halogenowe - i tu pojawił się dylemat, którą wybrać - czytając przedmówców raczej pójdę w stronę indukcji z gazem (chociaż jeszcze nie jestem przekonany do końca) i tu chciałbym, żeby ktoś mnie utwierdził w słuszności wyboru MASTERCOOK IGD22S, lub powiedział, ze to bezsensowny zakup.

    To ja Cię utwierdzam, że to dobry wybór i potwierdzi to każdy z okolic Szczecina, kto nie miał prądu w zimie :). Jest tylko małe "ale" - nie powinno sie używać tych samych garnków na gazie i indukcji.

  • #58 18 Sie 2010 23:32
    GumowyKurczak
    Poziom 11  

    Jan_Werbinski napisał:
    Elektryczne sterowane gałką i gazowe tego nie mają.

    mam elektryczną płytę grzewczą sterowaną gałką zintegrowaną z piecem do zabudowy i mam timer :)

    zwykły człek napisał:
    To ja mam dla Was złoty środek: IGD22S. Płyta, która ma 2 pola indukcyjne i 2 pola gazowe. Chyba jedyna na rynku. :) Miłego użytkowania - i 500 punktów od moderatora :)


    no nie jest to jedyna płyta na rynku - TU jest ich kilka i właśnie chodzi mi o najlepszy wybór pośród dostępnych :)

    zwykły człek napisał:
    Dodano po 4 [minuty]:

    GumowyKurczak napisał:
    Ja też stoję przed dylematem jaką kuchnie kupić do świeżo wybudowanego domu - mam gaz i prąd wiec naturalnym wydaje się, że kuchenka powinna być gazowo-elektryczna - nie chcę samej elektrycznej bo już kilka razy przytrafiło mi się w życiu, że czekałem trochę na prąd w gniazdku :] a sama gazowa to tak trochę sprzecznie z moimi przyzwyczajeniami (jeszcze nigdy nie gotowałem na gazie).
    Z płyt elektryczno-gazowych można kupić elektryczne tradycyjne, elektryczne ceramiczne i elektryczne indukcyjne a i jeszcze natrafiłem na halogenowe - i tu pojawił się dylemat, którą wybrać - czytając przedmówców raczej pójdę w stronę indukcji z gazem (chociaż jeszcze nie jestem przekonany do końca) i tu chciałbym, żeby ktoś mnie utwierdził w słuszności wyboru MASTERCOOK IGD22S, lub powiedział, ze to bezsensowny zakup.

    To ja Cię utwierdzam, że to dobry wybór i potwierdzi to każdy z okolic Szczecina, kto nie miał prądu w zimie :). Jest tylko małe "ale" - nie powinno sie używać tych samych garnków na gazie i indukcji.

    generalnie to, że będzie gazowo elektryczna to przesądzone tylko nie mam pewności która - właśnie brak prądu przesądził o zastosowaniu 'redundantnego' (hehe) zasilania
    a że tak zapytam dlaczego nie powinno się stosować tych samych garnków ??

  • #59 19 Sie 2010 16:08
    zwykły człek
    Poziom 20  

    Gumowy... link spox, ale 99% z tych płyt to ceramiczno-gazowe, a ja pisałem o indukcyjno-gazowej. Miedzy polem ceramicznym a indukcyjnym jest przepaść. Dla mnie ceramika to przeżytek, ale to oczywiście moje zdanie. Pola żeliwne to już totalna kupa.

  • #60 20 Sie 2010 00:23
    GumowyKurczak
    Poziom 11  

    ok to wiem już jaką płytę kupię tylko podrążę temat garnków - dlaczego nie powinno się stosować tych samych garnków do indukcji i do gazu ??

    -------------
    EDIT:

    i jeszcze tylko jedno pytanie pomocnicze (nigdy nie miałem gazu więc nie wiem) czy palnik, który ma automatyczne zapalanie w przypadku braku prądu jestem w stanie odpalić ??

  Szukaj w 5mln produktów