Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
HelukabelHelukabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jaką kuchenkę wybrać- indukcyjną, czy gazową?

19 Kwi 2006 14:58 140301 97
  • Poziom 14  
    Zamierzam kupić sobie nową kuchenkę i zastanawiam sie nad wyborem zwykłej płyty gazowej, a elektrycznej płyty indukcyjnej, czytałem już wiele o zaletach i wadach obu ale nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi na pytanie która jest tańsza w eksploatacji, czyli z którą taniej wyjdzie mi ugotowanie np czajnika wody

    Moderowany przez skryn:

    Przeniosłem z "AGD i Systemy Grzewcze".

  • HelukabelHelukabel
  • Poziom 31  
    Jeśli czytałeś o tym to wiesz że do indukcyjnej są potrzebne specjalne stalowe garnki z grubym dnem. Poza tym sama kuchnia jest około 2x droższa od gazowej. Zużywa prąd, który jest droższy niż gaz i jej powierzchnia jest wrażliwa na zarysowania i uderzenia.
    Jeśli się zepsuje to zapłacisz sporo więcej za naprawę.
    Dla mnie wybór jest oczywisty - kuchnia gazowa.
    Indukcyjną można brać pod uwagę jeśli nie ma się gazu do dyspozycji i wybór między nią i elektryczną płytą grzejną.
  • Poziom 14  
    wiem że zużywa prąd droższy od gazu, ale chodzi o to ile tego prądu zużywa, bo jeśli go zużywa odpowiednio mało to może w sumie wyjdzie taniej, przecież tam nie ma dużych oporów prądu - czyli nie ma takich strat energii jak w zwykłych kuchniach elektrycznych a to powinno powodować mniejsze zużycie prądu
  • Poziom 16  
    Faktycznie nie wszystko nada sie do indukcyjnej, ale płyta ceramiczna elektryczna OK!!! Jeśli chodzi o koszty to ja mam od 10 lat i żałuję że dopiero wtedy się zdecydowałem. Aż mi głupio jak słuchałem ludzi: Oooo bo zapłącisz... zamiast samemu policzyć!!! Energia elektryczna droższa ale straty na płycie ceramicznej niższe, mnie kosztuje to jakieś 6zł więcej niż gazem. No i czysto!! - żadnego tłustego osadu na scianach i okapie.
  • HelukabelHelukabel
  • Specjalista AGD
    części od indukcyjnych dochodzą do 1000pln
  • Poziom 17  
    Od 7 lat posiadam kuchenkę ceramiczna i nie wróciłbym do gazowej.
  • Poziom 2  
    Coraz wiecej ludzi kupuje plyty indukcyjne, ale nie mam nikogo znajomego z taka plyta...
    Tylko z gazem i ze zwykla plyta ceramiczna.
    Co do gazu, to ja juz mam go dosc, a wlasciwie tego tluszczu na meblach.

    Troche te plyty indukcyjne tanieja, moze warto? Ale czy ktos moze zna zalety jednej nad druga?

    Pozdrawiam
  • Poziom 11  
    Niedawno kupiłem mieszkanie i noszę się zamiarem kupienia płyty indukcyjnej, początkowo chciałem postawić na markę i myślałem o płytach AEG. Rozmawiałem ostatnio z panem sprzedawcą-serwisantem pewnej hurtowni i pytałem o płyty indukcyjne różnych firm, o ich parametry, jakość wykonania, ilość reklamacji itd. Pan ten stwierdził, że właściwie to nie ma różnicy pomiędzy jakością wykonania tych płyt gdyż wszystkie są robione w dwóch fabrykach w Niemczech a poszczególni producenci zmieniają tylko wygląd i firmują je swoim logo. Zasugerował mi więc płytę indukcyjną Amica o symbolu PI6506TF gdyż jej cena jest stosunkowo niska. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia związane z płytami indukcyjnymi, czy faktycznie w tym przypadku firma produkująca nie odgrywa znaczącej roli i czy warto kupić płytę Amica? Być może jakieś sugestie odnośnie innych firm?
  • Poziom 15  
    Witam. Myślę, że należy jeszcze rozróżnić kuchnie indukcyjne z pokrywą ceramiczną od kuchni szybkogrzejnych oporowych, które również mają płytę ceramiczną. Pierwsze z nich rozgrzewają metalowy garnek poprzez indukcję (25kHz do 40 kHz) i wywołanie prądów wirowych w naczyniu. Drugie poprzez promieniowanie cieplne z rozgrzanych elementów grzejnych. W obu przypadkach jest płyta ceramiczna na wierzchu ale sposób ogrzewania to już całkiem różne bajki. Pozdrawiam
  • Poziom 2  
    Witam wszystkich.

    Przyglądam się dyskusjom na temat wyboru płyty elektrycznej.
    Sam stoję przed dylematem jej zakupu i zastanawia się czy ma to być indukcyjna czy zwykła ceramiczna.
    I tak przeglądając internet trafiłem na coś takiego jak MASTERCOOK ID622 S
    Być może jest to jakaś alternatywa dla tych, którzy wahają co do wyboru pomiędzy płytą indukcyjną a zwykłą ceramiczną. Ma ona dwa pola indukcyjne i dwa ceramiczne. I do tego jest dość tania (około 1600 zł).
    Powstaje natomiast pytanie CO ONA WARTA?
    Jeśli ktoś zna ten produkt to bardzo proszę o opinię. Myślę, że pomoże to nie tylko mnie ale także innym osobom.


    Pozdrawiam Nolewaj
  • Poziom 1  
    - Ceramiczne (witroceramiczne). Mają zupełnie gładką powierzchnię, na której zaznaczone są pola grzejne. Pola ogrzewane spiralą rozgrzewają się po 8-15 sekundach. Nowocześniejsze, zwane szybkogrzejnymi (HiLight lub High Light) - z grzałką halogenową - rozgrzewają się już po 3 sekundach.

    - Indukcyjne. Najnowocześniejsze - najbardziej energooszczędne i najszybciej reagujące na zmiany ustawienia. Pola grzejne wytwarzają pole elektromagnetyczne i działają wtedy, gdy postawi się na nich odpowiednie garnki ferromagnetyczne (dające się namagnesować). Ciepło wytwarzane jest nie w płycie kuchenki, lecz w dnie i ściankach naczynia. Wymagają zatem używania odpowiednich garnków - ze stali szlachetnej, stali emaliowanej lub żeliwa; garnki powinny mieć grube dno. Najlepiej stosować naczynia polecane przez producenta kuchenki. Po postawieniu garnka nieferromagnetycznego (zawsze z zawartością, np. z wodą) na polu grzejnym i włączeniu grzania, na płycie pojawia się informacja, że garnek jest nieodpowiedni i płyta wyłącza się automatycznie.

    Uwaga! Aby sprawdzić, czy garnek jest ferromagnetyczny, wystarczy przystawić do jego dna magnes. Jeśli nie przylgnie, garnek nie nadaje się do gotowania na kuchence indukcyjnej.
  • Poziom 13  
    Soprano81 bardzo ładnie to ujął, ja dodam od siebie że indukcja jest w tej chwili najtańszym sposobem grzania, tańszym niż gaz no i indukcja jest szybsza jakieś 4 razy niż gaz czy ceramika. Są to bardzo małe różnice ale mimo wszystko. A odnośnie informacji jakoby wszyscy producenci brali z dwóch fabryk to są brednie ten człowiek który to mówił chyba nie wiedział co mówi. Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach warto porównać przy zakupie moc poszczególnych pól indukcyjnych na płycie a nie moc całkowitą, wynika to z faktu iż indukcja ma zazwyczaj dwa generatory które są przydzielone do dwóch pól więc moc całkowita nie jest sumą mocy poszczególnych pól. Indukcję wymyślił Hiszpański fagor i bardzo dobre płyty robi w tej chwili Mastercook podstawowy model ID 4R kupisz w Euro za około 1499 zł wieć cena jest super. Odradzam płyty Candy gdyż w niektórych modelach po włączeniu funkcji booster pozostałe pola się wyłączaja. A co do garnków to najtańszy zetaw który działa na indukcji kosztuje około 200zł, np Zelmer, są już patelnie Tefala które też działają na indukcji.
    pozdrawiam
    P.S. Indukcja jest zdecydowanie najbezpiczniejsza dla dzieci, nie włączysz jej bez garnka i nie włączy się jak zostawisz na niej np łyżeczkę metalową. No i jak coś się rozleje wkoło garnka to się nie przypali.
  • Poziom 2  
    Witam, za jakiś czas odbieram mieszkanie i oczywiście mam dylemat, jaka płytę wybrać, indukcyjną czy gazową, wiadomo, że gazowa tańsza, a do indukcyjnej potrzeba specjalnych garnków, ale ciekaw jestem jak w późniejszej eksploatacji, czy rachunki są porównywalne??? w co lepiej zainwestować, pomóżcie :)
  • Poziom 22  
    nie wiem jak to jest z indukcyjnymi ale ceramiczne to dla mnie porażka-dużo żre prądu i wolno grzeje a jaki problem z garnkami dlatego polecam gazowe które są tanie w kupnie, tanie w eksploatacji i ugotujesz na tym nawet w kubku a nie będziesz szukał specjalnych garnków z których połowa nawet z tymi oznaczeniami to kicha bo albo podróba albo producent byle jaki... pytanie takie a indukcyjne też potrzebują zasilania trójfazowego jak ceramiczne bo jak tak to rachunki fajne:D

    wniosek:

    gotujesz obiady w domu to daj sobie spokój z wynalazkami bo o połowę dłużnej będziesz czekał na schabowego a jak nie to bierz bajer bo i tak wodę będziesz gotował w czajniku elektrycznym i nie będziesz musiał czekać a fajne będzie wyglądać:D
  • Poziom 10  
    Nie do końca zgadzam się z Mihas66. Płyty indukcyjne grzeją szybciej niż kuchenki elektryczne i zużywają mniej prądu. Są więc zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż elektryczne. Oczywiście nie z każdym garnkiem współpracują. Są drogie w zakupie i droższe w serwisie.

    Trochę o tym było tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1194574.html

    Jeżeli chodzi o porównanie indukcja vs gaz to sprawa nie jest taka prosta.

    Gaz wychodzi taniej (chociaż niektóry twierdzą, że różnica nie jest wielka). Można gotować w każdym rodzaju naczynia (aluminium, szkło żaroodporne ;-) ). Płyty są generalnie tańsze w zakupie i serwisie.
    Minusy to ryzyko rozszczelnienia instalacji gazowej, większa ilość oparów, dziecko może odkręcić kurek z gazem.

    Płyta indukcyjna wygląda zdecydowanie ładniej, mniejsze ryzyko że dziecko włączy palnik (aby zadziałało musi stać właściwy garnek)
    Minusy to garnki i koszt zakupu.

    Moim zdaniem wszystko zależy od preferencji. Jeżeli zależy wam głownie na walorach praktycznych i dużo gotujecie to zdecydowanie lepsza będzie płyta gazowa.
    Jeżeli zależy wam na wyglądzie kuchni. Planujecie wykończyć ją w wysokim standardzie to płyta indukcyjna będzie lepiej się komponowała.
  • Poziom 2  
    Oczywiście chodzi nam o walory praktyczne, myślę, że płyta będzie często używana, bo oboje lubimy gotować, wiadomo, że większość dnia spędzamy w pracy..( liczymy za jakiś czas na powiększenie rodziny), więc praktyka na pierwszym miejscu, wizualność.. gdzies dalej, choć z tego co widziałem, płyty gazowe nie są takie brzydkie....
    dzięki, za opinie...
  • Poziom 26  
    Moim zdaniem płyta indukcyjna ma zbyt wiele wad, chodzi mi głównie o brak możliwości używania rożnych rodzajów naczyń. A może gazowa płyta ceramiczna? Wtedy nie będziesz mieć dylematu, czy płyta gazowa, czy elektryczna ceramiczna. :)
  • Poziom 13  
    Różne rodzaje naczyń z których nie możesz korzystać ograniczają się jedynie do naczyń żaroodpornych reszta działa spokojnie na indukcji. Jest jeszcze rozwiązanie pół na pół czyli 2 pola ceramiczne i 2 pola indukcyjne przynajmiej kilku producentów robi takie modele.
  • Poziom 20  
    Znam też takich, którzy robią 2 pola gazowe i 2 indukcyjne. w.ig dobrze pisze. Rozszerzyłbym to jeszcze o takie stwierdzenie: gaz - opary (częstrze malowanie), duże straty ciepła (większość ucieka po garnku w komin), gorzej utrzymać w czystości (w indukcji masz płaską powierzchnię). Dyskutowałbym, czy gaz wychodzi taniej, bo jeśli przełożymy to na prędkość grzania z udziałem np boostera, to może się okazać, że jest taniej przy indukcji. Oczywiście ceny gazówek są niższe, ale i indukcja potaniała. Nie kupuj tylko najtańszych modeli Candy i Teki, bo to porażka. Ja jestem za indukcją, ale to oczywiście rzecz gustu i preferencji.
  • Poziom 10  
    Witam może płyta solgaz czyli wyglada jak indukcyjna a jest gazowa czyli gaz pod szkłem.Trochę droga ale rozważam ten zakup,ponieważ mam też ten problem co szemkel niewiem tylko jak z awaryjnością bo to dość młody produkt.Będę wdzięczna za wszelkie rady.
  • Poziom 10  
    A może płyta gazowa solgazu?Gaz pod szkłem czy ktoś zna ten produkt?
  • Poziom 11  
    zdezorientowana napisał:
    Witam może płyta solgaz czyli wyglada jak indukcyjna a jest gazowa czyli gaz pod szkłem.Trochę droga ale rozważam ten zakup,ponieważ mam też ten problem co szemkel niewiem tylko jak z awaryjnością bo to dość młody produkt.Będę wdzięczna za wszelkie rady.
    .amica sprzedawała badz sprzedaje ta płyte pod nazwa prometeusz i niebył to zbyt udany produkt szczegolnie jak byla zasilana propan-butanem co do indukcji sam mam taka płyte mastercooka id-64s i jestem z niej zadowolony w 100%. szkoda inwestowac kase w plyte solgazu za ta kase masz duzy wybor w ofercie plyt indukcyjnych
  • Poziom 33  
    jeśli masz już przyłącze elektryczne to użyj indukcyjnej jeśli nie to na siłę jej nie wciskaj . ja osobiście użyłbym indukcyjnej . może trochę droższa w zakupie ale estetyczna i bezpieczna w eksploatacji( w przypadku dzieci)
  • Poziom 10  
    amica już nie sprzedaje tej płyty ale bezpośrednio z firmy produkującej za 2000 można kupić czy o tym propan-butanie to sprawdzone wiadomości z pewnych żródeł?
  • Poziom 26  
    Miałem podobny problem i po długim szukaniu zdecydowałem się na zakup płyty gazowej w Domarze, w sklepie internetowym. Zaoszczędziłem co najmniej 200PLN. Przy kuchence indukcyjnej należy zmienić garnki. Jeśli chcesz mieć kuchnię na pokaz bierz indukcyjną. Jeśli do gotowania w domu to gazowa. Przy kuchence indukcyjnej należy się liczyć z świerczeniem czy innymi odgłosami.
  • Poziom 11  
    zdezorientowana napisał:
    amica już nie sprzedaje tej płyty ale bezpośrednio z firmy produkującej za 2000 można kupić czy o tym propan-butanie to sprawdzone wiadomości z pewnych żródeł?
    .serwisowalem te urzadzenia i na propan-butan nie polecam .odpowiedzałas tez sobie sama amica juz tego nie sprzedaje ( znikoma sprzedaz + duze problemy z ta płyta )
  • Poziom 11  
    adam_zg napisał:
    Soprano81 bardzo ładnie to ujął, ja dodam od siebie że indukcja jest w tej chwili najtańszym sposobem grzania, tańszym niż gaz no i indukcja jest szybsza jakieś 4 razy niż gaz czy ceramika. Są to bardzo małe różnice ale mimo wszystko. A odnośnie informacji jakoby wszyscy producenci brali z dwóch fabryk to są brednie ten człowiek który to mówił chyba nie wiedział co mówi. Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach warto porównać przy zakupie moc poszczególnych pól indukcyjnych na płycie a nie moc całkowitą, wynika to z faktu iż indukcja ma zazwyczaj dwa generatory które są przydzielone do dwóch pól więc moc całkowita nie jest sumą mocy poszczególnych pól. Indukcję wymyślił Hiszpański fagor i bardzo dobre płyty robi w tej chwili Mastercook podstawowy model ID 4R kupisz w Euro za około 1499 zł wieć cena jest super. Odradzam płyty Candy gdyż w niektórych modelach po włączeniu funkcji booster pozostałe pola się wyłączaja. A co do garnków to najtańszy zetaw który działa na indukcji kosztuje około 200zł, np Zelmer, są już patelnie Tefala które też działają na indukcji.
    pozdrawiam
    P.S. Indukcja jest zdecydowanie najbezpiczniejsza dla dzieci, nie włączysz jej bez garnka i nie włączy się jak zostawisz na niej np łyżeczkę metalową. No i jak coś się rozleje wkoło garnka to się nie przypali.



    sprostuje kolego sprawdz zanim cos napiszesz fagor nie wymyslil płyty indukcyjnej tylko brandt ktory nalezy do grupy fagor .a ten model ktory napisales nie jest najlepsza propozycja wolałbym wydac 2000 i miec id 64s
  • Poziom 13  
    marcinender28 napisał:
    sprostuje kolego sprawdz zanim cos napiszesz fagor nie wymyslil płyty indukcyjnej tylko brandt ktory nalezy do grupy fagor .a ten model ktory napisales nie jest najlepsza propozycja wolałbym wydac 2000 i miec id 64s

    Czasem sprawdzam zanim coś napiszę włascicielem Brandta tak samo jak Mastercook'a jest Fagor więc to jedno i to samo. Ja też wolałbym dopłacić ale rozmowa toczyła się na temat najtańszego modelu na rynku.

    Dodano po 11 [minuty]:

    zdezorientowana napisał:
    Ale podobno solgaz teraz ulepszył te płyty a z amicą to były pierwsze wersje i do tego trochę nieudane.Rozmawiałam z producentem ale wiadomo,że każdy swoje chwali dlatego szukam opini osób bezstronnych.Tylko może ktoś jeszcze cos wie o tym produkcie http://www.kuchniegazowe.com.pl/index.php?action=catalog&b_id=2

    Jeżeli masz siłę w domu kupuj indukcje, nie kupuj tego rozwiązania, jest nie praktyczne spaliny gazu uciekają tylko jedną stroną co powoduje notoryczne zabrudzenie ściany, płyta szkła rozgrzewa się do bardzo wysokiej temperatury. Wszystkie opinie jakie słyszałem na temat tych produktów były negatywne. Z informacji jakie podają wszyscy producenci płyt indukcyjnych wynika jasno że najtaniej gotuje indukcja i takie są fakty. Oczywiście nie są to duże różnice ale zawsze. No i ten kryzys gazowy :)
  • Poziom 10  
    OK chyba wyperswadowałeś mi ten produkt.A tak przy okazji jakie są koszty eksploatacji indukcji marudzę trochę ale nie chcę się zderzyć w przyszłości z ogromnymi rachunkami za prąd i co za tym idzie awantury w domu(bo to jest mój pomysł,mąż bardziej konserwatysta i najlepiej by został na gazie,sprawdzony temat i nie ma co szukać nowości).
    Dzięki za wszystkie wskazówki.

    Dodano po 44 [minuty]:

    Jeszcze jedno jak nie mam siły w domu to indukcja odpada chyba zapomniałam,że nie mam siły przecież.