Witam kolegów. Na wstępie zaznaczam, że jestem muzykiem - nie elektronikiem, mam oczywiście jakieś doświadczenie. Jestem zainteresowany budową wzmacniacza lampowego. Taki sam temat założyłem w innej kategorii tutaj macie link: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=5967178#5967178 . Tam kolega Driver polecił mi budowę wzmacniacza MV3, niestety od jakiegoś czasu nie mogę się z nim skontaktować. Proszę Was o opinie na temat tego czy jest to projekt warty zachodu. Mam nadzieje, że będę mógł liczyć na Waszą pomoc w trakcie budowy. Dodam tylko, że jestem już w posiadaniu lamp: 2xEL84 2xECC83 i 1xEL86 oraz transformatorów: TG 08 oraz TSL 80/T02 więc jeśli polecilibyście coś innego niż mv3 to proszę o coś na bazie tych transformatorów. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
budowa MV3 od podstaw jest nieopłacalna. Lepiej zbudować coś naprawdę innego. Oczywiście wszystko zależy od tego czego oczekujesz od wzmacniacza i co chcesz grać.
Jeśli chodzi o gatunek to zawsze miałem takie same zainteresowania, od czterech lat tłukę szeroko pojętego rocka i hard rocka, metal raczej nie. Marshalle raczej mi nie podchodzą, miałem kiedyś hybrydę VS8080, VOXa AD100VT, teraz chwilowo mam Peaveya Bandita i ten odpowiada mi najbardziej. Wydaję mi się, że coś na bazie Mesy powinno być całkiem ok. Problem jest taki, że schematów jest dużo, a wiadomo, niektóre DIY grają spoko, inne trochę gorzej. Akurat Ciebie Painlust dobrze kojarzę bo przegrzebałem już ogrom tematów o wzmacniaczach lampowych, zawsze się gdzieś wypowiadasz, tym samym dzięki za zainteresowanie.
Aha, jeszcze druga część odpowiedzi na pytanie. Czego oczekuję? Mocy małej coś koło 15W chwilowo gram w domu tak czy inaczej, szukam zespołu w Krakowie mój poprzedni się niestety rozpadł Problem jest taki kurczę, że mam już te transformatory o ile sieciowe może się nadawać (tak mi się wydaję?) to głośnikowe do czegoś a'la mesa niebardzo....
Po pierwsze brakuje ci co najmniej jednej ECC83 do tego aby pokusić się o coś ala mesa. Po drugie mesa nie jest konstrukcją na początek i może nie starczyć ci umiejętności. Po trzecie dlaczego uważasz, że głośnikowe się nie nadaje?
Aj nie wiem, jakoś tak mi się wydawało, że nie będzie pasować. Jeśli będzie- to nawet lepiej, chciałbym złożyć coś co najlepiej będzie się sprawdzało w tych gatunkach, które podałem i skorzystać z elementów, które już posiadam (głównie transformatory) A problem braku jednej ECC83 nie jest żadnym problemem, mogę się szybko zaopatrzyć Piszesz, że mogę nie posiadać takich umiejętności, z tym się oczywiście zgodzę, aczkolwiek wydawało mi się, że oprócz problemów związanych z wykonaniem chassis (co mogę oczywiście zlecić firmie) , prowadzeniem masy, złożeniem ze schematu , odpowiednim ustawieniem transformatorów nie będzie już nic trudnego, podejrzewam,że temat rzeka;)
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic612595.html#3165817 coś jak w tym temacie rozumiem? Akurat z tym wzmacniaczem nie miałem jeszcze do czynienia, aczkolwiek próbki jakie krążą po sieci są bardzo ciekawe o ile DIY będzie działać dość podobnie. Pytanie apropos tego projektu, czy którykolwiek z transformatorów które posiadam będzie się do tego nadawać. I pytanie drugie: Da się to przerobić jakoś na wersję head? jestem w posiadaniu paczki 4x12' więc to dość istotne aby się nie marnowała.
a kto ci każe bezmyślnie kopiować? Bierzesz schemat preampu (byle by był bezbłędny) i dołączasz standardową końcówkę na 2xEL84 choćby z Marszałka 18. Z twoim trafem zasilającym to nie zrobisz kopi Atomica 16.
Ja mam MV3 i jakkolwiek "kultowy" by ten wzmacniacz nie był, nie budowałbym go od podstaw, można kupić oryginał za rozsądną cenę.
Transformatory już masz, to określa tylko moc wzmacniacza i ilość lamp (prąd żarzenia, 4A starczą na 2xEL84 + EF86 + 6x ECC83). Zdecydowałeś, że będzie na 2xEL84, to od razu narzuca się Soldano Atomic, oraz konstrukcje Vox'opodobne. I teraz prosty rachunek:
2xEL84 + ECC83 = końcówka mocy,
EF86 = proponuję na kanał czysty, poszukaj schematów/próbek wzmacniaczy f-my, Matchless, bardzo dobrze brzmiące, nieco pod Voxa
I zostaje aż 5xECC83, ew. można użyć zapasu prądu na zasilanie układów przełączających.
Jak widzisz możliwości są szerokie. Można zbudować Atomica (2xECC83), można włożyć Mesę (i nie koniecznie DR, można MI, MIIC+...) tylko Mesa jest bardziej skomplikowana. Atomic to "wariacja" nt. JCM800, ale z większym wzmocnieniem i końcówką mocy właśnie 2xEL84.
Także ja bym proponował skopiować sobie schemat Soldano Atomic16, ew. dorzucić do niego czysty kanał na EF86.
mati_rd, tak z ciekawości, dlaczego musi być lampowy? Nie może być półprzewodnikowy? Odpadają drogie lampy, transformator głośnikowy i wysokie napięcia.
A jesli już ma być lampa to ja bym polecał mimo wszystko wzm. VOX AC-30TB dopalany treble boosterem.
MuLdEr - lampowy dlatego, że grałem już na kilku hybrydach i owszem brzmienie jednego bądź drugiego było w porządku jednak dla kogoś kto gra już ładnych kilka lat wciąż gdzieś w głowie kłębi się myśl o jakimś wzmacniaczu lampowym;) Nie miałem jeszcze okazji na takowym grać, a takie doświadczenie na pewno się przyda. Szukam mocnego przesteru, takiego, żeby w końcu ten PM było ładnie słychać (zawsze mi tego gdzieś brakowało ) Jestem bardzo ciekawy efektu. Jeśli chodzi o koszta- owszem istotna kwestia, ale tak jak pisałem wcześniej część już mam, kilka lamp również. Także jestem raczej zdecydowany na lampę Spodobał mi się ten soldano, jednak -Painlust piszesz, że trafo nie pasuje... Postaraj się traktować mnie jako muzyka- nie elektronika, dla mnie złożenie dwóch schematów w jeden nie jest naprawdę rzeczą prostą to trafo sieciowe które mam jest na 2xEL84 - w tym soldano nie ma takich na końcówce? Szkoda by było wymieniać to trafo, jednak jak trzeba będzie no to coż, czego się nie robi. Pozdrawiam serdecznie.
Aha, dodam, że to właśnie ze względu na przester jestem zainteresowany wzmacniaczem lampowym, szklanka na kanale czystym nie jest już tak istotna, zważając na konfigurację mojej gitary;)
Sabringer - nie zauważyłem postu, czyli jednak mogę sobie tego Atomica skombinować... czy zrobienie czystego kanału na EF86 to trudna sprawa? Skoro jesteście zgodni w opinii, że z messą mogą być problemy, a zważając na moje niedoświadczenie- zostanę przy Atomicu.
Painlust - dzięki za link, zaraz zabiorę się do czytania, akurat dobrze się składa bo te EL84 to mam właśnie te rosyjskie.
Ale w mordę mieszasz... dałem ci link to marvelowego ATOMA. Jest to wzmacniacz z preampem z Atomika i końcówką na 6P1P (nie mylić z 6P14P, które są rosyjskimi EL84!!!!), dlatego stosując 6P14P trzeba dać inny Rk (150-130R o ile dobrze pamietam). Reszta pozostaje bez zmian. Prawdziwego Atomika zrobić nie możesz bo po pierwsze ma on sztywny bias, a twoje trafo takiego nie zapewni oraz po drugie jego zasilacz daje większe napięcie niż da twój, także końcówka musi mieć inną topologię - taką jak w marvelowym ATOMIE. Nie możesz też użyć PCB zaprojektowanej pod 6P1P bo ma inne wyprowadzenia niż 6P14P.
yhm, no tak nazwa tego wzmacniacza dość podobna- stąd moja pomyłka. Czyli wzmacniacz z linka podanego przez Ciebie jest na końcówce 2x6P1P i mam rozumieć, że PCB, które jest tam ładnie zrobione nie będzie się nadawać TYLKO ze względu na to, że same lampy 6P1P mają inne wyprowadzenia niż te moje rosyjskie 6P14P, tak? Wole pytać, żeby później nie było przykrych niespodzianek. Te lampy różnią się wyprowadzeniami nóżek, tak?
mati_rd, cieńko to widzę. Niestety dobre lampowe brzmienie (przesterowane) pochodzi nie z preampu, ale z końcówki PP, i tu kluczem jest inwerter fazy, lampy mocy i transformator.
Słuchaj painlusta to nie zbłądzisz. Ja tam lampy EF86 w ogóle nie pchał do gitary. To już lepiej zrobić rekonfigurowanego atomica (preamp) i końcówkę PP.
yhm, no tak nazwa tego wzmacniacza dość podobna- stąd moja pomyłka. Czyli wzmacniacz z linka podanego przez Ciebie jest na końcówce 2x6P1P i mam rozumieć, że PCB, które jest tam ładnie zrobione nie będzie się nadawać TYLKO ze względu na to, że same lampy 6P1P mają inne wyprowadzenia niż te moje rosyjskie 6P14P, tak? Wole pytać, żeby później nie było przykrych niespodzianek. Te lampy różnią się wyprowadzeniami nóżek, tak?
no chyba to napisałem... jak napiszę to samo drugi raz to przyswoisz te info?
Pozwolę sobie jeszcze przesłać zdjęcie transformatorów jakie posiadam w celu uniknięcia pomyłki, dla mnie jak widzicie jedna literka w nazwie lampy dużo nie zmienia...
Painlust- ja nie siedze w elektronice, dla mnie slowo 'wyprowadzenia' nie jest takie oczywiste, a więc zapytałem czy chodzi o wyprowadzenia od samych lamp także dzięki za pomoc i zaangażowanie, ale jednocześnie proszę o wyrozumiałość.
nie będzie się nadawać TYLKO ze względu na to, że same lampy 6P1P mają inne wyprowadzenia niż te moje rosyjskie 6P14P, tak?
Tak, ale zawsze możesz zdobyć lampy 6P1P. Jeśli nie chcesz ich kupować (ok. 10 zł/szt?) to możesz zamienić swoje 6P14P z kimś, chętni pewnie się znajdą.
W ostateczności mogę przerobić płytkę na 6P14P, ale to dopiero za jakiś czas.
Jakby się te trafa nie nadawały to bym ci to napisał. Sprawdziłem u Indela. Pomijam fakt, że coś wyjściowe jakby gabarytowo większe, ale poza wyglądem nie ma się do czego przyczepić.
Trafo napewno jest hi-fi ale co to przeszkadza... mnie by nie przeszkadzało.
Pewnie 2 razy droższe od porównywalnego gitarowego, ale nie przeszkadza. Ja będę niedługo robił gitarowca na wyjściowym toroidzie, ale liczonym pod gitarę (zmniejszony rdzeń itp.).
Jakby się te trafa nie nadawały to bym ci to napisał. Sprawdziłem u Indela. Pomijam fakt, że coś wyjściowe jakby gabarytowo większe, ale poza wyglądem nie ma się do czego przyczepić.
Toż to Telto, a nie Indel jest 8)
Swoją drogą byłem dzisiaj w obu firmach, trzeba uważać co piszą w kartach katalogowych, szczególnie Indel. Zdarzają się błędy niestety.
Dodam jeszcze, że z PCB od preampu także bezkarnie skorzystać nie można jak się ma ECC83 bo Marvel zaprojektował je pod 6N2P, a te mają inaczej wyprowadzone żarzenie. Pomijam fakt, że można poprzecinać ścieżki i pociągnąć żarzenie skręconymi kablami, ale trzeba o tym wiedzieć.
Link1, Link2 tu znalazłem trochę schematów. No może całkiem sporo.
Chodzi mi o przedwzmacniacz pod kątem basu. Do tej pory wyczytałem, że EF86 jest do tego dobra ze względu na to, że lepiej wzmacnia wyższe częstotliwości. Mam akurat teslę EF86, RCA 5879 (wygląda, że prawie jak EF86) do tego 2xECC83, 2xECC83 i 2xECC81. Chcę coś z tego złożyć.
Gitarowych schematów jest mnóstwo, do basu trzeba pokombinować.