Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Panasonic SA CH74 F61 nie działa.

07 Kwi 2004 15:13 34076 35
  • Poziom 15  
    Witam wszystkich :)
    Dostalem wiezyczke Sa CH74. Standardowy problem. Po wlaczeniu do zasilania miga zegarek. Po nacisnieciu POWER od razu wyswietla GOODBYE , przekaznik sie wylacza i F61.
    Tak sie złożyło, że dostałem 2-gą identyczną wieże. Też F61, ale to tylko tranzystorki przy koncowce mocy, po sprawdzeniu zmnych lutów poszła.
    Z ciekawosci przelozylem zasilacz do zepsutej wiezy, ale F61. Przelozylem boczną plytke, F61. Wiec pozostaje plytka centralna. Napiecie na n100 proca 5,15V. Demo sie włącza po jakims czasie wiec proc jest Ok, chyba. Nie mam pojęcia co jest.
    Przewalilem cale forum i nie znalazlem odpowiedzi, wiec napisalem nowy post.
    Czy moze mi ktos pomódz ?
  • Relpol przekaźniki
  • Spec od car audio
    Uwalony port w procku.
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 15  
    Mam pytanie jesli to nie tajemnica po czym wnioskujesz że to uszkodzenie portu(pinu portu) ?
    Czy podmieniałes procesor ?
  • Poziom 15  
    Na 100% to plyta glowna. Jak wsadzilem inna oczywiscie z CH74 to sprzet ruszył. Jak sprwdzic ten port ?
  • Poziom 15  
    Tak, tylko podmiana całej płyty nie dowodzi że akurat uszkodzony jest procesor, dlatego zadałem koledze djlj24 pytanie skąd pewność że to uszkodzony port w procesorze ???
  • Poziom 21  
    zaraz zaraz ,dlaczego uwalony port ,f61 to awaria końcówy mocy,sprawdż stałe na wyjściach ,prześledż sygnał dcdet,aż dojdziesz do n.32 procka to jest noga odpowiedzialna za f61
  • Specjalista AGD
    tylko problem w tym że kolega pisze że przełożył wszystko oprócz płyty z procesorem czyli końcówkę mocy też i dalej ma f61
  • Poziom 21  
    no więc mówię ,że nóżka 32. normalnie powinno być na niej wysoko, czyli w razie padnięcia końcówy robi się nisko i wyświetla f61,jeżeli jest nisko a końcówka jest sprawna, to należy przez miliamperomierz podać +5v, jeżeli prąd będzie dość duży (tzn. kilkanaście lub ..dziesiąt mA)oznacza to uwalony port.,ale takie sztuczne podanie może pomóc i zadziała .wtedy można dobrać jakiś opór zabezpieczający( kilkadziesiąt omów np.) podpiąć pod +5v i tak zostawic. wymiana procka to koszt ponad 200 czyli bez sensu.pozdro
  • Poziom 15  
    W mojej SA-AK brak transmisji szeregowych na pin 96 i 95 ozn. SER1, SER2 które sterują ekspanderami a one z kolei CD tzn w czasie kiedy ma pojawić się transmisja około 5V, pojawia się około 1V z tego co widzę piny podciągnięte są wewnętrznie pod zasilanie.

    Czy zgadzacie się że uszkodzone są piny portu ? A może Ktoś miał takie uszkodzenie ?
  • Poziom 21  
    Mam taki sam problem wyświetla F61.Po sprawdzeniu nóżki32 procesora okazało się że jest przywarta ,120 omów do masy.Po podłączeniu 5V z zasilacza pobiera dużo prądu ,przywiera mi nawet przy 250mA,dalej już nie próbowałem w obawie przed całkowitym uwaleniem procka.
    Procesor dostępny w Nordzie-cena zaporowa ok.400 pln.
    Kto wie gdzie można kupić taniej?

    pozdrawiam Sławek
  • Poziom 14  
    witam zgadzam sie co do metody sprawdzenia procka!czy miał moze ktos wieze (to segment) TECHNICS SA EH 500!wzmacniacz zrobiony na RSN 308m24!(osobno wyjscie wysokich i srednich a osobno basu!)wieza trafiła do mnie ze spaloną koncówką którą wymieniłem!NIESTETY teraz grają tylko obydwa wysokie i srednie a basu nie ma wogóle!kolumny podłączyłem oryginalne!!! czy ktos mooze miał taką usterke????? a moze schemacik gdzies jest???POZDRAWIAM!!!
  • Poziom 2  
    hej! mam wiezyczke SC-AK 320 i dzisiaj podczas słuchania muzyki nagle sie wyłaczyła. i pojawił sie bład f61:( a ,ze mam ta wieze dopiero miesiąc to czy uwzgledni mi ta awarie karta gwarancyjna?? prosze o odpowiedz i z góry bedzkuje:)
  • Poziom 14  
    tak samo od siebie ( przy normalnym słuchaniu? ) pokazało sie F61??jesli to koncówka padła moze byc niestety problem z gwarancją !
  • Poziom 2  
    tak! przy normalnymn słuchaniu... tez mnie to zdziwiło bo głosnio naprawde nie słuchałem a nawet chocby to przeciesz te głosniki są chyba do tego przystosowane skoro takie juz sa wsadzone.... poprostu sie załamałem... ta wieza ma dopiero 1,5 miesiąca... wczesniej miałem panasonioca przez 7 lat i wszystko było ok... albo teraz takie badziewie produkuja albo nie wiem... przeciez ta firma do tanich nie nalezy.... pozdrawiam!!:)
  • Poziom 36  
    Zanieś do serwisu - może okazać się banał -złączka zasilająca wyskoczyła.Zrobią to na gwarancji - nie bój nic.
  • Poziom 2  
    Oki wielki dzieki:) dzwoniłem dzisiaj do sklepu i powiedzieli zebym przywiuzł... ale wiesz jak to zazwyczaj sie robi na gwarancji tak o zeby było całkiem inaczej wygląda jak sie daje do zrobienia i sie za to płaci.... dzieki pozdrawiam!!:)
  • Poziom 10  
    Mam ten sam problem ale wieża wyłancza się podczas sluchania muzyki, nie dziala kilkanascie/kilkadziesiat minut(przy probie wlaczenia pojawia sie F61) A pozniej normalnie dziala i tak ciagle. Co to moze byc?
  • Poziom 14  
    Moze to po prostu troszke zimnych lutów???rozkładałeś sprzeta?jakies pomiarki?POZDRAWIAM
  • Poziom 10  
    Witam mam pytanie a gdzie w tej wieży znajduje się procesor??????Rozkręciłem ją całą i procesora nigdzie nie znalazłem???Proszę o pomoc!!!!!
  • Serwisant
    Procesor jest na fron panelu na przodzie tam gdzie masz wyświetlacz,od drugiej strony.
  • Poziom 10  
    Brat przywiózł mi wieże Panasonic SA CH74 z błędem F61 ,,, Nic tylko Goodbay i F61 . Rozkreciłem aby to sprawdzić , konstrukcja nie stabilna , lekko sie wygieła , właczyłem zaczeła działać , tłuke już kilka dni dalej gra , a jestem ciekaw co dokładnie oznacza ten bład F61 ??? Uwalona raczej nie mogła być ......
  • Poziom 36  
    :arrow:lizarg Zimne luty na tranzystorach stabilizatora szeregowego .Zamontowane na radiatorze .Po poruszaniu poprawił się kontakt lecz problem wróci.
  • Poziom 11  
    U mnie pomogło poprawienie lutów, działa bez problemu
  • Poziom 10  
    Witam! Mam wieżę Panasonic SA-AK18 jakieś ok. 7-8 lat słucham sobie na AUX -40db i nagle gaśnie i E61 jak włączałem E61 trzeba było podwójnie nacisnąć POWER to wtedy się włączała, a teraz już jest normalnie. Co to mogło być i czy mam się tym przejmować?
  • Poziom 1  
    Witam.
    Nie wiem czy ktoś jeszcze zagląda do tego postu, ale na wszelki wypadek zapytam- naturalnie problem z PANASONIC SA-CH74E no i oczywiście F61- tyle że sprzęt działa prawidłowo do nastawy wzmaka na 1/4 mocy, powyżej tej wartości wyskakuje właśnie F61- i tu moje pytanie- czy to końcówka( a bez niej nastawy mogą być na max/a ) , czy może elementy zabezpieczające przed składową stałą?
    Jak znajdziecie Szpece jakąs chwilkę dla mnie to proszę o podpowiedź.
    Pozdr.
  • Poziom 2  
    Witam dziś trafiła mi się wieża Panasonic SADT100 ze wspomnianym błędem F61. Po rozkręceniu okazało sie ze wiatrak nie kreci sie wcale po włączeniu. Wyczyscilem odpalił problem znikł na 2 min. Wiatrak trze wiec raczej jest do wymiany. W zwiazku z tym mam pytanie czy taka wieża jest wyposażona w jakiś czujnik sprawności wiatraka i czy witrak moze byc odpowiedzialny za pojawienie sie tego błędu ?
  • Poziom 1  
    Witam.
    hmm Czytając wasze wypowiedzi troszkę się zmotałem. Mógł by mi ktoś wytłumaczy dokładnie na czym polega problem z tym F61. Czy to jakiś pin jest przerwany a jak tak to który dokładniej? czy po prost wszystkie sprawdzić?
  • Specjalista AGD
    Przy f61 trzeba sprawdzić przerwy na tranzystorach zamontowanych na radiatorze jak są dobrze przylutowane to sprawdzam napięcia na nich jak są dobre to końcówkę mocy sprawdzam jak jest dobra to sprawdzam wszystkie taśmy połączenia itp jak i to jest dobre to sprawdzam całą drogę zasilania na procek i sam procek.
    Tak ja zawsze postępuję przy f61
  • Poziom 11  
    F-61 to błąd koncowki mocy- moga byc spalone tez bezpieczniki albo oporniki przy koncowce w serwisowce ktora mam na stole tak jest napisane ! ! !