Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Termet MiniMax - problem

Tomoleon 29 Jan 2009 17:22 7867 5
    Tomoleon
    Level 10  
    Witam,
    Jestem w zasadzie nowy na forum, tzn. byłem tu już ze 3 lata temu, gdy szukałem schematów do 30-letniej pralki :) ale jakoś moje poprzednie konto znikło.
    Ale do rzeczy. Przeszukałem posty nt. Termetu i nie znalazłem problemu, jaki u mnie występuje. MiniMax mam od 3-4 lat. Problemy zaczęły się niedawno.
    Przede wszystkim, czasem zdarza się migający błąd E9. Nie jest to duży problem, bo piecyk wystarczy zresetować i jest spoko, gorzej, gdy wydarzy się to w nocy, szczególnie przy ujemnej temperaturze na zewnątrz :) Ciśnienie przy okazji tego migającego E9 jest zawsze prawidłowe, czyli jakieś 1,2-1,4. E9 potrafi się też pojawić, gdy piec grzeje wodę użytkową, szczególnie chętnie, gdy akurat siedzi się w wannie :)
    Druga sprawa i ostatnia: wczoraj zauważyłem, że inna jest temperatura wody w zależności od źródła jej upustu, że się tak wyrażę :) Tzn. ustawiona jest użytkowa na 45 stopni. I rzeczywiście jest taka, gdy odkręca się wodę w wannie. Natomiast gdy odkręci się ją w umywalce (po zakręceniu w wannie of kors), nie dochodzi nawet do 35.
    Dodam jeszcze, że piec przeszedł w listopadzie przegląd autoryzowanego przez Termet gościa, który nie stwierdził był nieprawidłowości.
    Jednakowoż niepokoją mnie te objawy, dlatego zwracam się do Was o wsparcie techniczne :)
    Z góry dzięki za pomoc!
    Pozdrawiam!
    Tomoleon
    Level 10  
    Witam ponownie.
    Jest coraz ciekawiej.
    Wczoraj pojawił się migający komunikat E8 i piec się wyłączył. Po zresetowaniu działał bez problemu do rana.
    Czy wie ktoś, co to za szaleństwa piec wyczynia?
    Proszę o pomoc...
    Pozdrawiam
    bro2004
    Level 29  
    Napisz dokladnie co to za MiniMax (plus?). GCO.....

E8 - Uszkodzenie przetwornika ciśnienia wody c.o.
    Sam nic nie zdziałasz, radziłbym wezwać serwisanta.
    Tomoleon
    Level 10  
    Oops, zapomniałem napisać, że to Minimax Plus jest.
    bro2004
    Level 29  
    E9 się wyświetlało bo E8 było z tym zwiazane i glównym powodem. Możliwe, ze paproch wpadł do przetwornika, ktoremu udało się przelecieć przez filtr wody. Czasami się tak dzieje...
    Nie wiem czy masz takie zdolności manualne...dlatego lepiej wezwać serwisanta.
    Tomoleon
    Level 10  
    Dzięki za odpowiedź!
    Mam nadzieję, że nie będzie konieczna wymiana przetwornika...